Tokius duomenis atskleidžia DELFI užsakymu atlikta visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta apklausa.

Kiek anksčiau visuomenės nuomonės tyrimų rezultatus pateikė ir bendrovė „Vilmorus“, kurios duomenys rodo, jog kovą, palyginus su vasariu, Darbo partijos reitingai išaugo nuo 11,1 proc. iki 18,8 proc. Tuo tarpu „Spinter tyrimų“ rezultatai nuosaikesni – remiantis šios bendrovės duomenimis, už Darbo partiją kovo mėnesį buvo linkę balsuoti 14,8 proc. gyventojų, sausį – 12,8 proc.

Tačiau stipriai šoktelėjo „darbiečių“ vedlio V. Uspaskicho populiarumas: kad šis politikas būtų tinkamiausias premjero pareigoms, sausio mėnesį manė 10,6 proc. respondentų, kovą – 16,2 proc. Vis tik V. Uspaskichui dar nepavyko pasiekti konservatorės I. Degutienės populiarumo – ministro pirmininko poste ją matyti norėtų 17 proc. gyventojų.

Socialdemokratų populiarumas menksta, „darbiečių“ kyla

Remiantis bendrovės „Spinter tyrimai“ duomenimis, jeigu rinkimai vyktų artimiausią sekmadienį, juos tikriausiai laimėtų opozicinė Darbo partija, už kurią savo balsą kovo mėnesį buvo linkę atiduoti 14,8 proc. apklaustų Lietuvos gyventojų. Pasitikėjimas šia partija nuo sausio išaugo 2 proc., tačiau statistiškai šis pokytis nėra itin reikšmingas, nes paklaidos riba siekia 3,1 proc.

Antrąją vietą Seimo rinkimuose pelnytų Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), tačiau jos populiarumas nuo sausio mėnesio sumenko 3,2 proc.: sausio mėnesį už socialdemokratus buvo linkę balsuoti 15,2 proc. respondentų, kovą – 12 proc.

Apie dešimtadalį balsų pelnytų dar viena opozicinė jėga – partija „Tvarka ir teisingumas“, kurios lyderis Rolandas Paksas pirmąkart po apkaltos galės kandidatuoti Seimo rinkimuose. Už „tvarkiečius“ savo balsą atiduotų 9 proc. apklaustų gyventojų. Panašus pasitikėjimas šiai partijai buvo parodytas ir sausio mėnesį.

Dabartiniai valdantieji konservatoriai parlamento rinkimuose užimtų ketvirtą vietą, nes už juos balsuotų 8,2 proc. gyventojų. Sausio mėnesį Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų populiarumas siekė 8,5 proc., tad per keletą mėnesių pakito tik nežymiai.

Šiek tiek pakilo Liberalų sąjūdžio populiarumas: sausio mėnesį už liberalus buvo linkę balsuoti 5 proc. respondentų, kovo mėnesį – 7,2 proc.

Į Seimą patektų ir Vilniaus mero Artūro Zuoko vadovaujama partija „Taip“, nors šios politinės jėgos populiarumas šiek tiek sumažėjo. Metų pradžioje už A. Zuoko partiją būtų balsavę 6,1 proc. žmonių, kovo mėnesį – 5 proc.

Visos kitos politinės partijos, tarp jų ir dabartiniai valdantieji liberalcentristai, į Seimą nepatektų, nes nesugebėtų įveikti 5 proc. barjero.

Už kokią partiją ar politinį judėjimą balsuotumėte, jei rinkimai į Seimą vyktų artimiausią sekmadienį? (proc.)

Kovas

2012

Sausis

2012

Pokytis

Darbo partiją

14,8

12,8

+2,0

Socialdemokratų partiją

12,0

15,2

-3,2

Partiją Tvarka ir teisingumas

9,0

9,3

-0,3

Tėvynės sąjungą - krikščionis demokratus

8,2

8,5

-0,3

Liberalų sąjūdį

7,2

5,0

+2,2

Sąjungą TAIP (vadovaujamą A.Zuoko)

5,0

6,1

-1,1

Valstiečių liaudininkų sąjungą

4,2

2,5

+1,7

Liberalų ir centro sąjungą

1,3

2,2

-0,9

Kitą partiją

2,6

2,8


Nebalsuočiau

29,6

28,8


Nežino/ neatsakė

6,1

9,6


Iš viso

100

100


I.Degutienė nepralenkiama, bet V.Uspaskichas vejasi

Darbo partijos populiarėjimas gali būti siejamas su šios partijos pirmininko V. Uspaskicho reitingų šoktelėjimu. Per keletą mėnesių „darbiečių“ lyderio populiarumas pakilo nuo 10,6 proc. iki 16,2 proc. ir jis tapo antruoju geidžiamiausiu potencialiu premjeru.


Jūsų nuomone, kuris politikas ar visuomenės veikėjas geriausiai tiktų užimti ministro pirmininko pareigas? (proc.)

Kovas

2012

Sausis

2011

pokytis

1.

I.Degutienė

17,0

17,6

-0,6

2.

V.Uspaskichas

16,2

10,6

+5,6

3.

A.Butkevičius

12,8

10,8

+2,0

4.

R.Paksas

4,6

3,8

+0,8

5.

A.Kubilius

4,5

5,9

-1,4

6.

G.Nausėda

4,4

5,1

-0,7

7.

I.Šimonytė

3,5

4,4

-0,9

8.

A.Zuokas

3,3

3,2

+0,1

9.

V.Blinkevičiūtė

3,2

3,3

-0,1

10.

E.Masiulis

2,6

2,2

+0,4

Tačiau V. Uspaskicho reitingų šuolis nebuvo pakankamas aplenkti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vicepirmininkę, parlamento vadovę I. Degutienę. Kad ši politikė būtų tinkamiausia ministro pirmininko pareigoms, manė 17 proc. respondentų, nors per keletą mėnesių jos populiarumas nežymiai sumenko.

Potencialių premjerų sąraše socialdemokratų pirmininkas Algirdas Butkevičius liko trečias – į premjero pareigas jį siūlytų 12,8 proc. žmonių. Beje, šio politiko populiarumas per du mėnesius paaugo 2 proc.

Daugelis kitų politikų, respondentų nuomone, premjero pareigoms tiktų kur kas mažiau. Pavyzdžiui, „tvarkiečių“ lyderiui R. Paksui šį postą patikėtų 4,6 proc. apklaustų gyventojų, dabartiniam ministrui pirmininkui Andriui Kubiliui – 4,5 proc., SEB banko prezidento patarėjui Gitanui Nausėdai – 4,4 proc., finansų ministrei Ingridai Šimonytei – 3,5 proc.

Kad geriausiai šioms pareigoms tiktų A. Zuokas, manė tik 3,3 proc. žmonių, socialdemokratei Vilijai Blinkevičiūtei ministro pirmininko kėdę patikėtų 3,2 proc. gyventojų, Liberalų sąjūdžio pirmininkui Eligijui Masiuliui – vos 2,6 proc.

A.Kubiliaus kabineto veikla vis dar vertinama neigiamai

Nepaisant palankaus konservatorės I. Degutienės vertinimo, Lietuvos gyventojai tradiciškai neigiamai vertina Seimo pirmininkės partijos kolegos A. Kubiliaus vadovaujamos Vyriausybės veiklą.

Remiantis apklausos duomenimis, teigiamai ministrų kabineto darbą kovo mėnesį vertino tik 0,5 proc. Lietuvos gyventojų, dar 7,5 sakė Vyriausybės veiklą vertinantys „greičiau teigiamai“.

Tuo tarpu neigiamai apie ministrų kabineto darbą atsiliepia 41,1 proc. respondentų, greičiau neigiamai – 48,7 proc.

Panašios tendencijos vyrauja beveik visą šios Vyriausybės darbo laikotarpį.

Kaip Jūs vertinate dabartinės Vyriausybės veiklą? (proc.)

Kovas

2012

Sausis

2012

Teigiamai

0,5

0,9

Greičiau teigiamai

7,5

9,5

Greičiau neigiamai

48,7

48,7

Neigiamai

41,1

39,4

Nežino/ neatsakė

2,2

1,5

Iš viso:

100

100

L.Bielinis: norėdami išlikti aukštai, „darbiečiai“ turi nuolat bėgti

Lauras Bielinis
Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Lauras Bielinis Darbo partijos ir jos lyderio V. Uspaskicho reitingų ūgtelėjimą sieja su šios politinės jėgos ir jos pirmininko laikysena valdančiosios koalicijos konflikto sūkuryje. Pasak mokslininko, faktas, kad V. Uspaskichas pasiūlė paramą konservatoriams, jeigu jie formuotų mažumos vyriausybę, daugeliui tautiečių galėjo atrodyti labai valstybiškas žingsnis.

„Manau, yra dvi priežastys, dėl kurių pakilo Darbo partijos ir V. Uspaskicho reitingai. Viena jų ta, kad V. Uspaskichas bei kiti partijos lyderiai yra labai gerai įvaldę viešojo klabėjimo metodus. Jie sugeba save pateikti taip, kad visuomenė juos pamato, atskiria bei pradeda simpatizuoti. Tai viena priežastis, kuri nuolat suteikia jiems pranašumą“, - teigė L. Bielinis.

„Antra priežastis – tiesiog naudingai susiklosčiusi situacija: valdančiosios daugumos klaidos, konfliktai bei nesusipratimai. Visa tai savotiškai padėjo V. Uspaskichui pademonstruoti save kaip asmenį, pakankamai puikiai sprendžiantį klausimus, susijusius netgi su kitų partijų konfliktais. Jis įsiterpė labai aiškiai siūlydamas, kas turi atsistatydinti, bei pareiškė, jog Darbo partija palaikytų konservatorius“, - pridūrė mokslininkas.

L. Bielinio nuomone, Darbo partijos populiarumas yra tiesiogiai proporcingas V. Uspaskicho reitingams, nes šis tempia partiją aukštyn. Be V. Uspaskicho, mokslininko nuomone, „darbiečiai“ nebūtų populiarūs.

„Manau, kad Darbo partijos reitingų lokomotyvas yra V. Uspaskichas. Čia jis didžiąja dalimi yra tapęs tarsi Darbo partijos prekės ženklu arba pagrindiniu įvaizdžio akcentu“, - svarstė politologas.

Tačiau paklaustas, ar „darbiečių“ bei V. Uspaskicho reitingai tvarūs, L. Bielinis teigė, jog, jo nuomone, norėdami išlaikyti savo populiarumą jie turi nuolat dėti pastangas.

„Man atrodo, kad V. Uspaskicho reitingai bus dideli tol, kol jis komunikuos su visuomene ir naudosis susiklosčiusiomis aplinkybėmis. Todėl nemanau, kad tai tvarus reitingas. Iš tikrųjų čia tas pats, kaip Alisa stebuklų šalyje – jei nori išlikti vietoje, turi nuolat bėgti į priekį. Taigi jeigu V. Uspaskichas ir Darbo partija nori aukštų reitingų, jie nuolat turi atrasti naujus juos išskiriančius aspektus“, - teigė L. Bielinis.

Š.Liekis: reitingų pastovumą garantuoja tik angažuotas elektoratas

Šarūnas Liekis
Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Šarūnas Liekis savo ruožtu teigia, kad rinkėjai labai dažnai pirmenybę teikia griežtos hierarchijos partijoms, turinčioms charizmatiškus bei ryžtingus lyderius. Tačiau, jo nuomone, populiarumas, kuris remiasi charizma, yra nepastovus, mat pastovumą šioje srityje užtikrina tik savojo elektorato išsiugdymas.

„Rinkėjams akivaizdžiai imponuoja lyderystę ir hierarchiją įtvirtinantys politikai, demonstruojantys ryžtą ir charizmą. Darbo partija yra akivaizdus pavyzdys: ji turi ryškų lyderį, kuris traukia partiją iš politinio štilio į lyderes. Tačiau charizma yra nepastovi. Nepastovus ir yra ir ja besiremiantis pirmavimo tvarumas, ypatingai tu partijų, kurios neturi aiškaus ideologiškai angažuoto elektorato“, - svarstė Š. Liekis.

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" šių metų kovo 13-20 dienomis naujienų portalo DELFI užsakymu atliko viešosios nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 75 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1006 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.

Tyrimo rezultatų paklaida 3,1 proc.

Cituojant nuoroda į DELFI ir „Spinter tyrimus“ BŪTINA!