Naujienų agentūros ELTA užsakymu birželio 17-27 dienomis rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovės "Baltijos tyrimai" atliktos apklausos duomenimis, kiek daugiau nei trečdalis (35 proc.) apklaustų 15 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų atsakė, kad pastaruoju metu reikalai Lietuvoje iš esmės krypsta į gerąją pusę, o du trečdaliai (64 proc.) respondentų manė, kad reikalai šalyje blogėja. 1 proc. respondentų neturėjo nuomonės šiuo klausimu.

Per paskutinį mėnesį gyventojų nuomonė šiuo klausimu nepasikeitė, o lyginant su vertinimais prieš metus (2014 metų birželį), 6 procentiniais punktais padaugėjo manančių, kad reikalai šalyje blogėja.

Anot sociologų, didesni optimistai (mano, kad reikalai šalyje gerėja) yra jaunimas iki 30 metų, didmiesčių gyventojai, respondentai su aukštuoju išsilavinimu bei su didžiausiomis šeimos pajamomis per mėnesį (per 800 eurų), apklausti studentai ir moksleiviai, vadovai bei specialistai ir tarnautojai, dirbantys valstybiniame sektoriuje, dešiniųjų pažiūrų rinkėjai.

Daugiau už kitus dabartine padėtimi šalyje yra nepatenkinti vyresni nei 50 metų žmonės, respondentai su viduriniu ar profesiniu išsilavinimu bei su mažiausiomis šeimos pajamomis (iki 450 eurų per mėnesį), pensininkai, bedarbiai, darbininkai ir ūkininkai, lenkų tautybės gyventojai.

Situaciją šalyje palankiausiai vertina Liberalų sąjūdžio (54 proc. teigia, kad reikalai gerėja) bei Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (48 proc.) rinkėjai. Didžiausi pesimistai yra Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (89 proc. mano, kad padėtis blogėja), partijos Tvarka ir teisingumas (83 proc.) bei Darbo partijos (79 proc.) rinkėjai.