Vilnietis Andrius, per stačiatikių Velykas aplankęs Klaipėdoje gyvenančią močiutę, kaip reikiant nustebo. Senolė pasigyrė gavusi sveikinimą nuo paties V. Putino.

„Priimkite pačius šilčiausius sveikinimus 71-ųjų II pasaulinio karo metinių proga. Jums, karo veteranams, mes ir būsimos kartos skolingos savo gyvenimą, galimybę dirbti, auginti vaikus, mylėti tėvynę ir vertinti taiką. Nesvarbu, kiek metų jau praėjo nuo šlovingų 1945 gegužės, dėkingi palikuonys visuomet prisimins jūsų didvyriškumą“, – rašoma rusų kalba rašytame sveikinime.

V. Putinas senolei linki sveikatos, ištvermės ir klestėjimo.

„Ji labai džiaugėsi sveikinimu. Jai, kuri Lietuvoje jaučiasi gan izoliuota dėl amžiaus ir kalbos nemokėjimo, rusiška televizija ir tokie laiškai yra prasmingi ryšių su Rusija palaikymo kanalai. Ji didžiavosi šiuo laišku“, – pasakojo Andrius.

Rusijos Pskovo srityje gimusi moteris II pasaulinio karo metais su tėvais buvo ištremta į darbo stovyklą Vokietijoje. Po karo šeima buvo pasiųsta „atstatinėti TSSR respublikų“ ir taip atsidūrė Klaipėdoje. Visą gyvenimą dirbusi Lietuvoje, moteris sukūrė šeimą, tačiau taip ir neišmoko lietuviškai.

Vilnietis pasakoja, kad Rusijos ambasada močiutę įvairiomis progomis kviečia į renginius. Jai yra tekę lankytis Rusijos konsulate Klaipėdoje. Renginių metu žmonės pagerbiami vaišėmis, kalbomis, padėkomis.

L. Linkevičius gera valia abejoja

„Apskritai dėmesys žmogui yra teigiamas dalykas, tuo viskas ir pasakyta, bet tokie dalykai mus visą laiką verčia abejoti ir pasitikslinti – praktika rodo, kad rusai dažnai naudoja tokius dalykus kai kurių savo propagandinių akcijų priedangai“, – sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Pasak L. Linkevičiaus, jei šiuo atveju tai nuoširdus noras parodyti dėmesį žmogui – viskas normalu, tačiau kyla klausimas, ar tai nėra kažkas panašaus į tai, ką pastarosiomis dienomis patyrėme su „naktiniais vilkais“. DELFI primena, kad šeštadienį į Lietuvą neįleisti du Rusijos motociklininkai, į šalį bandę įvažiuoti iš Baltarusijos.

Linas Linkevičius

„Jie irgi susiję su II pasauliniu karu, tačiau, kaip vėliau gavome informaciją, jie nebūtinai baikeriai. Antra, jie bando apgaule gauti vizas, trečia, yra informacijos, kad jie galėjo dalyvauti Krymo kampanijoje, šlovina Staliną, o važiuoja lyg ir tvarkyti kapų“, – kalbėjo užsienio reikalų ministras.

Jo tvirtinimu, Lietuva tikrai sudaro sąlygas kapų tvarkymui, tačiau jei tuo pridengiami provokaciniai veiksmai, to toleruoti negalima. L. Linkevičius pavirtino girdėjęs, kad Rusija moka pensijas karo veteranams, tačiau tokių žmonių kasmet vis mažiau.

N. Maliukevičiaus nenustebino

„Manęs tokie sveikinimai, darbas su žmogiškuoju tėvynainių tinklu nestebina, jis buvo anksčiau ir yra tęsiamas“, – komentuoja Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojas Nerijus Maliukevičius.

Politologo aiškinimu, Rusijoje artėja gegužės 9-oji ir ši tema vėl ant bangos, transliuojama žiniasklaidoje ir per tikslinę komunikaciją įvairioms žmonių grupėms.

Nerijus Maliukevičius

„Visa II pasaulinio karo pergalės tematika svarbi visam Putino didžiajam pasakojimui apie Sovietų Sąjungos pergalę prieš fašizmą, savotiškas dabartinės Rusijos nuopelnų perėmimas, savotiška dabartinė Putino Kremliaus kova su šiuolaikiniais neonacistais, neofašistais“, – propagandinius šiandienos naratyvus komentuoja politologas.

Jo aiškinimu, II pasaulinis karas – kertinė Kremliaus politikos ašis. Pasak N. Maliukevičiaus, šiuo atveju tai labiau iššūkis mums patiems – kaip mes su tais žmonėmis palaikome ryšį, komunikuojame istorijos perspektyvas.

Politologo teigimu, gera naujiena ta, kad užaugo nauja karta – štai anūkas šiuo atveju dalinasi. „Tai labai iliustratyvus pavyzdys, kaip savotiškas kartų lūžis, kada viena karta vis dar yra istoriniame sovietiniame Putino Rusijos pasakojime, o jaunajai kartai tai jau nesuprantama, atstumia“, – sakė TSPMI dėstytojas.