Tai DELFI patvirtino patys tarybos nariai, išsiaiškinę, kad naują baro koncepciją merui Remigijui Šimašiui pristatęs mažosios bendrijos „Mažai didelis“ narys Tomas Vitkauskas yra L. Dmitrijevos sūnus.

Prieš posėdį, kuriame spręsta „dėl licencijos verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais nuo 8 val. iki 4 val. bare Vingrių g. 17 mažajai bendrijai „Mažai didelis“ neišdavimo“, T. Vitkauskas kreipėsi į Vilniaus savivaldybės Ekonomikos ir finansų komitetą.

T. Vitkauskas prašė skirti laiko pasisakyti ir gyvai atsakyti į komiteto klausimus, susijusius su bendrijos veikla.

„Taip pat komitetui norėtume pateikti naujausius dokumentus, kurie gali turėti įtakos galutiniam sprendimui“, – pridūrė MB „Mažai didelis“ bendrijos narys.

Tikino neturintis asmeninio intereso

Paklaustas, ar jis pats prašė mamos, Seimo narės L. Dmitrijevos prieš posėdį skambinti tarybos nariams ir agituoti „palaikyti jaunus verslininkus“ palaiminant galimybę prekiauti alkoholiu iki 4 val. ryto, T. Vitkaukas DELFI visų pirma akcentavo, kad jis pats neturi jokių interesų šiame bare.

„Nesu nei akcininkas, nei mažosios bendrijos narys. Jokia paslaptis, kad dirbu Seime, taigi man tiesiog suteikė įgaliojimus, nes žinau sistemą, kokių žingsnių imtis norint pasiekti sprendimą. Šitie žmonės nieko bendro neturėjo su valstybės valdymo aparatu ir veikimo principais, tad aš juos tiesiog pakonsultavau ir viskas. Gal ir padariau klaidą, kad savo vardu kreipiausi (į Vilniaus tarybos Ekonomikos ir finansų komitetą – DELFI), bet jie man suteikė įgaliojimą rašyti savo vardu.

Kaip DELFI patvirtino Registrų centras, Juridinių asmenų registre iš tiesų nėra informacijos, kad T. Vitkauskas būtų minėtos mažosios bendrijos narys, nors laiške Ekonomikos ir finansų komitetui jis prisistatė būtent taip.

Kodėl vieniems galima, o kitiems - ne?

Paklaustas, kodėl jo mama, Seimo narė L. Dmitrijeva dėl licencijos išdavimo barui sostinės Vingrių g. 17 skambino miesto tarybos nariams, T. Vitkauskas sakė nenorintis komentuoti gandų.

„Manau, kad tai yra gandai. Geriausiu atveju, ji gal galėjo domėtis, kokios nuotaikos vyrauja komitete. Mūsų nuomonės alkoholio politikos klausimu Lietuvoje skiriasi, – sakė T. Vitkauskas. – O čia mūsų nuomonės sutapo, nes, manau, nesąžininga ir neteisinga (neišduoti barui licencijos – DELFI), nes kodėl vieniems galima, o kitiems - ne“.

L. Dmitrijevos sūnus sakė nebendravęs su mama apie licenciją alkoholio prekybai nuo 8 iki 4 val. „Psichbario“ vietoje, bet žino, kad ji už teisingumą ir lygias teises visiems. „Aš tikrai neprašiau jos kažkam skambinti ir nenorėčiau tikėti, kad ji kažkam skambino“, – pakartojo jis.

Išaiškino sąsają su sūnumi

Kaip DELFI patvirtino neįvardyta norėjusi likti Vilniaus miesto tarybos narė, prieš posėdį, kuriame buvo svarstomas ir licencijos išdavimo klausimas barui sostinės Vingrių gatvėje, jai skambino ir užtarti jauną verslą prašė Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininkė L. Dmitrijeva.

Vilniaus tarybos posėdis

„Sakė, kad bus toks klausimas ir kad gal reikėtų palaikyti tuos verslininkus (...) Bet kad tai susiję su jos sūnumi, tada dar nežinojau“, – sakė tarybos narė.

Kaip pabrėžė DELFI pašnekovė, panašiuose klausimuose ji pirmiausia palaiko senamiesčio bendruomenę ir L. Dmitrijeva tai puikiai žino, nes pati yra dirbusi miesto taryboje.

„Praėjusią kadenciją buvo daug klausimų dėl barų ir visi puikiai žino mano poziciją. Visada primenu nesąmonę, kad 22 val. turi būti tyla, bet iki šiol nėra jokio plano, kokiu tankumu turi būti išdėstyti barai. Kas dirba iki 2 nakties, kas iki 4 ryto, tad žmonėms, kurie kažkada kėlėsi į ramų senamiesti – baisios sąlygos. Gyventojai sako, kad jei žinotų taisykles, irgi galėtų priimti sprendimus, arba išsikeltų, arba taikytųsi. Tačiau jei dabar baubia iki 6 ryto, o gydytojas turi keltis ir jau važiuoti į ligoninę, čia yra siaubas. Aš ne prieš verslą, bet politikai privalo patvirtinti aiškias taisykles. Žinodama, kad aš šiuo klausimu pasišiaušusi, ji (L. Dmitrijeva) gal ir skambino“, – sakė DELFI pašnekovė.

Ar L. Dmitrijeva skambino ir kitiems tarybos nariams? „Buvo skambučių. Taip pat buvo išryškinta ir Seimo narės sąsaja su T. Vitkausku, kuris laiške tarybos nariams prisistatė kaip mažosios bendrijos „Mažas didelis“ nariu", – DELFI patvirtino šaltiniai savivaldybėje.

Su pačia L. Dmitrijeva DELFI susisiekti nepavyko nei praėjusią, nei šią savaitę. Seimo narė tai neatsiliepdavo, tai negalėdavo kalbėti, nes vairavo, o paskambinus vėliau telefonas būdavo ne ryšio zonoje arba niekas nekeldavo ragelio. Kaip trečiadienį patvirtino Seimo narės padėjėja, L. Dmitrijeva neišvykusi, tačiau negali kalbėti, nes posėdis.

DELFI primena, jog L. Dmitrijeva į Seimą pateko po to, kai Seimas, vadovaudamasis Konstitucinio Teismo išvada, dėl galimo kalinių balsų pirkimo iš Darbo partijos sąrašo pašalino išrinktus narius Joną ir Živilę Pinskus bei Jolantą Gaudutienę.

Kaip rašė žiniasklaida, L. Dmitrijevos sūnų Tomą Vitkauską savo padėjėju įdarbino kalinių balsų pirkimo Seimo rinkimuose byloje minimas darbietis Sergejus Ursulas. Šios bylos įtariamojo Viačeslavo Ždanovičiaus žmoną jis įdarbino savo ir Lietuvos rusų sąjungos pirmininkės L. Dmitrijevos padėjėja.

Vien senamiestyje - 490 licencijų verstis mažmenine prekyba alkoholiu

Vilniaus tarybos Ekonomikos ir finansų komiteto nario Mykolo Majausko nuomone, L. Dmitrijevos elgesį sprendžiant licencijos mažmeninei prekybai alkoholiu išdavimo klausimą barui Vingrių g. 17, turėtų įvertinti kolegos Seime, delegavę ją pirmininkauti Alkoholio ir narkotikų prevencijos komisijai.

„Mano supratimu, toks elgesys nesuderinamas su prisiimtomis atsakomybėmis ir jai derėtų pasitraukti iš komisijos veiklos“, – sakė konservatorių frakcijos seniūnas.

Senamiesčio gyventojams ir visuomenės veikėjams pradėjus piktintis liūdnos reputacijos baro atgimimu nepaisant to, kad nebaigtas ikiteisminis tyrimas dėl čia nužudyto muzikanto Tomo Dobrovolskio, Vilniaus miesto koalicijoje politikai sutarė inventorizuoti jau išduotas mažmenines alkoholio prekybos licencijas ir patvirtinti aiškią tvarką, pagal kurią būtų galima priimti sprendimus kur, kiek ir kokios licencijos turėtų būti išduodamos.

„Turime suformuluoti aiškią miesto politiką – kiek tokių licencijų reikia, kokioms valandoms ir kurioje miesto dalyje. Šiuo metu yra absoliuti netvarka“, – sakė M. Majauskas.

Mykolas Majauskas

Vilniaus savivaldybės Verslo licencijavimo ir leidimų skyriaus duomenimis, šiuo metu vien Vilniaus senamiestyje yra 490 galiojančių neterminuotų licencijų verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais po 24 val. Šis skaičius neatitinka veikiančių įmonių skaičiaus. Sustabdžius ar nutraukus veiklą, licencijos turėtojui neprivaloma kreiptis dėl licencijos galiojimo sustabdymo ar panaikinimo.

Antausis nužudyto menininko artimiesiems

Vilniaus tarybos priimtas sprendimas liūdnai pagarsėjusio „Psichbario“ vietoje iki 4 valandos ryto leisti pardavinėti alkoholį – antausis ne tik teisingumo nesulaukiantiems čia nužudyto menininko T. Dobrovolskio artimiesiems. „Žiūrint iš žmogiškos pusės, kol T. Dobrovolskio byla neišaiškinta, kol nusikaltėliai nenubausti, licencija negali būti grąžinta. Todėl mums, kaip visuomenei, būtų labai įdomu sužinoti, kokių asmenų sprendimu tai buvo padaryta“, – DELFI sakė muzikantas Andrius Mamontovas.

Andrius Mamontovas

Pasak jo, mes turime žinoti, kuo galime pasitikėti, ir kuo ne, kas priima tokius sprendimus.

„Aš labiausiai laukiu, kada ši byla bus pagaliau išspręsta, o kaltieji susilauks teismo nuosprendžio, nes, kiek žinau, tai visiškai nejuda iš mirties taško“, - sakė daugiau nei prieš metus akcijoje tragiškai žuvusiam kolegai T. Dobrovolskiui atminti dalyvavęs menininkas. Nužudyto muzikanto artimieji bei draugai tąkart tylėdami plovė sostinės Vingrių gatvę, kur prie 17 numeriu pažymėto baro prieš Kūčias buvo nužudytas T. Dobrovolskis.

Kaip rašė DELFI, žiauriai sumuštas T. Dobrovolskis amžino poilsio atgulė Menininkų kalnelyje, našle likusi jo žmona bando vaikams atstoti ir tėvą ir mamą, o baisiu nusikaltimu įtariami vyrukai, priskiriami „auksiniam jaunimui“, gyvena savo gyvenimą ir, panašu, nemato reikalo aiškintis.

Iš pradžių du iš šešių įtariamųjų T. Dobrovolskio nužudymu buvo paleisti į laisvę motyvuojant tuo, kad mokosi ir vyksta egzaminų sesija. Šiuo metu už grotų yra laikomas tik vienas įtariamasis, bet ir šis apygardos teismui yra apskundęs ikiteisminio tyrimo teisėjo nutartį pratęsti kardomąjį kalinimą.

Klausimą „Kam čia patinka V. Putinas?“ sekė grumtynės

Kaip skelbė DELFI, baisios muštynės prie Vingrių gatvėje esančio baro Vingrių 17 kilo po konflikto, kuriame buvo minimas Rusijos prezidento Vladimiro Putino vardas. „Kam čia patinka Putinas?“ – taip, anot vieno kompozitoriaus nužudymu įtariamo vilniečio, pareiškė T. Dobrovolskis arba prie jo stovėjęs vyras, atrodęs kaip skinhedas.

Po šių žodžių, anot įtariamojo, ir kilo grumtynės, nors skirtingose kompanijose buvę vyrai apie politiką net nekalbėjo. „Viskas įvyko labai žaibiškai“, – tyrėjams sakė jis. Dėl kompozitoriaus itin žiauraus sumušimo Vilniaus policijos pareigūnai buvo sulaikę šešis asmenis, tačiau, įtariama, grumtynėse dalyvavo net apie dešimt žmonių.

Kompozitorius T. Dobrovolskis ligoninėje mirė sausio 6-ąją, taip ir neatsigavęs iš komos.

„Psichbariu“ vadinama užeiga, kurioje kilo lemtingomis muštynėmis pasibaigęs konfliktas, neteko licencijos alkoholio pardavimui po 22 valandos, tad kurį laiką neveikė. Tačiau kovo 8 dieną mažoji bendrija (MB)„Mažai didelis“ pateikė prašymą Verslo Iicencijavimo ir leidimų skyriui išduoti licenciją verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais nuo 8 val. iki 4 val.