Birželio 11 dieną, Trakų rajone, kelyje Vilnius-Varėna A. Kašėtos vairuojamas automobilis buvo sustabdytas policijos ekipažo. Parlamentaras viršijo leistiną 90 kilometrų per valandą greitį – užfiksuota, kad Seimo narys važiavo 170 km/h greičiu.

„Dėl šio įvykio nuoširdžiai gailiuosi ir visų atsiprašau. Nelaukdamas teisėsaugos veiksmų bei prisiimdamas visą moralinę ir politinę atsakomybę šiandien paprašiau Seimo pirmininkės atleisti mane iš einamų vicepirmininko pareigų. Taip pat noriu, kad byla dėl greičio viršijimo būtų išnagrinėta kuo skubiau – nesiruošiu slapstytis už Seimo nario imuniteto“, - pabrėžė A. Kašėta.

Birželio 11 d. rytą asmeniniu automobiliu „Škoda Octavia“ A. Kašėta važiavo iš Varėnos į Vilnių, o iš ten planavo pasiekti Rumšiškes (Kaišiadorių r.). Rumšiškėse tądien vyko tremtinių brolijos „Lapteviečiai“ susitikimas, skirtas 70-osioms Lietuvos gyventojų masinių trėmimų metinėms.Pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą, nustatyto greičio viršijimas daugiau kaip 50 kilometrų per valandą užtraukia baudą vairuotojams nuo 1 tūkstančio iki 1,5 tūkst. litų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo 1 iki 3 mėnesių arba 7 parų administracinį areštą su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu šešiems mėnesiams.

Nematė, ką rodo spidometras

A. Kašėta antradienį žurnalistams teigė besigailįs dėl tokio savo poelgio ir laukiantis tinkamo teisėsaugos įvertinimo. 

„Stipriai viršijau greitį. Manau, kad toks elgesys yra nepriimtinas ir turi turėti savo pasekmes. Kadangi suprantu, jog pažeidimas neleidžia aukštas pareigas užimančiam asmeniui moraliai gerai jaustis ir jaustis sąžiningai šitoje situacijoje, manau, kad kaip Seimo vicepirmininkas turiu prisiimti ir moralinę, ir politinę atsakomybę. Esu suinteresuotas, kad teisėsaugos institucijos greičiau išnagrinėtų šį pažeidimą ir priimtų sprendimus“, - kalbėjo besitraukiantis Seimo vicepirmininkas.

„Nemanau, kad tie renginiai ar skubėjimas į juos galėtų pateisinti nusižengimą“, - pridūrė A. Kašėta. Savo pasiskraidymą keliais jis pavadino nedovanotinu.

Tačiau parlamentaras teigė nežinojęs, kad lekia net 170 km/h greičiu. „Tai nebuvo sąmoningai „spaustas“ greitis. Todėl, kad nežiūrėjau į spidometrą, nors, be abejo, jaučiau, kad skubu pernelyg greitai“, - atgailavo A. Kašėta.

Prireiks naikinti teisinę neliečiamybę

Parlamentaras pripažino, kad policija veikiausiai prašys panaikinti jo teisinę neliečiamybę. Politikas teigė esąs pasiruošęs netekti imuniteto.

„Be jokios abejonės. Aš pasiruošęs pats Seimo narius raginti kuo greičiau tą sprendimą priimti“, - tvirtino A. Kašėta.

Paklaustas, ar ne pernelyg dramatizuoja greičio viršijimą, mat, pavyzdžiui, parlamentaras Petras Gražulis jau gali pasigirti kelių erelio statusu, politikas tvirtino P. Gražulio nelaikąs sektinu pavyzdžiu. 

„Negaliu atsakyti už P. Gražulį. Galiu atsakyti tiktai už savo poelgį. Mano sąžinė man neleidžia tikėti, kad visa tai yra mažas nusižengimas ir tai praeis nepastebimai“, - tęsė Liberalų sąjūdžio deleguotas Seimo vicepirmininkas.

Už greitį baustas 4 kartus

A. Kašėta teigė šiemet jau buvęs pričiuptas už greičio viršijimą. Esą tai įvyko maždaug prieš pusmetį, bet kelių eismo taisyklių pažeidimas nebuvo toks šiurkštus.

„Tai tikrai ne trisdešimt trečias kartas, - vėl prisiminęs P. Gražulį sakė politikas. – Už greitį esu baustas, berods, keturis kartus. Turiu šiais metais galiojantį greičio viršijimo pažeidimą. Tai buvo daug mažesnis greičio viršijimas.“