"Galiu prognozuoti, kad kažin ar užsitęsusių konfliktų srityje mes revoliuciją padarysime. ESBO yra organizacija, kurioje progresas siekiamas milimetrais, tačiau kiekvienas pasiektas milimetras yra aukso vertės, ir mes eisime tuo keliu išnaudodami visas atsirandančias galimybes pastūmėti į priekį visus užsitęsusius konfliktus jų išsprendimo kryptimi", - sakė G. Čekuolis.

Pasak ambasadoriaus, pagrindiniai užsitęsę konfliktai, su kuriais bus dirbama, yra Gruzijos teritorinis konfliktas, Moldova-Padniestrė ir Kalnų Karabachas. Kiekvieno šio konflikto sprendimas jau turi derybinį įdirbį ir mechanizmą, kuriuos bus stengiamasi išnaudoti.

Gruzijos problemoms spręsti šešis kartus per metus renkasi vadinamosios Ženevos diskusijos, kuriose dalyvauja Gruzija, Rusija, JAV, Pietų Osetija, Abchazija. Joms pirmininkauja ES, ESBO ir Jungtinių Tautų atstovai, kurie ir prieš susitikimus lankosi regione.

"Pagrindinis tikslas - sukurti pakankamai stabilią aplinką pokalbiui, kontaktams, kad šitie užsitęsę konfliktai judėtų į priekį civilizuotu taikiu būdu", - sakė G. Čekuolis.

Padniestrės konflikto atveju ESBO kol kas neformaliu lygmeniu veikia vadinamosios "5+2" derybos. Jose dalyvauja Moldova, Padniestrė, Rusija, Ukraina, ESBO plius stebėtojo teisėmis ES ir JAV. Lietuva stengsis, kad derybos būtų atnaujintos ir oficialiu lygmeniu.

"Galbūt po truputį spręsis ir statuso klausimas, kadangi yra visų šalių sutarimas, įskaitant ir Rusiją, kad Moldova turi likti viena valstybe su kažkokia autonomija Padniestrės sričiai", - sakė G. Čekuolis.

Pasak ambasadoriaus, šis konfliktas vyksta jau 18 metų, ir situacija jau tampa gana pavojinga.

"Atsiranda nauja karta, kuri yra pripratusi gyventi tokiomis sąlygomis, tai įneša papildomų sunkumų, kai žmonės nebeprisimena, kas buvo anksčiau", - sakė G. Čekuolis.

Bus stengiamasi pasiekti pažangą ir labai sudėtingame ir gilias istorines tradicijas turinčiame Kalnų Karabacho konflikto sprendime.

"Čia daugiau užsiima Minsko grupė. Mes jiems padėsime kiek galėsime. Bus ir mano vizitų į regioną, ir ministro, ir Prezidentės", - sakė G. Čekuolis.

Ambasadorius žada veikti, kaip ir būdinga lietuviams, atkakliai, nuosekliai ir ryžtingai.