Partijos lyderio rinkimuose balsavo 9090 žmonių iš 16 tūkst. narių, rinkimų aktyvumas viršija 50 proc., todėl jie laikomi įvykusiais.

Remiantis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos įstatais, pirmininku laikomas išrinktas tas kandidatas, kuris surenka daugiau kaip pusę rinkimuose dalyvavusių partijos narių balsų.

Jei nė vienas iš kandidatų nesurinko daugiau kaip pusės visų dalyvavusių rinkimuose partijos narių balsų, tuomet du daugiausiai balsų surinkę kandidatai dalyvauja antrajame rinkimų ture.

Šiuo metu didžiausia intriga lieka, ar bus antrasis turas.

Kaip DELFI teigė partijos atsakingoji sekretorė Monika Navickienė, už G. Landsbergį balsavo 4525 partijos nariai, už I. Degutienę - 3913.

Mantas Adomėnas surinko 212 balsų, Laima Andrikienė - 182, Jurgis Razma - 231, Emanuelis Zingeris - 27.

Pasak atsakingosios sekretorės M. Navickienės, antrasis rinkimų turas yra tikėtinas. Dėl jo spręs partijos Centrinė rinkimų komisija.

G. Landsbergis, kurį rėmė dabartinis partijos pirmininkas Andrius Kubilius ir jo šalininkai, išsiveržė į priekį jau iš pradžių, nors I. Degutienė mynė ant kulnų.

I. Degutienė socialiniame tinkle pasveikino G. Landsbergį tapus naujuoju Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininku, nors galutiniai rinkimų rezultatai nebuvo visiškai aiškūs.

Ryžtųsi palikti Europos Parlamentą

Nors G. Landsbergį jau pasveikino pagrindinė konkurentė I. Degutienė, pats politikas nebuvo linkęs iš anksto džiaugtis pergale.

Tačiau DELFI klausiamas, ar tapęs naujuoju pirmininku ryžtųsi palikti Europos Parlamentą, G. Landsbergis pripažino, kad artėjant 2016 m. Seimo rinkimams veikiausiai teks priimti tokį sprendimą.

„Aš jau esu minėjęs, kad Europos Parlamento mandato atsisakyčiau, jeigu partija patikėtų man vesti ją į Seimą 2016 m. Toks pasakymas lieka ir toliau", - sakė G. Landsbergis.

„Manau, kad tektų vesti sąrašą ir tektų grįžti", - pridūrė politikas.

Klausiamas apie galimus pokyčius partijoje, G. Landsbergis paminėjo partijos įvaizdžio kaitą: „Reikia atstatyti bent jau keletą sudegusių tiltų, kuriais anksčiau buvo mažiau rūpintasi. Suburti žmones, kurie buvo arti mūsų partijos, bet nebuvo mūsų nariai, ta pati žiniasklaida, su kuria mums ne visada sekėsi vienodai gerai bendrauti. Darbo yra daug. Sunku vertinti, kiek tai matoma rinkėjams, bet didelis uždavinys yra partijos vienybė: partiją sudaro daugiau kaip kelios grupės ar bendruomenės, reikia labai aiškiai įvardinti, kaip jos turėtų dirbti kartu, kad dėl partijos ateities, politikos, dėl programos sprendimai būtų priimami bendru sutarimu".

I. Degutienei šie rinkimai patiko labiau nei 2011 m.

Dar nesuskaičiavus visų partijos narių balsų I. Degutienė pasveikino savo konkurentą su pergale. Tačiau paaiškėjus, kad veikiausiai prireiks antrojo rinkimų turo, politikė teigė jame dalyvausianti ir iš kovos nesitrauksianti.

Pasiteiravus, kokia nuotaika politikė prisimins šiuos pirmininko rinkimus, I. Degutienė teigė, kad jie kur kas geresni nei buvo 2011 m., kai teko varžytis su A. Kubiliumi.

„Matau daug pozityvių dalykų lyginant su 2011 m. rinkimais. Pirmiausia, išlaisvėjo partijos nariai. Tai tikrai yra demokratijos pamoka ir labai rimta. Ateity, ko gero, ir kitos partijos eis tokiu keliu kaip mes", - sakė politikė.

Klausiama apie partijos narių „išlaisvėjimą" I. Degutienė pabrėžė, kad prieš ketverius metus partijoje buvo jaučiama kai kurių narių nebyli rezistencija, tačiau šiuose rinkimuose to neliko: konservatoriai garsiai išsakydavo, kas jiems nepatinka.

Nuo 2016 m. konservatorių pirmininko kadencija pailgės

Konservatorių pirmininko kadencija – 2 metai, tačiau į ją patenka 2016 m. Seimo rinkimai, kurie Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams labai svarbūs. Per šiuos rinkimus jie išsiaiškins santykius su savivaldos ir Europos Parlamento rinkimuose puikiai pasirodžiusiu Liberalų sąjūdžiu.

Kaip yra teigęs Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas Mažvydas Jastramskis, pasirinkimas tarp I. Degutienės ir G. Landsbergio atspindi pasirinkimą, ar bus bandoma išlaikyti ir mobilizuoti esamus rinkėjus, ar pritraukti naujų. Konservatorių elektoratas, anot mokslininko, yra vyresnio amžiaus, dažniausiai tai pensininkai. Šia prasme juos labiau mobilizuotų I. Degutienė, bet liberaliai konservatyvius rinkėjus pritraukti geriau tiktų G. Landsbergis. Antra vertus, liberalai šioje srityje jau pirmauja, taigi G. Landsbergio manevro laisvė siaurėja.

Įdomu tai, kad nuo 2016 m. gruodžio 1 d. pirmininko kadencija bus jau 4 metai.

Konservatorių pirmininkas renkamas tiesioginiuose visų partijos narių rinkimuose. Pirmininko rinkimai laikomi įvykusiais, kai juose dalyvauja ne mažiau nei pusė visų partijos narių.

Iš viso Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai vienija apie 16 tūkst. žmonių. Partijoje yra 81 skyrius.