Savo ruožtu Europos Tarybos žmogaus teisių komisaras Thomasas Hammarbergas tvirtina, kad jei eitynės bus visiškai uždraustos, tai bus žingsnis atgal įgyvendinant žmogaus teisių standartus.

Žmogaus teises ginanti organizacija „Amnesty International“ pasmerkė trečiadienį paskelbtą Vilniaus apygardos administacinio teismo nutartį sustabdyti leidimą organizuoti eitynes „Už lygybę“. Leidimo galiojimas sustabdytas, kol teismas išnagrinės laikinojo generalinio prokuroro Raimondo Petrausko prašymą atšaukti eitynes, nes esą nebus įmanoma užtikrinti jų dalyvių saugumo ir viešosios tvarkos.

„Lietuvos prezidentė privalo užtikrinti, kad eitynės įvyktų be trukdymų ir saugiai, nes Lietuva yra įsipareigojusi pagal tarptautinę teisę garantuoti išraiškos laisvę bei susirinkimų teisę. Bet koks šių teisių ribojimas reikštų diskriminavimą“, – ketvirtadienį išplatintame pranešime cituojama „Amnesty International“ atstovė Helle Jacobsen.

„Žinodami anksčiau išsakytą teigiamą prezidentės poziciją Lietuvos lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų teisių klausimu, mes raginame dar kartą padaryti viską, kas priklauso nuo jos galių, kad planuotos eitynės įvyktų“, – pridėjo ji. H. Jacobsen žodžiais, generalinio prokuroro kreipimasis į teismą turi piktnaudžiavimo požymių ir pažeidžia žmogaus teises.

„Amnesty International“ paragino skubos tvarka išnagrinėti eitynių organizatorių apeliacinį skundą ir panaikinti laikiną draudimą jas surengti.

80 šios organizacijos atstovų iš 23 šalių, tarp kurių yra Europos ir nacionalinių parlamentų narių, atvyksta dalyvauti šeštadienį suplanuotose eitynėse, filmų festivalyje bei žmogaus teisių konferencijoje.

ET pareigūnas: jei eitynių nebus, bus pažeista Konstitucija

Europos Tarybos žmogaus teisių komisaras Thomasas Hammarbergas taip pat pareiškė esąs rimtai susirūpinęs dėl teismo sprendimo sustabdyti leidimo galiojimą. „Jei galiojimo sustabdymas bus pratęstas ir eitynės bus visiškai uždraustos, tai reikš pripažintų žmogaus teisių standartų įgyvendinimo pablogėjimą. Visų pirma paminama teisė į taikius susirinkimus, kurią garantuoja ne tik Europos žmogaus teisių konvencija, bet ir Lietuvos Konstitucija“, – teigiama DELFI atsiųstame jo komentare.

Ši teisė, anot komisaro, turi galioti visiems žmonėms, įskaitant lesbietes, gėjus, biseksualus ir transseksualus (LGBT). Valstybės esą turi „pozityvią pareigą“ užtikrinti, kad eitynės ar festivaliai, kuriuose pasisakoma už LGBT teises, vyktų taikiai ir kad jų dalyviai būtų saugūs, net jei skelbiamos idėjos trikdo ar pykdo kitus žmones.

„Drausti LGBT festivalius yra svetima modernios Europos valstybei ir prieštarauja Europos Tarybos standartams. Tikiuosi, kad sprendimas bus pakeistas ir „Baltic Pride“ eitynės galės įvykti su visomis dalyvių saugumo garantijomis. Kartu tai galėtų būti proga paskatinti konstruktyvų dialogą Lietuvos visuomenėje, siekiant įveikti nuolatinę diskriminaciją dėl seksualinės orientacijos ir lytinės tapatybės, kuri, deja, vis dar yra realybė daugelyje Europos šalių. LGBT yra žmonės ir nusipelno mėgautis visomis teisėmis, kaip ir kiti.“

Teismas skundą nagrinės eitynių išvakarėse

Teismo nutartį stabdyti leidimą eitynių organizatoriai apskundė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT). Jie paprašė, atsižvelgus į organizatorių, eitynių dalyvių ir atvyksiančių aukštų užsienio svečių teisėtus lūkesčius, skundą nagrinėti kuo skubiau. Skunde pažymėta, kad, siekiant užtikrinti žmonių saugumą ir viešąją tvarką, aktyviai bendradarbiaujama su policijos pareigūnais.

Organizatorių manymu, konstitucinė teisė į taikius susirinkimus negali būti paneigta pareiškėjui „piktnaudžiaujant administracinio proceso normomis ir likus kelioms dienoms iki eitynių pradžios pateikiant procesinį prašymą“. Anot jų, leidimo sustabdymas šiuo atveju yra „akivaizdžiai neproporcingas, prieštaraujantis protingumo ir teisingumo principams“. Skunde, be kita ko, keliami klausimai, ar leidimo galiojimo sustabdymas yra adekvatus siekiamam tikslui ir nepažeidžia viešųjų interesų.

LVAT paskelbė, kad byla, kaip ir kitos bylos šiame teisme, bus nagrinėjama rašytine tvarka, nekviečiant šalių. Nagrinėjimas bus pradėtas suplanuotų eitynių išvakarėse, penktadienį, 11 val.