"Vertiname ir prezidentės išsakytas kritines pastabas. Iš tiesų tikrai nesame Vyriausybė, kuri pati sau tikrai nepripažintų visos eilės nepadarytų darbų ir pati savęs savikritiškai nevertintų. Bet taip pat norėčiau pasakyti, kad permainos ir reformos, kaip prezidentė nurodė metiniame pranešime, reikalauja ir sutarimo, ir bendrų pastangų. Mūsų reformų iniciatyvos ne visada sulaukdavo efektyvios paramos Seime", - ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

Jis komentavo D.Grybauskaitės perskaitytą metinį pranešimą.

"Noriu priminti, kad beveik visą laiką, nuo pat 2009 metų vidurio, Vyriausybė ir valdančioji koalicija veikė faktiškai mažumos sąlygomis. Todėl opozicijos parama svarbiausioms reformoms, nuo energetikos iki pensijų reformos, socialinės srities, visada yra labai reikalinga. Nes nesant tokios paramos, nesant konstruktyvaus požiūrio diskusijose čia, Seime, kai kurie svarbūs darbai iš tikrųjų labai vėluoja ir stringa", - kalbėjo premjeras.

Jis nesutiko su D.Grybauskaitės žodžiais, kad "negebėdami apsispręsti ir susitarti dėl namų renovacijos, atliekų tvarkymo, jaunimo verslumo skatinimo, šiandien laidojame nepanaudotus milijonus, galėjusius tapti naujomis galimybėmis mūsų žmonėms ir ekonomikai".

"Milijonų mes tikrai nepalaidosime, juos panaudosime, o visa eilė darbų ir dėl jaunimo nedarbo, ir bendrai dėl nedarbo mažinimo yra susisieta su įstatymų projektais, kuriuos siūlysime Seime greičiau priimti. Pavyzdžiui, dėl Darbo kodekso lankstumo. Be darbo santykių lankstumo nebus ir naujų darbo vietų", - dėstė A.Kubilius.

Savo ruožtu jis dėkojo valstybės vadovei už paramą Vyriausybės vykdytai finansų krizės suvaldymo politikai, energetikos projektams.

I.Degutienė: tai priešrinkiminis pranešimas

Irena Degutienė ir Dalia Grybauskaitė
Seimo pirmininkė Irena Degutienė sako, jog šiemetinis prezidentės Dalios Grybauskaitės metinis pranešimas išsiskyrė dėmesiu artėjančių rinkimų nuotaikoms, pabrėžiant pradėtų darbų tęstinumą.

"Metinis pranešimas, lyginant su kitais metiniais pranešimais, daugiau atspindi priešrinkimines nuotaikas ir akcentuojamas ne tik kreipimasis į Lietuvos žmones, kurie ateitų į rinkimus ir išreikštų savo poziciją, bet ir į politines partijas, kurios dalyvaus rinkimuose, kad yra tam tikros nuostatos, padaryti darbai, pirmiausia - suvaldyta finansinė krizė, ir priešrinkiminiai pažadai neturėtų apgaudinėti žmonių", - komentuodama šalies vadovės ketvirtadienį Seime perskaitytą pranešimą žurnalistams sakė I.Degutienė.

Pasak Seimo pirmininkės, pranešimu aiškiai buvo pažymėta, kad reikia tęsti pradėtus darbus, kurie buvo naudingi Lietuvai ir jos žmonėms, o tai buvo ir krizės suvaldymas, ir, nors ir nepakankamas, verslo skatinimas, bet tai būtų kaip ir siekis tęsti pradėtus darbus, kurie buvo naudingi Lietuvai ir jos žmonėms, ir "reikia visą dėmesį į tai kreipti".

"Aš manau, kad prezidentė priešrinkiminiam periode apibendrino šiandieninę Lietuvos situaciją ir siekius, kokius darbus reikia tęsti po ateinančių Seimo rinkimų, nežiūrint, kaip gražiai buvo išsireikšta, ar važiuosime kaire, ar dešine kelio puse, bet visi turime važiuoti viena kryptimi", - kalbėjo I.Degutienė.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, jog pranešime atspindėtos problemos teisėsaugoje. "Bent man susidarė toks leitmotyvas, kad prezidentė irgi mato tas problemas, bandoma jas spręsti, be abejo, kiekvienas iš mūsų norėtų, kad tų problemų sprendimas, ypatingai teisėsaugos srityje, būtų greitesnis, duotų apčiuopiamų rezultatų ir nebūtų nusivylusių žmonių, bet per tuos tris metus išties buvo nemažai padaryta, ir pakeista teisėjų korpuse daug žmonių, vyko atsinaujinimas, visuomenė jau įtraukta ir į teisėjų atrankos komisiją, kitas etapas bus tarėjo instituto sukūrimas", - sakė parlamento vadovė.

Prezidentė D.Grybauskaitė ketvirtadienį skaitydama pranešimą parlamente sakė, kad artėjant Seimo rinkimams būtina susitarti dėl svarbiausių darbų.

"Nes būtent sutarimo stoka neleidžia mums spartesniu žingsniu žengti į priekį. Tiksliau, išsiveržti iš uždaro nebaigtų darbų rato, kuriame metai iš metų sukamės, eikvodami energiją, laiką ir pinigus", - teigė valstybės vadovė.

Jos teigimu, reformos pradedamos, joms skiriami dideli pinigai ir vis nebaigiamos.

"Demokratinėje valstybėje egzistuoja nuomonių ir politinių jėgų įvairovė, o sprendimų teisė keliauja iš rankų į rankas. Todėl jeigu norime rezultatų, būtinas sutarimas dėl svarbiausių darbų ir jų tęstinumo", - pabrėžė prezidentė.

Priminusi, kad šaliai jau pavyko pasiekti svarbių tikslų - atkurti nepriklausomybę, įstoti į Europos Sąjungą ir NATO, D.Grybauskaitė kvietė ir šiandien nesiblaškyti ir judėti viena kryptimi.

Šios kadencijos Seimui ir Vyriausybei prezidentė dėkojo už sutarimą svarbiausiais valstybei ir jos žmonėms klausimais ir pabrėžė artėjančių Seimo rinkimų, vyksiančių spalio 14 dieną, svarbą.

"Čia sutarti turėtume dėl vieno, kad į rinkimus eisime visi, o ne kas trečias. Ir nepaliksime kitiems spręsti savo ateities. Esu pasirengusi ir toliau dirbti kartu su tais, kurie kryptingai sieks naudingų šaliai rezultatų. Po rinkimų naujo premjero lauksiu ne tik su ministrų pavardėmis, bet ir su tęstiniu sutartų darbų sąrašu. Todėl kviečiu dar kartą – sutarkime dėl esminių principų, kurių neaukosime politinėms kovoms. Neatsisakykime ir nestabdykime svarbių darbų vien dėl to, kad jie pradėti su kita politine vėliava", - ragino D.Grybauskaitė.

Prezidentė Seime skaito savo trečiąjį metinį pranešimą.

D.Grybauskaitė šalies prezidente išrinkta 2009 metų gegužės 17-ąją jau per pirmąjį rinkimų turą, inauguruota liepos 12 dieną.

Nuo 2004 metų iki prezidento rinkimų ji ėjo eurokomisarės pareigas, dar anksčiau buvo Algirdo Brazausko vadovaujamos Vyriausybės finansų ministre.