Lietuvos konservatoriai ypač remia Vengrijos Konstitucijos nuostatas, susijusias su šeima ir santuoka. Konservatoriams Lietuvoje taip pat imponuoja, kad 1988 m. įkurta V. Orbano partija „Fidesz“ kovojo prieš komunistinį režimą ir reikalavo sovietų pajėgų išvedimo.

A.Kubilius: Europai reikia lyderystės – kaip V.Orbano ar V.Landsbergio

V. Orbanas savo kalboje daugiausia dėkojo Lietuvai už pastarųjų metų palaikymą Vengrijai šiai kaunantis su Europos Sąjungos institucijomis dėl nuo 2010-ųjų metų priimtų įstatymų ir Konstitucijos. Kaip žinoma, Lietuvos konservatoriai inicijavo rezoliuciją, kurioje reiškiama parama Vengrijai dėl naujos Konstitucijos.

„Norėčiau išreikšti dėkingumą, kurį Vengrija jaučia dėl Lietuvos solidarumo politikos forumuose bei spaudoje. Norėčiau padėkoti gerbiamam premjerui, kuris stojo už Vengriją oficialiuose ir neoficialiuose forumuose, bei kolegoms parlamente, kurie pasiūlė rezoliuciją, saugančią mūsų svarbiausias vertybes“, - teigė V. Orbanas.

Vengrų premjeras aiškino, kad lietuviai ir vengrai, kaip ir kiti rytų europiečiai, myli laisvę dėl savo sovietinės patirties. Anot V. Orbano, rytų europiečiai supranta vieni kitus beveik be žodžių, nes kalba viena kalba – europiečių krikščionių kalba bei tautų, išbandytų istorijos, kalba.

Lietuvos premjeras A. Kubilius savo ruožtu teigė, kad V. Orbanas ir V. Landsbergis yra tikros lyderystės pavyzdžiai, kurių Europai trūksta.

„Šių dienų Europoje matome daug iššūkių, daug problemų ir daug galimybių, kurios reikalauja labai aiškių dviejų dalykų – tai grįžimo prie pamatinių vertybių ir tikros lyderystės. Europa turi potencialo būti stipri, vieninga savo vertybėmis, vieninga ekonomine galia, bet kartu Europa turi matyti, kiek ji turi pasiekti, bet tam reikalinga tikra lyderystė. V. Orbanas, profesorius V. Landsbergis yra pavyzdžiai tos lyderystės, kuri mano įsitikinimu, Europoje kartais yra pamirštama“, - forumo atidaryme kalbėjo premjeras.

V.Landsbergis: Vengrija atsikratė komunistinės Konstitucijos

V. Landsergis taip pat negailėjo pagyrų vengrų politikui, sakydamas, jog V. Orbano ir „Fidesz“ pergalė parlamento rinkimuose sudarė sąlygas pakeisti nuo komunistinių laikų galiojusią ir daug kartų lopytą Konstituciją.

„Vengrijoje, net stebėtina, buvo ilgiausiai likusi komunizmo laikų Konstitucija ir gana ilgai šalį valdė ir stabdė nuo pažangos komunistinių pažiūrų paveldėtojai. Tik „Fidesz“, kadaise jaunimo partijos, ir V. Orbano pergalė pastaruosiuose virsmo svarbos rinkimuose atvėrė galimybę ir Vengrijai atsikratyti net ir tos komunistinės, lopytos ir pritaikinėtos Konstitucijos. Mums tą buvo pavykę padaryti anksčiau, o šį žingsnį padarė „Fidesz“, vadovaujama V. Orbano. Ir tai buvo vėl didžiulės reikšmės Europos masto pokytis, ne visiems džiaugsmingai sveikintinas“, - teigė Europos Parlamente dirbantis konservatorių patriarchas.

Jis piktinosi, kad jokiems žmogaus teisių gynėjams neužkliuvo, jog Vengrijos Konstitucija komunistinė, tačiau pradėjo kritikuoti naująjį pagrindinį šalies įstatymą.

„Konformizmo varginamoje Europoje nesibaidome atrodyti vertybiniais konservatoriais, kurie pripažįsta nekintamus dalykus. Kad ne viskas reliatyvu ir ne viskas parduodama, o kartais mums atrodo, kad toje Europoje turime misiją“, - pirmadienį Vilniaus universitete sakė Vytautas Landsbergis.

Europarlamentarui atrodo, kad Lietuva su Vengrija turi misiją kalbėti tiesą, priešintis istorinei amnezijai bei keisti Europą taip, kad ji nevirstų tik naudos, pelno, valiutų ar skolų sąjunga.

„Mes esame Europos Sąjungoje, ir kaip sakiau, kartais atrodo, kad mes ir ten turime misiją kalbėti tiesą, priešintis istorinei amnezijai, ginti vertybes, kurias praradus gali nelikti nė pačios Europos. Mes už Europos Sąjungą – nebūtinai kaip naudos, pelno, valiutos, skolų sąjungą, mes už Europą kaip solidarumo idealų ir vertybių sąjungą. Tie žodžiai vartojami, bet darbai ne visada juos atitinka. Mes turime priminti apie tai, stoti petys į petį“, - teigė V. Landsbergis.

Priėmė prieštaringų įstatymų ir Konstituciją

DELFI primena, kad 2010-aisiais metais Vengrijoje dviejų konservatyviai partijai „Fidesz“ užsitikrinus dviejų trečdalių daugumą parlamente ir suformavus V. Orbano vyriausybę, konservatoriai įgijo galimybę vienašališkai keisti Konstituciją ir priimti įstatymus. Valdantieji tuo pasinaudojo, tačiau pokyčiai sukėlė konfliktus su Europos Sąjungos institucijomis bei žmogaus teisių gynėjais.

Pirmiausia naujoji Vengrijos dauguma priėmė teisės aktą, pagal kurį naujai įkurtai žiniasklaidos kontrolės institucijai pavesta kontroliuoti žiniasklaidos turinį ir leista skirti didžiules baudas arba uždaryti žiniasklaidos kanalus ne tik už taisyklių neatitinkantį turinį, bet ir už informaciją, kuri yra „politiškai nesubalansuota“. Institucijai, žinoma, turėjo vadovauti V. Orbano „Fidesz“ partijos paskirti atstovai. Tuo laikotarpiu buvo atimta transliavimo licencija vieninteliam opozicijos radijui „KlubRadio".

Europos Komisija taip pat stipriai sukritikavo kai kurias naujos Vengrijos Konstitucijos nuostatas, kuriomis itin išaugo Vyriausybės įtaka šalies teismų sistemai, centriniam šalies bankui bei asmens duomenų apsaugos agentūrai.

Vengrijos Konstitucijoje taip pat minimas Dievas, santuoka apibūdinama kaip vyro ir moters sąjunga, numatoma, kad gyvybė prasideda nuo apvaisinimo momento. Šios nuostatos taip pat sulaukė kritikos iš kai kurių tarptautinių organizacijų ir kai kurių Europos Sąjungos valstybių narių, bet Europos Komisija į vertybines nuostatas nesikišo, tik pradėjo teisinę procedūrą dėl teisės aktų, kurie, jos manymu, galėjo pažeisti centrinio banko, duomenų apsaugos tarnybos ir teismų sistemos nepriklausomybę.

Europos Komisijos pastangomis kai kurias kritikuojamas nuostatas pavyko pakeisti, pirmiausia dėl centrinio banko nepriklausomumo.