Tokį pasiūlymą Seimui A. Čaplikas teikia kartu su savo politiniu bendražygiu, neseniai į LiCS įsiliejusios Tautos prisikėlimo partijos buvusiu lyderiu Arūnu Valinsku.

Politikai tvirtina, esą Viešųjų pirkimų įstatymo taikymas sujauktų partijų rinkimines kampanijas. Mat viešųjų pirkimų procedūros galėtų gerokai užtęsti pinigų, skirtų partijų agitacijai ar reklamai, kelionę į šias užduotis atliksiančių įmonių kišenes.

„Visų pirma, viešiesiems pirkimams taikomi terminai yra nesuderinami su politinės kampanijos terminais. Antra, atsižvelgiant į procedūras ir terminus, numatytus Viešųjų pirkimų įstatyme, yra galimi ir tiekėjų piktnaudžiavimai, kas kelia grėsmę politinei kampanijai“, - įstatymo projekto aiškinamajame rašte teigia A. Čaplikas.

DELFI primena, jog sumaištis kilo paaiškėjus, kad šiemet, kai partijų pagrindinis pragyvenimo šaltinis bus nebe verslo parama, o valstybės dotacijos, partijos atitiks Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatą, pagal kurią jos turėtų tapti perkančiosiomis organizacijomis. Tai reiškia, jog politinės jėgos rinkiminėms kampanijoms reikalingas paslaugas turėtų pirkti ne iš ko įsigeidžia, kaip lig šiol, o skelbiant viešuosius pirkimus. Be to, Viešųjų pirkimų tarnyba turėtų įgyti teisę kontroliuoti partijų pirkimus ir, nustačius įstatymo pažeidimų, reikalauti sutarčių ar procedūrų nutraukimo.