Vyriausybės 2012 metų veiklos ataskaitą sudaro įžanga ir pagrindinė dalis, atspindinti Vyriausybės programos įgyvendinimą. Įžangoje glaustai pristatomi pagrindiniai Vyriausybės metų veiklos rezultatai, pasiekti svarbiausiose srityse. Pagrindinėje dalyje pateikiama Vyriausybės programos įgyvendinimo 2012 metais rezultatų apžvalga, pristatomi Vyriausybės 2013 metų prioritetai.

Pagal Seimo statutą, kiekvienais metais (iki kovo 31 d.) Vyriausybė privalo pateikti savo metinę veiklos ataskaitą, kurioje taip pat turi būti aptarti ir artimiausio laikotarpio Vyriausybės veiklos prioritetai.

Pristatęs ataskaitą Ministras Pirmininkas ir ministrai atsakys į Seimo narių klausimus. Po Vyriausybės ataskaitos pateikimo ją svarstys Seimo komitetai ir bus rengiama speciali Seimo diskusija, kurios pabaigoje Seimas gali priimti rezoliuciją. Diskusijos dėl ataskaitos, kaip pranešė Seimo vicepirmininkė Irena Degutienė, numatytos gegužės 7 dieną.

Pradėdamas ataskaitą A. Butkevičius teigė, kad tai pernai metų pabaigoje savo veiklą pabaigusios Vyriausybės veiklos ataskaita.

"Gruodžio pabaigoje įgaliojimus gavusi mūsų Vyriausybė dėl objektyvių priežasčių neturėjo didelių svertų daryti įtaką tų metų socialiniams, ekonominiams procesams ir institucijų veiklos rezultatams. Vykdydami įstatymų numatytą pareigą nutarėme pakeisti tokių ataskaitų praktiką, kai buvo siekiama pristatyti pasiekimus, apeiti problemas ir vengti savikritikos", - sakė A. Butkevičius.

Pasak jo, ši koalicinė Vyriausybė yra apibrėžusi kitus veiklos prioritetus nei ankstesnė, tačiau rengdama ataskaitą siekė objektyviai pažvelgti į esamą situaciją ir nuveiktus darbus.

"Laikydamiesi konstruktyvaus požiūrio išskyrėme tas sritis, kuriose bus išlaikytas darbų tęstinumas, ir tas, kuriose atsižvelgiant į mūsų Vyriausybės programines nuostatas, būtini neatidėliotini pokyčiai", - teigė Ministras Pirmininkas.

A. Butkevičius priminė, kad prieš ketverius metus tuometis Premjeras A. Kubilius turėjo pristatyti socialdemokratų mažumos Vyriausybės ataskaitą, situacija buvo piešiama vien emocine spalva.

"Iš tiesų po ketverių konservatorių valdymo metų nusivylusių ir niekuo netikinčių piliečių problema tapo dar aštresnė", - kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Jis pabrėžė, kad valstybės finansų sistema stabilizuota sumokant itin brangiomis palūkanomis, kas didina mokesčius, infliaciją.

A. Butkevičius kritikavo politinę komunikaciją, kai siekiama sumenkinti oponentus, o tai esą nesukelia pasitikėjimo valdžios institucijomis.

"Ir to nesame linkę tęsti", - akcentavo A. Butkevičius ir pridūrė, kad 2013 m. Vyriausybė skiria penkis veiklos prioritetus, kurie padėtų sutvirtinti, ką pavyko pasiekti pirmtakams, ir išlyginti ekonominius, socialinius bei kitus netolygumus. Vyriausybė žadėjo užtikrinti biudžeto įplaukų gausėjimą, sudaryti sąlygas gyventojų pajamų augimui, mažinti socialinę atskirti, stiprinti žmonių pasitikėjimą valstybe ir jiems sudaryti palankias sąlygas kurti gerovę savame krašte.

Pernai tuometis Ministras Pirmininkas A. Kubilius Seimui Vyriausybės veiklos ataskaitą pateikė gegužės 8-ąją.

A. Butkevičiaus vadovaujama centro kairės koalicinė Vyriausybė kovo 21 dieną minėjo savo darbo šimtadienį. Socialdemokrato A. Butkevičiaus vadovaujama Vyriausybė prisiekė pernai gruodžio 13 dieną.