Pagal Šiaulių medikų pažymą, V. Račienė yra beveik akla – netekusi 90 proc. regėjimo.

„Tas neįgalumas yra toks daiktas, apie kurį Duomenų apsaugos įstatymas mane neįpareigoja kalbėti ir niekam nepranešti, ir nė prieš ką teisintis. Kodėl dabar tas klausimas eskaluojamas, aš galiu nuspėti, bet tai ne mano reikalas – kam reikia, tam labai smagu, – sako Šiaulių tarybos narė, Seimo nario E. Žakario padėjėja V. Račienė. – Aš labai stengiuosi, kad mano problemos niekas nepastebėtų ir nematytų, ir kuo mažiau kliūti šitoje srityje“.

Šiaulių tarybos narė, dirbanti ir vaikų globos namuose, V. Račienė, anot kolegų, ne tik iki šiol beveik nenešiojo akinių, bet ir pati vairuoja. Jie stebisi, kaip dar 2010-aiais Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba galėjo pripažinti ją beveik netekusia regėjimo ir skirti kasmėnesinę išmoką.

„Dirba jau aštunti metai, niekada nebuvo sakiusi apie savo asmenines problemas, tai buvo naujiena ir man. Vasarą visi vaikštome su akiniais nuo saulės, dabar kažkaip nepastebėjau, kad vaikščiotų su akinukais, o šiandien žiūriu – su akinukais vaikšto“, – sako laikinoji vaikų globos namų „Šaltinis“ direktorė Marytė Žalpienė.

Mįslingą V. Račienės ligos istoriją suskubusi narplioti Socialinės apsaugos ir darbo ministerija atsakomybės kratosi. Esą jai pavaldi neįgalumą nustatanti tarnyba, pripažinusi Socialdemokratų partijos narę V. Račienė neįgalia, rėmėsi Šiaulių medikų išvadomis.

„Neturim tiesės jos sveikatos būklės, nei akių dugno tirti. Mes vertinam pagal dokumentus ir žiūrim, kai žmogus ateina. Kiek atsimenu, rudenį ją lydėjo kita moteris, atėjo, graibėsi, buvo jos alkūnės nubaladotos, ir kelių sąnarių kraujosrūvos buvo. Mes turim testus, aštrumą patikrinom ir jos buvo blogas“, – sako Dalia Buragienė, Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos Kauno 5-ojo teritorinio sk. vedėja.

„Šiuo atveju įtarimų nekilo, nes siuntimas buvo parašytas aukšto lygio specialisto. Diagnozė buvo pateikta iš šeimos gydytojo bei akių gydytojo oftalmologo, kuris yra specialistas“, – sako laikinoji Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos vadovė Vytautė Polujanskienė.

„pas akių ji eina tiesiai. nei siuntimo nerašiau nei ką. šeimo gydytojas – ne okulistas. (... ) Pas mane niekada nebuvo, kad skųstųsi regėjimu“, – sako Šiaulių centro poliklinikos šeimos gydytoja, Šiaulių tarybos narė Elena Mockuvienė.

Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyboje pradėtas patikrinimas. Pasitvirtinus įtarimams, V. Račienei teks grąžinti išmokas.

„Bus atliktas vidinis tyrimas, tada galėsime įvertinti, kokia žala. Ir, jei jei pasitvirtins visi šie faktai, bus priimti sprendimai tiesės numatyta tvarka“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Abejotina Šiaulių tarybos narės liga sudomino ir prokurorus. Jie specialiųjų tyrimų tarnybai pavedė atlikti tyrimą.