Lietuvos premjeras Andrius Kubilius teigia besitikįs, jog Lenkijos energetikos kompanijos PGE vadovai artimiausiu metu atvyks į Lietuvą.

„Mūsų žinia visą laiką ta pati, ką ne kartą esame kartoję ir ką esame pasakę trijų premjerų lygyje - kad Visagino atominės elektrinės projektas yra atviras ir Lenkijos kompanijų dalyvavimui. Kiek žinau pokalbiai tarp kompanijų vyksta ir aš tikėčiausi, kad Lietuvoje netrukus apsilankys PGE kompanijos vadovai ir ekspertai ir aptars detaliau jų ketinimus Visagino projekto atžvilgiu“, - trečiadienio vakarą telefonu iš Varšuvos BNS sakė A.Kubilius po neformalaus susitikimo su Lenkijos premjeru Donaldu Tusku.

Anot premjero, detalesni pokalbiai vyksta abiejų šalių kompanijų lygmeny.

„Dar sykį norėčiau priminti, kad Lenkija yra valstybė, kuri planuoja plėtoti branduolinę energetiką ir jiems branduoliniai projektai yra įdomūs", - užsiminė A.Kubilius, atsakydamas į klausimą apie Lenkijos premjero požiūrį į VAE projektą.

Anot jo, susitikime su D.Tusku, taip pat aptarti kiti svarbūs energetikos klausimai: „Energetikoje daug kalbėjome apie dujų sistemų jungtis, apie Visagino projektą, apie antrąją Lietuvos - Lenkijos elektros sistemų sujungimo liniją, apie „Mažeikių naftą", apie skalūnines dujas, apie „Lotos" kompanijos investicijas Lietuvoje, turėjome galimybę gana nuosekliai peržvelgti visus svarbiausius projektus", - teigė A.Kubilius.

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas trečiadienį pareiškė, jog Lenkijos valdomos energetikos įmonės PGE sprendimas pasitraukti iš Visagino atominės elektrinės (AE) statybos projekto buvo neapgalvotas žingsnis. Pasak jo, šiuo metu Lenkija rodo didelį susidomėjimą dėl galimybės dalyvauti Visagino AE projekte.

„Galimybė, kad Lenkija dalyvaus, yra pakankamai nemaža. Tą susidomėjimą, kokį išgirdau Lenkijoje, vertinu kaip tikrai labai didelį", - po Vyriausybės posėdžio trečiadienį žurnalistams sakė energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

Praėjusių metų pabaigoje PGE paskelbė, kad stabdo dalyvavimą Visagino AE projekte. Tuomet bendrovės prezidentas Tomaszas Zadroga pareiškė, jog dalyvavimo Visagino AE projekte sąlygos pasirodė nepriimtinos, o grupė turi ir kitų svarbių projektų. Praėjus savaitei po šio pareiškimo T.Zadroga atsistatydino iš pareigų.