Dar 2014 metais buvo gauta duomenų, kad Vilniuje, Panevėžyje, Radviliškyje yra platinami agitaciniai politinio turinio lapeliai, vadinami proklamacijomis, kuriuose raginama kovoti už tautinę ir socialistinę revoliuciją.

Be to, juose teigiama, kad referendumas dėl Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą buvo suklastotas, kad Lietuva yra Jungtinių Amerikos Valstijų kolonija.

Ant namų sienų iškabintuose lapuose buvo kritikuojama Lietuvos politinė sistema, taip pat laisvosios rinkos ekonominė sistema.

Ikiteisminio tyrimo metu surinktų duomenų visuma leidžia manyti, kad pusamžis Šiaulių rajono gyventojas Ž. R., galimai sukūręs antikonstitucinę organizaciją, prisistatančią tautiniais socialistais nacionaldarbininkais, kaip įtariama, siekė neteisėtu būdu pakeisti Lietuvos valstybės konstitucinę santvarką.

Kaltinamasis, kaip įtariama, kūrė proklamacijų tekstus, jas spausdino, platino ir laikė.

Proklamacijose buvo skleidžiama neapykanta tam tikroms žmonių grupėms, siekiant jas paniekinti, įžeisti.

Taip pat raginam buvo raginama smurtiniu būdu kėsintis į Lietuvos Respublikos konstitucinę santvarką, ją pakeisti, pažeisti valstybės suverenitetą, kėsintis į Lietuvos nepriklausomybę, įvykdant socialistinę revoliuciją Lietuvoje.

Informacija, kuria viešai raginama smurtu pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą, buvo skelbiama ir neformalaus judėjimo, prisistatančio tautiniais socialistais nacionaldarbininkais, internetiniame tinklalapyje.

Kaltinamajam galimai talkino Šilutės rajono gyventojas O. T.

Vyras, kaip įtariama, turėdamas tikslą platinti informaciją su viešais raginimais smurtu pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą, vienoje iš Šilutėje esančių spaustuvių, pateikęs sumaketuotą tekstą, užsakė pagaminti per du tūkstančius proklamacijų, raginančių imtis diskriminacinių veiksmų prieš tam tikras žmonių grupes.

Atlikus kratą vyro namuose, tokių agitacinių lapelių rasta per kelis šimtus.

Dar keletas jų rasta Kaune, kaltinamojo G. G. namuose. Jis dėl kurstymo prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę taip pat patrauktas baudžiamojon atsakomybėn.

Be to, kad kaltinamieji bus teisiami už antikonstitucinių grupių kūrimą ir veiklą, kurstymą ir viešus raginimus smurtu pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą, O. T. kaltinamas dar ir tuo, kad neturėdamas leidimo įgijo ir laikė šaunamąjį ginklą bei šaudmenis.

Atliekant šį ikiteisminį tyrimą pernai buvo priimtas procesinis sprendimas atskirti tyrimą dėl V. L. galimai padarytų nusikalstamų veikų.

Vyras baudžiamojon atsakomybėn patrauktas įtarus, kad jis viešai niekina, skatina neapykantą ir kursto diskriminuoti tam tikras žmonių grupes dėl jų tautiškumo, seksualinės orientacijos, įsitikinimų ir pažiūrų.

Ši byla teismą pasiekė dar praėjusių metų lapkritį.