Tai numato ministerijos parengtas naujos redakcijos Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo projektas, trečiadienį pristatytas Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete.

Viena siūlomų naujovių - nustatyti, kokio amžiaus vaikų nebūtų galima palikti vienų, šiuo metu tai nereglamentuojama. Tėvai turėtų pasirūpinti, kad vaikai iki 7 metų neliktų be suaugusių ar vyresnių nei 14 metų asmenų priežiūros, o nuo 22 val. vakaro iki 6 val. ryto 7-14 metų vaikai negalėtų būti palikti be pilnamečių priežiūros.

Įstatyme taip pat būtų numatyta pareiga fiziniams ir juridiniams asmenims nedelsiant pranešti apie vaiko teisių pažeidimus, būtų apibrėžiama smurto prieš vaiką sąvoka - išskiriamas fizinis, psichologinis, seksualinis smurtas, nepriežiūra. Būtų draudžiama vaiką kankinti, žeminti jo garbę ir orumą, žiauriai su juo elgtis, taikyti jam fizines bausmes.

Projekte numatyta, kad vaiko paėmimas iš šeimos būtų galimas tik gavus teismo leidimą, ir tik skubiu atveju būtų leidžiama paimti vaiką iš šeimos, į teismą kreipiantis jau po to. Numatoma, kad vaiko paėmimas būtų galimas tik išnaudojus prevencines priemones.

Taip pat siūloma steigti socialinio globėjo institutą, tokie globėjai galėtų padėti tėvams, auginantiems neįgalius vaikus.

Tėveliai, ar pritartumėte, kad nuo 22 val. vakaro iki 6 val. ryto 7-14 metų vaikai negalėtų būti palikti be pilnamečių priežiūros? Kaip manote, ar ši taisyklė – ne per griežta? Gal galite pasidalinti patirtimi, ar tokio amžiaus vaikai gali būti palikti vieni? Ar būtina saugoti miegančius vaikus?

Jūsų minčių ir istorijų laukiame žemiau arba el.paštu pilieciai@delfi.lt: