„Mes negerbiame lotynų kalbos, žiūrėkite, uždraudėme Q, W ir X, na, kaip kažkokie laukiniai. Lyg nežinotume, kad XVI a. kildinome save iš romėnų. Aišku, klaidingai, bet lotynų kalba buvo mūsų tapatybės pagrindas. Ir šiandien vajus prieš lotynų kalbą, prieš lotynų kalbos raides! Prieš tą patį Vytautą su W. Nėra Vytautas kitaip pasirašinėjęs, tik kaip su W“, - ketvirtadienį knygos apie verslo istoriją pristatyme kalbėjo A. Bumblauskas. Anot, tuo metu „raštingos lietuvių kalbos nebuvo“, o W buvo perimta iš vokiečių kalbos.

„Jo vardas to meto kanceliarijoje buvo taip rašomas. Jo laiškai buvo taip pasirašinėjami“, - penktadienį DELFI teigė istorikas.

Teisingumo ministras R. Šimašius mano, kad vardo ir pavardės rašymas originalo kalba turi būti užtikrinta žmogaus teisė.

„Mano nuomone, asmenvardžių rašymas originalo kalba yra žmogaus teisė ir ji turi būti užtikrinta, kiek tai neprieštarauja viešajai tvarkai ir nesukuria rimtesnių kaštų mokesčių mokėtojams. ETT pateikė argumentus, kad X, Q ir W naudojimas daugeliu atvejų būtų proporcingas ir tinkamas“, - savo tinklaraštyje rašo ministras.

„Lietuvoje dauguma žmonių nemoka ir tikrai nemokės nei arabiškai, nei kiniškai, ir dėl to neina kalba apie jų abėcėles, tuo tarpu lotynų kalbos pagrindo abėcėlė yra universali. Pavyzdžiui, netgi Graikijoje dokumentuose įrašyti asmenvardžiai ir graikiška, ir lotyniška abėcėle“, - penktadienį dalyvaudamas DELFI konferencijoje kalbėjo R. Šimašius.

Anot jo, ETT priėmus sprendimą, kad dėl pavardžių rašymo sprendžia pačios valstybės, Vyriausybė artimiausiais mėnesiais apsispręs kokių žingsnių imtis ar pateikti Seimui įstatymo projektą ir kokį. Tačiau po šio teismo sprendimo Lietuva kitose šalyse negalės apginti, kad lietuvių pavardės būtų rašomos su lietuviškomis Č, Ž raidėmis.