Iki 15 val. pranešimai gauti iš Alytaus, Kaišiadorių, Tauragės, Šilalės, Šilutės, Zarasų. Ikiteisminių tyrimų kol kas nepradėta, BNS pranešė Policijos departamento atstovė Lina Nemeikaitė.

Daugiausia buvo pranešama, kad vežami balsuoti žmonės, kuriems gali būti sumokėta už balsavimą. Į Alytaus policijos komisariatą buvo atvesdinti trys asmenys, kurie įtariama, ketina parduoti savo balsus.

„Lietuvos ryto" televizija praneša, kad Alytaus rajone išaiškėjo naujas rinkimų klastojimo atvejis. Po rinkimų perskaičiuojant balsus paaiškėjo, kad vienoje apylinkėje Darbo partijai mįslingai pridėti 55 balsai. Rinkimus laimėti galėjo nebūtinai tie kandidatai, kuriems balsus atidavė žmonės. Įtarimų kelia, kad iki pat ryto užsirakinusios balsus čia skaičiavo dvi darbietės.

įtarimų šešėlis dėl biuletenių klastojimo krinta ant jau buvusios Alytaus rajono Eičiūnų rinkimų apylinkės pirmininkės Gražinos Žiužnienės. Įtariama, kad pirmojo rinkimų turo naktį Darbo partijos atstovė išleidusi namo kitų partijų komisijos narius pasikvietė kitą darbietę iš kitos rinkimų apylinkės ir, kaip įtariama, į 55 tuščius biuletenius surašė kai kurių Darbo partijos atstovų pavardes.

Į Generalinę prokuratūrą kreipėsi vietos konservatorių partijos skyrius. Esą rinkimų naktį rinkimų biuleteniai buvo suskaičiuoti 2 val. nakties, tačiau rinkėjų balsus rinkimų apygardai apylinkės pirmininkė perdavė tik 9 val. ryto. Įtariama, kad į pirmas vietas buvo surašyti kandidatai, už kuriuos rinkėjai nebalsavo. Kai kurių „darbiečių“ reitingai - stulbinantys. Pavyzdžiui, kandidato į Alytaus rajono merus Aurimo Truncės sūnus Justas Truncė iš 40 vietos pakilo į trečią.

Policija iš viso yra gavusi per 400 pranešimų apie galimus pažeidimus per rinkimus. Šalies policijos įstaigos atlieka apie 40 ikiteisminių tyrimų dėl galimo rinkėjų papirkinėjimo ir kitų pažeidimų.

Merai antrajame ture renkami 40-tyje savivaldybių.

„Visose savivaldybėse, nesvarbu, ar baigė jos rinkimus, ar ne, bus galima balsuoti dėl merų antrajame rinkimų rate, lygiai tokia pačia schema, kaip ir anksčiau - trečiadienį ir ketvirtadienį nuo 8 valandų ryto iki 8 valandų vakaro. Taip pat trečiadienį, bet labai mažai kur, grafikas taip sudarytas dėl Kovo 11-osios, bus balsavimas specialiuosiuose paštuose, čia balsuoja žmonės, kurie turi specialius poreikius, arba jiems apribotas laisvas judėjimas“, - BNS sakė Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Pasak Z.Vaigausko, merai pirmajame rinkimų ture buvo išrinkti 19-oje savivaldybių, Trakuose dėl pažeidimų rinkimų rezultatai pripažinti negaliojančiais, tad merai rinkimų antrajame ture varžosi 40-yje savivaldybių.

Balsuoti iš anksto rinkėjai galės visose Lietuvos savivaldybėse trečiadienį ir ketvirtadienį nuo 8 iki 20 valandos. Taip pat trečiadienį-penktadienį vyks balsavimas specialiuose paštuose - čia balsuoja ligoninėse, globos namuose, laisvės atėmimo vietose esantys rinkėjai, taip pat atliekantys karo tarnybą, esantys karinėse misijose užsienyje.

Vėliau šią savaitę penktadienį prasidės balsavimas namuose. Balsuoti namuose teisę turi neįgalieji, taip pat dėl ligos laikinai nedarbingi, arba sulaukę 70 metų ir dėl sveikatos būklės patys jau negalintys rinkimų dieną atvykti į rinkimų apylinkę.

Išankstinis balsavimas taip pat prasideda rinkimuose į laisvą Seimo nario vietą. Sostinės Žirmūnų apygardoje renkamas parlamentaras vietoje į Europos Komisiją dirbti išvykusio socialdemokrato Vytenio Povilo Andriukaičio. Čia antrajame rinkimų ture susitinka Liberalų sąjūdžio atstovas Šarūnas Gustainis ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)