„Dabartinį prezidentės sprendimą galėtume sulyginti su teisėjo sprendimu, kai yra įskaitomas įvartis po nuošalės ir nesvarbu, kad žaidėjas yra basas. Tiesiog tokio sprendimo reikia treneriams, nes jie gali išlėkti iš darbo arba netekti premijų“, – antradienio spaudos konferencijoje sakė sambūrio valdybos narė Rasa Paulavičienė.

Teismams turėtų būti skundžiamas sprendimas nuo liepos motinystės (tėvystės) išmokas mažinti 10 proc. ir nuo sausio sumažintas draudžiamųjų pajamų dydis (DPD).

„Nuo sausio mėnesio jau yra renkami asmenys, kurie jau kreipėsi į teismus dėl išmokų mažinimo dabar prižiūrintiems vaikus. Nuo liepos 1 dienos procesą tęsime. (...) Skundžiame 43 proc. sumažinimą iš viso, nes nuo sausio sumažėjo draudžiamosios pajamos, o nuo liepos išmokos mažėja 10 proc. ir nuleistos „lubos“. Kai kuriems žmonėms išmoka iš viso sumažėjo 43 proc.“, – kalbėjo sambūrio atstovė.

Anot jos, nuo sausio iki liepos apie 200 žmonių pateikė skundus, o nuo liepos plūstelėjo nauja pasipiktinusių banga, tačiau skundai dar nepasiekė teismų, nes laukiama, kol tėvai gaus sumažintas išmokas.

R. Paulavičienės teigimu, jeigu rudenį Seimas nepakeis liepos pradžioje priimto Ligos ir motinystės socialinio draudimo nuostatos, kad išmoka skaičiuojama pagal dvejus metus buvusias pajamas, šis sprendimas bus taip pat skundžiamas.

Siūlo dalį mokėti iš valstybės biudžeto

NAMS tvirtina pasisakantys už motinystės (tėvystės) išmokų reformą ir dar gegužę pasiūlė dalį pinigų mokėti iš valstybės biudžeto. Ši išmoka būtų visiems vienoda ir priklausytų nuo vidutinio atlyginimo šalyje.

O kintamąją dalį, kuri priklausytų nuo vaiką prižiūrinčio tėvo atlyginimo, jo stažo, ir toliau mokėtų „Sodra“.

Tačiau NAMS piktinasi, kad į šį siūlymą nebuvo atsižvelgta.

„Mes stengėmės reformos siūlymus padaryti kiek galima realesnius. Deja, neturime jokio atgarsio nuo gegužės pradžios ir, matyt, neturėsime“, – sakė R. Paulavičienė.

Nuo liepos gauna mažiau

DELFI primena, kad liepos pradžioje Seimas nusprendė mažinti motinystės (tėvystės) išmokas ir leisti tėvams rinktis, kiek laiko praleisti su vaiku. Nusprendus atžalą prižiūrėti vienerius metus būtų mokama 100 proc., o pasirinkus dvejus metus pirmaisiais bus mokama 70 proc., o antraisiais 40 proc. buvusio atlyginimo, neperlipant „lubų“.

Šiuo metu jos yra 4680 Lt prieš mokesčius ir sudaro keturis DPD.

Seimo priimta ir prezidentės pasirašyta tvarka turėtų įsigalioti nuo kitų metų liepos ir galioti tik naujai skiriamoms išmokoms.

Šiuo metu mokamos vaiko priežiūros atostogos Lietuvoje yra dveji metais. Nuo liepos pirmaisiais vaiko priežiūros metais mokama 90 proc., o antraisiais – 75 proc. buvusio atlyginimo, bet ne daugiau nei „lubos“. Iki liepos didžiausia galima motinystės (tėvystės) išmoka buvo penkių DPD, o išmokos buvo 10 proc. didesnės.

Nuo sausio Vyriausybė sumažino ir DPD, kuris šiuo metu yra 1170 Lt, todėl maždaug penktadaliu mažėjo ir didžiausia galima išmoka.

Šiuo metu vaiko priežiūros atostogose yra kiek daugiau nei 40 tūkst. žmonių, iš kurių maždaug pusė gauna iki 1500 Lt išmoką kas mėnesį.