Tarp tokių meno kūrinių, paliktų likimo valiai, dailininkės monumentalistės Marijos Mačiulienės akmens mozaika „Barbora“. Šis kūrinys tiesiog guli ant žemės vienoje iš apleisto „Verdenes“ mokyklos pastato patalpų.

Šalia buvusios „Verdenės“ mokyklos esančios Mykolo Karkos mokyklos direktorius Alfredas Paberžis, kuris įpareigotas užtikrinti neveikiančios mokyklos apsaugą, naujienų portalui JP žadėjo pasirūpinti ant grindų besimėtančiu meno kūrinių.


Meno kūriniai nerūpi

Naujienų portalui JP fotografijas iš nuniokotos „Verdenės“ mokyklos pastato ir vidaus patalpų pateikęs Panevėžio miesto savivaldybės Tarybos narys Mantas Leliukas, žado neteko išvydęs ant grindų numestą originalų meno kūrinį.

Naujienų portalui JP fotografijas iš nuniokotos „Verdenės“ mokyklos pastato ir vidaus patalpų pateikęs Panevėžio miesto savivaldybės Tarybos narys M. Leliukas, žado neteko išvydęs ant grindų numestą originalų meno kūrinį.

M. Leliukas
„Neatleistinas ir nesuprantamas elgesys. Juk tai originalus meno kūrinys ir, kiek pavyko išsiaiškinti, tai dailininkės M. Mačiulienės akmens mozaika „Barbora“. Tokį kūrinį norėčiau ir pats turėti. Tai tikrai meniškai atliktas kūrinys, bet jis jau nukentėjo – rėmai sulaužyti, ant mozaikos mėtosi kažkokie strypai. Mokykla neveikia beveik trejus metus, bet niekam nerūpi brangių meno kūrinių likimas. Be akmens mozaikos neveikiančioje mokykloje yra ir kitų paliktų meno kūrinių“, – susijaudinęs kalbėjo M. Leliukas ir stebėjosi kitos mokyklos vadovo A. Paberžio pažadu pasirūpinti akmens mozaika.

Esą, meno kūriniu susirūpinti prireikė beveik trejų metų. Priminsime, kad „Verdenės“ mokykla uždaryta nuo 2012 metų rugsėjo mėnesio.

Dovanos mokyklai

26 metus „Verdenės“ mokykloje dailės mokytoja išdirbusi Birutė Sirtautienė naujienų portalui JP patvirtino, kad akmens mozaika „Barbora“ – originalus dailininkės M. Mačiulienės kūrinys.

„Akmens mozaika kabėjo mokyklos bibliotekoje. Be šios mozaikos „Barbora“, mokyklai buvo padovanotas dailininkės M. Mačiulienės austas gobelenas „Liepsna“. Dar mokyklos fojė sieną puošė R. Sližio freska, o mokyklos kieme stovi V. Krutinio skulptūra „Mergaitė su paukščiu“. Negalėčiau dabar tiksliai pasakyti, kada kiekvienas meno kūrinys buvo padovanotas mokyklai. Kai kurie, kiek pamenu, mokyklai buvo padovanoti apie 1976 metus – mokyklos atidarymo proga. Tuomet „Verdenė“ buvo 12-oji vidurinė mokykla. Ir tai buvo pirmoji Panevėžyje mokykla, kurią atidarė su meno kūriniais. Be to, mokykloje buvo sustiprintas dailės mokymas“, – prisiminė B. Sirtautienė ir apgailestavo, jei meno kūriniai nebus išsaugoti.

Menininkei svarbus mozaikos likimas

Dailininkė monumentalistė M. Mačiulienė naujienų portalui JP pasakojo, kaip akmens mozaika „Barbora“ atsirado Panevėžyje. „Mozaiką už simbolinę kainą apie 1976 metus nupirko tuometinis Švietimo skyriaus vadovas Sigitas Saladžinskas. Vėliau ji ir buvo padovanota mokyklai, atidarymo proga. Buvau atvažiavusi į Panevėžį – mokyklos atidarymo proga. Be tos mozaikos mokyklos aktų salėje kabojo mano išaustas gobelenas „Liepsna“, – kalbėjo menininkė.

Originalaus meno kūrinio autorė M. Mačiulienė prisipažino, kad seniai matė akmens mozaiką.
„Kūriniui specialiai buvo pagaminti rėmai, kurie paryškino mozaikos spalvas. Rėmai – masyvus, bet juk ir pats kūrinys nelengva. Juolab, kad kurtas iš lietuviškų lauko akmenų. Kai kuriuos akmenys parsivežiau net iš Nidos. Kūrinį pavadinau „Barbora“. Tais laikais tai buvo drąsus žingsnis. Vieni kūrinį tapatino su Barbora Radvilaite, kiti su šventąja Barbora. Mozaika atlikta sekant lietuvių liaudies motyvais, todėl mozaikos pavaidinimas – daugiau bendrinis“, – dalijosi prisiminimais M. Mačiulienė ir prašė informuoti ją, kaip bus su jos akmens mozaika.

JP korespondentė neišdrįso garbaus amžiaus menininkei pasakyti, kad akmens mozaika „Barbora“ nuplėšta nuo sienos, sulaužytais rėmais mėtosi tiesiog ant grindų.

Žadėjo pasirūpinti

M. Karkos direktorius A. Paberžis, išgirdęs, kad originalus meno kūrinys „Barbora“ aplaužytas ir gali būti dar labiau apgadintas, žadėjo juo pasirūpinti kuo greičiau.

 A. Paberžis
M. Karkos pagrindinės mokyklos direktorius A. Paberžis naujienų portalui JP pabrėžė, kad rūpinasi neveikiančia „Verdenės“ mokykla. Tačiau išgirdęs, kad į „Verdenę“ galima patekti be problemų, nustebo: „Teks išsiaiškinti, kodėl sargai, kurie privalo pastatą saugoti 24 valandas per parą, neatlieka tinkamai pareigų. Akmens mozaiką žinau. Pats padėjau ją nuimti nuo sienos ir paguldyti ant grindų. Pavasarį planavome meno kūrinį pervežti į M. Karkos mokyklą.“

Išgirdęs, kad meno kūrinys aplaužytas ir gali būti dar labiau apgadintas, A. Paberžis žadėjo juo pasirūpinti kuo greičiau.