Po praėjusį šeštadienį "Lietuvos ryte" paskelbtos publikacijos ("Moterų karalystėje - vergovės papročiai") į redakciją skambinę Vilniaus įmonės darbininkai dėkojo už pagaliau garsiai pasakytą tiesą. Bet pašnekovai nedrįso prisistatyti - sakė bijantys prarasti darbo vietą.

Tačiau oficiali "Lelijos" kolektyvo reakcija buvo visiškai priešinga. Dauguma įmonės darbuotojų pasirašė atvirą laišką, kuriame teigė, jog didžiuojasi tuo, kad čia dirba.

"Mes didžiuojamės, kad savo atkakliu ir našiu darbu sugebėjome įsitvirtinti rinkoje, stabiliai dirbti ir net plėsti savo veiklą, didinti darbo vietų skaičių. Mes sutinkame, kad siuvėjos darbas - intensyvus, sudėtingas, monotoniškas ir nelengvas. Tačiau manome, kad į darbą, ar tai būtų "Lelija", ar kita įmonė, turi būti einama dirbti, o ne ilsėtis nuo namų rūpesčių", - laiške tikino darbininkai.

Kai tik laiškas ir 39 lapai su darbininkų parašais pasiekė redakciją, pasipylė nauja skambučių banga. "Netikėkite tuo, kas ten parašyta. Neturėjome kitos išeities - cechų viršininkai liepė pasirašyti", - tvirtino įmonės darbuotojais prisistatę žmonės.

"Lelijos" generalinei direktorei Genei Zaveckienei šypseną kėlė darbininkų teiginiai, kad įmonės vadovybė privertė pasirašyti atvirą laišką, šlovinantį darbą įmonėje: "Kokia jėga gali priversti pasirašyti?"

"Prašiau pakelti rankas tuos, kurie pritaria paskelbtai informacijai. Visa salė pakėlė rankas, kad nepritaria", - aiškino "Lelijos" vadovė. Tuo tarpu į redakciją skambinę žmonės pasakojo, kad įmonės cechų vadovai - vieni švelniau, kiti griežčiau - darbuotojus ragino pasirašyti laišką, leisdami suprasti, kad nepasirašiusieji gali netekti darbo.

"Mes net mėginome nuo viršininkių slapstytis tualetuose, kad nereikėtų pasirašyti", - pasakojo viena mergina. "Lelijos" vadovė neigė siuvėjų išdėstytus skundus dėl darbo sąlygų.

G.Zaveckienės nuomone, darbas "Lelijoje" nėra itin sunkus: "Man teko lankytis fabrikuose Prancūzijoje, Vokietijoje, Jungtinėse Valstijose, Rusijoje, Kinijoje. Palyginti su jais, apie darbo tempą mes turėtume tylėti". Pasak direktorės, vidutinis atlyginimas "Lelijoje" - per 1000 litų neatskaičius mokesčių.

Pakvietusi pasivaikščioti po įmonę, generalinė direktorė "Lietuvos ryto" žurnalistus vedžiojo po cechus ir demonstravo, kad tualetai juose nėra užrakinti, kaip skundėsi darbuotojos. Kitas dalykas, pasak vadovės, jeigu darbininkė nueina į tualetą ir ten ilgai rūko: "Galbūt tokiu atveju meistrė ir eina ieškoti".

G.Zaveckienė pasiūlė apsilankyti ir įmonės medicinos punkte, kuriame dirbančios felčerės teigė esančios visada pasirengusios pagelbėti sunegalavusioms "Lelijos" moterims.

"Lelijos" siuvėjų istorijos sukrėtė ir kitus šalies lengvosios pramonės atstovus. "Užsienio užsakovai jau domisi, ar visose Lietuvos siuvimo įmonėse - panaši padėtis", - sakė Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių asociacijos (LATĮA) generalinis direktorius Vidmantas Vikšraitis.

Tačiau V.Vikšraitis nemano, kad darbo sąlygos "Lelijoje" yra vergiškos: "Pats pasivaikščiojau po įmonės cechus. Pabendravau su siuvėjomis - taip, jų žvilgsniai pavargę, bet ne beviltiški".

LATĮA vadovas svarstė, kad galbūt darbo "Lelijoje" neištveria jaunos, nepatyrusios siuvėjos. Jo nuomone, darbuotojų interesus labiau turėtų ginti įmonėje veikianti profsąjunga.