Prieš tai Alkoholio kontrolės įstatymą norėta pakeisti taip, kad būtų draudžiama vartoti alkoholį žmonėms iki 20 metų. Tokiu atveju jaunimui iki 20 metų būtų draudžiama ir turėti bet kokių alkoholinių gėrimų, o prekiautojams draudžiama juos asmenims iki 20 metų parduoti.

Tačiau Seimo daugumai pritarus Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eligijaus Masiulio pristatytai įstatymo pataisai, kad reikia palikti 18 metų ribą, ir kitų pasiūlymų atsisakyta.

„Visi turime tuos pačius tikslus: kad Lietuvoje alkoholio vartojimas mažėtų, kad visi gyventume sveikiau ir sveikesnėje visuomenėje. Tačiau skiriasi mūsų požiūris į priemones, kaip tų tikslų pasiekti. Mes, pataisos autoriai, esame įsitikinę, kad ši konkreti priemonė, padidinant draudimą pardavinėti ir vartoti alkoholį nuo 18 iki 20 metų tikrai nepadės siekti mums esminių tikslų.

Priešingai – ši priemonė gali sukelti papildomų problemų. Pirmiausia, atsirandant įvairiausiems įstatymo apėjimams. Be to, turime didelį alkoholio paplitimą iki 18 metų, ką įstatymai jau dabar draudžia“, – į parlamentarus kreipėsi E. Masiulis.

Jam pritarė ir kitas liberalas Andrius Mazuronis, kuris pabrėžė, kad pilnametystės sulaukęs pilietis įgyja visas teises ir pareigas: gali tarnauti kariuomenėje, imti būsto kreditą, imti paskolą, dirbti, mokėti mokesčius, gimdyti vaikus, tuoktis, skirtis. „Viską gali daryti, o vyno taurę ar alaus bokalą mes pirmo ar antro kurso studentui norime uždrausti? – stebėjosi jis.

Tačiau tokiam požiūriui nepritarė konservatorė Vida Marija Čigriejienė, kuri sakė, kad Lietuvoje alkoholio vartojimo problema pasiekė neregėtą mastą. „Užimame 3 vietą iš 194 pasaulio sveikatos apsaugos valstybių. Tai apie ką mes galime kalbėti. Kviečiu balsuoti prieš liberalų pateiktas pastabas“, – kalbėjo ji.

Būdų išgerti rastų

Trečiadienį paskelbta „Spinter“ atlikta apklausa parodė, kad 78 proc. jaunų žmonių Lietuvoje yra įsitikinę, kad draudimas tik nuo 20 metų leisti įsigyti ir vartoti bet kokius alkoholio turinčius gėrimus nesumažintų alkoholio vartojimo tarp jaunimo.

Lietuva būtų vienintelė Europoje, kurioje alkoholinius gėrimus jauni žmonės galėtų įsigyti tik nuo 20 metų.

Belgijoje, Austrijoje, Danijoje, Gruzijoje, Liuksemburge, Lichtenšteine, Moldovoje, Portugalijoje, dalyje Ispanijos, Šveicarijoje, su maistu – Jungtinėje Karalystėje lengvus alkoholinius gėrimus leidžiama įsigyti nuo 16 metų, Kipre ir Maltoje – nuo 17 metų, kitose šalyse – nuo 18 metų.

Vokietijoje su tėvų leidimu ir priežiūra alų bei vyną leidžiama ragauti jau nuo 14 metų, savarankiškai – nuo 16 metų.

„Sprinter“ atliktas tyrimas taip pat parodė, kad beveik 71 proc. apklaustų jaunų žmonių mano, kad draudimas motyvuotų jaunimą rinktis nelegalius gėrimus. 29 proc. yra įsitikinę, kad jauni žmonės į draudimą paprasčiausiai nekreips dėmesio ir ieškos, kaip apeiti šį formalų reikalavimą.