„Tai juk vaikėziškumas. Negalima taip elgtis“, - sakė A.Lukašenka antradienį susitikime su Nepriklausomų valstybių sandraugos, Baltijos šalių ir Gruzijos vyriausiųjų redaktorių klubo nariais.

Prezidentas sakė, kad lėktuvas į Baltarusiją pateko iš Lietuvos teritorijos ir pridūrė: „Tai lietuviai juk leido, jis įskrido iš Lietuvos aerodromo“.

„Kam Lietuvai čia siųsti švedų lėktuvą tam, kad numestų čia kažkokius meškiukus? O jei būtume „dėję“, kas iš to lėktuvo būtų likę? Mes juk kaimynai. Juolab, kad šiandien Lietuva ir Latvija kalba, kad neapsieis be Baltarusijos“, - kalbėjo autoritariškai valdantis kaimyninės šalies vadovas.

Anksčiau A.Lukašenka yra grasinęs, jog Lietuva dėl šio incidento „maža nepasirodys“.

Liepos pradžioje Švedijos piliečiai lengvu dviviečiu lėktuvu neleistinai iš Lietuvos teritorijos įskrido į Baltarusiją ir išmetė ten pliušinių meškiukų krovinį. Šis incidentas padidino įtampą tarp Lietuvos ir Baltarusijos, po jo iš Minsko buvo išsiųstas Švedijos ambasadorius.

Vėliau dėl incidento iš pareigų buvo atleisti Baltarusijos priešlėktuvinės gynybos ir pasienio tarnybos vadovai.

Baltarusijos saugumo komitetas (KGB) iškėlė baudžiamąją bylą dėl neteisėto sienos kirtimo fakto, kaimyninės šalies teisėsaugininkai dėl šio pažeidimo su teisinės pagalbos prašymu kreipėsi į Lietuvos generalinę prokuratūrą.

Lapkričio 27 dieną generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis sakė, kad Lietuvos generalinė prokuratūra artimiausiu metu atsakys į Baltarusijos teisinės pagalbos prašymą. Lietuvos teisėsauga taip pat vykdo atskirą tyrimą dėl neteisėto sienos kirtimo.