Jis sako, jog socialdemokratų su Darbo partija bei "tvarkiečiais" sudaryta koalicija "kenktų valstybės autoritetui ir prestižui".

"Šiom aplinkybėm valdanti koalicija su Darbo partija kenktų valstybės autoritetui ir prestižui, galų gale tiems patiems socialdemokratams, bet čia jau jų reikalas. Iš kitos pusės aš galiu pasakyti, kad jeigu tie patys socialdemokratai suvoks, kad aukoti valstybės prestižo ir savo partijos prestižą jau nebegalima, aš matau visas galimybes sudaryti koaliciją be Darbo partijos", - ketvirtadienį interviu „Žinių radijui“ sakė premjeras.

Klausiamas, ar tai būtų vadinama vaivorykštės koalicija su dabartiniais dešiniaisiais valdančiaisiais ir socialdemokratais, konservatorių lyderis sakė nevardinsiąs detaliai.

"Aš nevardinsiu detalių, yra įvairūs variantai, bet, mano įsitikinimu, šiuo atveju mes turime visi pagalvoti apie valstybės autoritetą ir prestižą, ir rasti būtų, kaip nepadaryti labai skausmingų, klaidingų politinių sprendimų, susitarti dėl labai konkretaus darbų sąrašo, nesiginčijant dėl ideologijų. Aš manau, visada yra galimybė, ir artimiausiam laikotarpy, bent keliems metams, galima įsivardyti, kokie pagrindiniai darbai reikalautų atsakingiausių partijų susitarimo, turiu omeny finansinę drausmę, pirmininkavimą Europos Sąjungai, galų gale euro įvedimą, ir tai užimtų didžiąją dalį artimiausių metų darbotvarkės", - kalbėjo A.Kubilius.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė kitą dieną po rinkimų susitikusi su Lietuvos socialdemokratų lyderiu Algirdu Butkevičiumi pareiškė, jog Vyriausybės formavime negali dalyvauti partija, kuri įtariama rinkimuose padariusi daugiausiai šiurkščių pažeidimų, įtariama dėl juodosios buhalterijos ir neskaidrios veiklos ir kurios partijos lyderiai yra kaltinamieji baudžiamojoje byloje. Taip pat prezidentė pareiškė remsianti valdančiąją koaliciją, kuri būtų be Darbo partijos.

Antradienį Lietuvos socialdemokratų partija, Darbo partija ir partija "Tvarka ir teisingumas" pasirašė koalicinį susitarimą. Prezidentė pareiškė formuojamą koaliciją vertinsianti tik po Konstitucinio Teismo išvados. Į jį šalies vadovė kreipėsi prašydama atsakyti, ar nebuvo pažeistas Seimo rinkimų įstatymas.

DELFI primena, kad 2009 m. TS-LKD, liberalai, liberalcentristai bei „prisikėliečiai“ prie valdančiosios koalicijos siūlė jungtis V. Uspaskicho vadovaujamai Darbo partijai. Pasiūlymą „darbiečiams“ tuomet pasirašė valdančiosios koalicijos partijų vadovai, tarp jų ir premjeras, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderis Andrius Kubilius.

A. Kubiliui tuomet ne itin kliuvo ir tai, kad Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas yra kaltinamas apgaulingos partijos buhalterijos organizavimu. „Tai tą faktą irgi vertiname, nėra taip, kad nevertintume. Bet iš kitos pusės mes matome poreikį Seime pasiekti kiek galima stabilesnį darbą, konstruktyvumą ir rezultatyvumą“, - teigė A. Kubilius.