„Situacija tokia, kad sutarėme dirbti bendrai ir Lenkų rinkimų akcija dalyvauja valdančiojoje koalicijoje. Pirmiausia užbaigsime derinti programines nuostatas, jie įsijungs į darbo grupę, kuri ruoš Vyriausybės programą, o ministerijos nėra taip labai svarbu, bet jeigu norite žinoti, jiems numatyta viena ministerija“, - po susitikimo trečiadienį sakė A. Butkevičius.

„Galiu pasakyti, kad dėl visko buvo sutarta, belieka galutinius susitarimus užbaigti ir tas užbaigimas pavestas darbo grupėms“, - pridūrė socialdemokratų lyderis.

Gali gauti Energetikos ministeriją?

Valdančiąją centro - kairės koaliciją formuojančios partijos svarsto, jog prie koalicijos besijungianti Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) galėtų imtis vadovauti Energetikos ministerijai.

"Galutinio sprendimo dar nėra, bet šitoks variantas tikrai buvo svarstomas. Tai vienas iš variantų ", - BNS trečiadienį po derybų su LLRA sakė socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius.

Paklaustas, kokie kiti galimi variantai buvo svarstomi, A.Butkevičius pripažino, jog kitų variantų, kuri ministerija galėtų tekti LLRA, derybininkai trečiadienį nesvarstė. "Turėjom skubėti balsuoti Seime", - sakė A.Butkevičius.

V.Uspaskichas patvirtino: lenkai ministeriją gaus

Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas patvirtino, kad Lenkų rinkimų akcijai teks vienas ministro portfelis iš penkių, anksčiau skirtų Darbo partijai. „Darbiečiams“ buvo siūloma vadovauti Žemės ūkio ministerijai, Energetikos ministerijai, Kultūros ministerijai, Švietimo ir mokslo ministerija bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

„Lenkai labai nori kalbėti apie tą ministeriją, kurios srities jų programos nuostatų daugiausia pateks į Vyriausybės programą“, - sakė V. Uspaskichas, tačiau į klausimą, ar tai Kultūros ministerija, atsakė lakoniškai: „Aš nežinau“.

Darbo partijos pirmininkas užsiminė, kad ministerijų pasidalijimas dar gali būti perdėliotas.

„Kokia ministerija, tikrai negaliu pasakyti. Kad mes turėsime, ko gero, keturias, tai taip, bet kokias, nežinau“, - sakė V. Uspaskichas.

Jo teigimu, susitarimas su lenkais bus pasirašomas arba trečiadienį, arba ketvirtadienį.

„Mes esame patenkinti. Aišku, mūsų sprendimą turi patvirtinti partijos taryba, kadangi taryboje mes buvo priėmę sprendimą, jog mūsų sąlygos turi būti ne prastesnės nei „Tvarkos ir teisingumo“. Šiandien po derybų paaiškėjo, kad mūsų sąlygos bus biški prastesnės, bet detalių mes šiandien jums neatskleisim“, - antradienį teigė Lenkų rinkimų akcijos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis.

Antradienį socialdemokratų pirmininkas A. Butkevičius yra sakęs, kad Lenkų rinkimų akcijai siūlomas vienas ministro portfelis ir dviejų viceministrų vietos.

Buvo užsimenama, kad koalicija linkusi keisti ir konservatorių bei liberalų priimtą Švietimo įstatymą, kuris numato valstybinio lietuvių kalbos egzamino suvienodinimą lietuviškų ir lenkiškų bei rusiškų mokyklų mokiniams. Dėl šio įstatymo Vilniuje vyko lenkiškų mokyklų mokinių ir mokytojų mitingai.

DELFI primena, kad Lenkų rinkimų akcijai siūloma jungtis prie socialdemokratų, Darbo partijos bei partijos „Tvarka ir teisingumas“ koalicijos pagal formulę „3+1”. Antradienį lenkai paskelbė savo programinius reikalavimus, tarp kurių yra neblokuoti pasiūlymų, susijusių su pasaulėžiūra, priimti Tautinių mažumų įstatymą, baigti sovietmečiu nacionalizuotos žemės grąžinimą.

Lenkai iš pradžių pareiškė norintys bent trijų ministrų portfelių, veliau prašė tokių pat sąlygų, kokias turi partija „Tvarka ir teisingumas“ – dviejų ministrų portfelių.

Neoficialiai kalbama, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcijos trijų partijų koalicijai reikia dėl santykių su Lenkija, taip pat dėl galimybės užsitikrinti stiprią konstitucinę daugumą Seime ir atsverti Darbo partijos įtaką.