"ABC News" interneto svetainėje paskelbė, kad aštuoni terorizmu įtariami asmenys netoli sostinės buvo laikomi nuo 2004 metų rugsėjo iki 2005 metų lapkričio. Slapto kalinimo vieta - visai netoli gyvenamųjų namų esanti buvusi jojimo bazė. JAV žiniasklaida smulkiai aprašė, kaip buvo įrengtos patalpos, kuriose esą kalinti žmonės, kas 2004-aisiais iš vietinių įsigijo visai šalia miško esančią teritoriją. Tačiau slapto CŽV kalėjimo buvimo Lietuvoje galimybę visuomet neigusiems aukštiems mūsų valstybės pareigūnams tai įspūdžio nepadarė.

Premjeras Andrius Kubilius vakar pareiškė, kad JAV žiniasklaida esą nieko naujo nepranešė. Jis paprašė palaukti parlamentinio tyrimo išvadų. Skandalą sukėlusią informaciją apie slaptą kalėjimą Lietuvoje tikrinančio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Arvydas Anušauskas "ABC News" pateiktų naujų detalių nekomentavo. Jis teigė tylėsiąs, kol vyksta tyrimas, nes taip sutarta su komiteto nariais. Praėjusią savaitę NSGK nariai lankėsi Antaviliuose esančioje Valstybės saugumo departamento (VSD) bazėje.

Kambariai už sienos
Dabar ši teritorija priklauso VSD. JAV žurnalistų teigimu, jojimo bazėje būta uždaros arenos, arklidžių ir kavinės. Neįvardyti šaltiniai, lankęsi šiose patalpose, pasakojo, esą CŽV darbuotojai jodinėjimo arenoje buvo pastatę storą betoninę sieną, taip esą buvo įrengtas "pastatas pastate". "ABC News" tvirtinimu, už šios sienos kiekvienas kalinys turėjo atskirą dušą ir tualetą. Keli kambariai buvo skirti tardymui. Kalėjime dirbantys žvalgybos valdybos pareigūnai gyveno šalia esančiose buvusiose arklidėse. Kalinių kambariai buvo paslėpti nuo vietos gyventojų akių. Teigiama, kad elektra šiam kompleksui buvo tiekiama iš nepriklausomo generatoriaus, o elektros lizdai buvo 110 voltų (tokie naudojami JAV). Anot Jungtinių Valstijų televizijos kanalo, pastatą saugojantys žmonės buvo keičiami kas 90 dienų.

Su vietiniais nebendravo 

Šioje teritorijoje esantis pastatas pastatytas 1992-aisias. Jis priklausė vietos gyventojams. Pasak "ABC News", 2004-ųjų kovą jį įsigijo Delavere, Panamoje ir JAV sostinėje Vašingtone registruota įmonė "Elite, LLC". Dabar nebeegzistuojanti bendrovė 968 kvadratinių metrų ploto pastatą valdė iki 2007-ųjų, vėliau jį įsigijo VSD.

Vakar Antaviliuose apsilankiusiems LŽ žurnalistams vietinis vyriškis pasakojo, jog pažįsta žmogų, kuris amerikiečiams pardavė jojimo bazę. "Bazėje buvo įrengtos gyvenamosios patalpos, ten po vienu stogu glaudėsi dvi šeimos. Žirgų verslas nėra lengvas - tos šeimos sukonfliktavo ir nusprendė parduoti pastatus, - LŽ pasakojo vyriškis, nenorėjęs skelbti savo vardo ir pavardės. - Tik pardavus atvyko amerikiečiai. Prisivežė daug technikos, kažką matavo, statė. Tada judėjimas prie anuomet nemažai žmonių sutraukdavusios jojimo bazės baigėsi. Viskas nurimo, liko tik aplinką stebinčios filmavimo kameros."

Nežinojo, kam pardavė 

Antavilių gyventojas tikino, kad teritorijoje prie miško įsikūrę amerikiečiai su vietiniais į kalbas nesileisdavo. "Nė vienas lietuvis neturėjo prie jų priėjimo. Jie ten gyveno, kažką statė. Tačiau lietuvių tiems darbams nesamdė", - pridūrė jis. Paklaustas, kaip atsirado pastato pirkėjas, jis tikino apie tai kalbėti nenorįs. "Mano draugas iki galo nežinojo, kam pardavė pastatą", - mįslingai kalbėjo Antavilių gyventojas.

Šalia VSD bazės gyvenanti Janina Butkevičienė LŽ sakė, kad pamačiusi teritorijoje vykstančias statybas pamanė, jog netrukus čia apsigyvens turtuoliai. "Nieko nežinome, kas čia vyksta. Apie slaptą CŽV kalėjimą girdėjome tik iš televizijos laidų. Nieko nežinome, juk paprastiems žmonėms niekas nieko neaiškina. Jokių ryšių su žmonėmis iš už tvoros neturėjome", - tikino ji.

Žinojo specialiosios tarnybos 

Straipsnį apie Antaviliuose galbūt veikusį slaptą kalėjimą vakar išspausdino ir įtakingas JAV laikraštis "The Washington Post". Šio žurnalistai pakalbino buvusį Lietuvos karinės kontržvalgybos pareigūną Domą Grigaliūną. Jis patikino, kad mūsų valstybės specialiosios tarnybos puikiai žinojo apie žvalgybos partnerių iš JAV pastatytą pastatą Antaviliuose.

Pasak D.Grigaliūno, 2004-aisiais iš savo vadovo jis sulaukė prašymo parengti planus dėl pagalbos "užsienio partneriui", norėjusiam čia atgabenti tam tikrus asmenis. Visa tai turėjo būti laikoma griežčiausioje paslaptyje. D.Grigaliūnas pateikė keletą rekomendacijų, bet, kaip teigė, niekada nesužinojo, ar ši operacija buvo įvykdyta.

LŽ rugsėjo viduryje rašė, jog populiariame interneto tinklalapyje buvo įdėtas vaizdo klipas, kuriame D.Grigaliūnas aiškino tikįs, kad terorizmu įtariami asmenys galėjo būti laikomi Lietuvoje. Vaizdo siužete jis minėjo rengęs rekomendacijas, kur saugoti žmones. Paklaustas apie vietas, kurias pasiūlė, jis nurodė Ypatingos paskirties tarnybos mokymo bazę netoli Vilniaus esančiame Raudondvaryje. Rusijos televizijos kanalas "Russia Today" anksčiau buvo paskelbęs, kad toks kalėjimas galėjo veikti netoli Vilniaus esančiuose Rūdninkuose, buvusioje sovietų karinėje bazėje.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją