"Pavasario sesijoje. Juokas juokais, iš tikrųjų yra numatyta, kad dirbantiems pensininkams bus kompensuojama šiek tiek greičiau ir daugiau negu senatvės pensininkams, kad iš tikrųjų jie tą didesnį sumažinimą galėtų šiek tiek greičiau atgauti", - Lietuvos televizijos laidai "Savaitė" sekmadienį sakė premjeras.

Jo teigimu, kompensavimo tvarka priklausys nuo šalies ekonominės situacijos.

"Priklausys nuo ekonomikos visų parametrų, jei klostysis taip, kaip klostosi dabar ir nebus didesnių bėdų iš euro zonos, Graikijos ar kitų šalių, tai priėmus įstatymą, kompensavimo mechanizmas pradėtų veikti nuo kitų metų. Įstatymą reikia priimti šiais metais", - sakė A.Kubilius.

Vyriausybės vadovas komentavo Konstitucinio Teismo praėjusios savaitės sprendimą, kad 2009 metų pabaigoje priimti teisės aktai, kuriais pensijos dirbantiems gyventojams buvo sumažintos daugiau nei nedirbantiems, prieštarauja Konstitucijai.

Iš karto po KT nutarimo paskelbimo premjeras tvirtino, kad Konstitucinis Teismas pripažino atitinkančia Konstitucijai principinę Vyriausybės nuostatą, kad krizės laikotarpiu reikia mažinti visas išlaidas, įskaitant ir pensijas, ir socialines pensijas.

Premjeras žadėjo per mėnesį pateikti siūlymus, kaip kompensuoti sumažintas pensijas.

Prieštaraujančiomis Konstitucijai pripažintos ir įstatymo pataisos, kuriomis buvo apribotos pirmo ir antro laipsnio valstybinės pensijos, taip pat valstybinės pensijos nukentėjusiems asmenims, pareigūnams ir kariams, mokslininkams. Konstitucijai prieštarauja ir nustatyta išimtis nemažinti pensijų 75-100 proc. darbingumo netekusiems asmenims ( I grupės invalidumo pensininkams), bet jos netaikymas tokioje pat padėtyje buvusiems nuolatinės slaugos poreikį turintiems senatvės pensininkams.

Tačiau, anot Konstitucinio Teismo, aktų nuostatos, kuriomis buvo sumažintos senatvės ir valstybinės pensijos, o 1995–2002 metais dirbusiems pensininkams neišmokėtų pensijų dalies išmokėjimas nukeltas iš 2010 metų į 2012 metus, Konstitucijai neprieštarauja.