A. Paulauskas paprašė, kad ambasadorius penktadienį perduotų JAV valdžios atstovams Seimo pirmininko prašymą panaudoti savo valstybės įtaką sprendžiant Afrikos valstybėje įkalinto laivo likimą.

Antradienį Seimo pirmininkas A. Paulauskas paprašė savo patarėjo užsienio politikos klausimams, taip pat Seimo Užsienio reikalų bei Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetų "skubiai nagrinėti" informaciją apie Pusiaujo Gvinėjos kariškių sulaikytą ir šios šalies Malabo uoste prišvartuotą Lietuvos refrižeratorių.

Lietuvos URM jau keliolika dienų telkia laivo diplomatinės gynybos frontą. Šio mėnesio pradžioje Lietuva paprašė pagalbos Rusijos, Prancūzijos ir Ispanijos UR ministerijų, kurios turi diplomatines atstovybes šioje Afrikos šalyje ir kaimyniniame Kamerūne. Lietuva neturi užmezgusi diplomatinių santykių su Pusiaujo Gvinėja.

Šią savaitę URM pranešė mėginanti įtraukti į konflikto sprendimą JAV ir Jungtines Tautas. Lietuva įteikė Pusiaujo Gvinėjai jau dvi protesto notas, reikalaudama paleisti laivą ir paneigdama kaltinimus laivui neteisėtai žvejojus šios Afrikos šalies vandenyse.

Lapkričio 10 dieną Pusiaujo Gvinėjos sulaikytas laivas "Rytas" plaukė iš Mauritanijos į Kamerūną ir gabeno 1 mln. JAV dolerių vertės šaldytų žuvų ir žuvies miltų krovinį, kuris priklauso Belgijos bendrovei "Luyben ALG. Handelsmaat NV". Pusiaujo Gvinėja skyrė laivui 1,3 mln. JAV dolerių baudą.

Kaip penktadienį BNS sakė laivo operatorės bendrovės "Baltic Atlant Shipping" atstovas Bronius Bikulčius, iš laivo vietos pareigūnų nurodymu toliau buvo iškraunama šaldyta žuvis. B. Bikuličius sakė nežinąs, kiek jau išvežta krovinio.

Laivo savininkė UAB "Baltlanta" ir operatorė "Baltic Atlant Shipping" teigia, kad "Rytui" pareikšti kaltinimai visiškai nepagrįsti, šis laivas fiziškai negali užsiimti nei legalia, nei nelegalia žvejyba, nes yra ne žvejybinis, o krovininis laivas, skirtas gabenti šaldytiems kroviniams. Klaipėdos uoste registruoto laivo įguloje yra 38 žmonės. 33 iš jų yra Lietuvos piliečiai, likę 5, įskaitant kapitoną - Rusijos piliečiai.