Prezidentas Algirdas Brazauskas, lydimas vieno apsaugos darbuotojo, vakar lankėsi Klaipėdoje. LŽ jis prisipažino jau dešimt dienų atostogaująs Neringoje, o į uostamiestį atvykęs trumpam, su reikalais.

Anot A.Brazausko, jo laisvalaikis neapsiriboja vien tingiu buvimu Nidoje. Pasimaudęs jūroje, pasivaikščiojęs po Neringos kopas (kartais A.Brazausko maršrutas pėsčiomis nusidriekia nuo Nidos iki pat Juodkrantės), jis eina ieškoti šurmulio. Toli jo ieškoti nereikia, mat A.Brazauskas Nidoje poilsiauja kartu su gausia šeima.

Pašnekovas LŽ prisipažino, jog ypač daug apie poilsį jis neturįs ką pasakoti. Nidoje A.Brazauskas sako atiduodąs duoklę savo potraukiui buriavimui. Išsinuomojęs nedidukę 9,5 m ilgio jachtą "Tina", buriuoja kartu su vaikaičiais, kurie taip pat pramoko šio įspūdingo meno.

Tenka Prezidentui pasivaikščioti ir po Nidos miestą, kuris dideliam jo nusivylimui šiemet yra pustuštis. "Trūksta Nidoje žmonių", sakė A.Brazauskas. Anot jo, šiandieninė Nida atspindi šalies ekonominę depresiją. Prezidentas teigė, esą šių dienų nėra ko lyginti su ankstesniais metais, kai Neringa pulsavo gyvenimu, o prie kelto į Smiltynę vingiavo nesibaigiančios automobilių eilės.

A.Brazauskas keltų bilietų kainas laiko neįtikimai aukštomis ir mano, jog Lietuvos Vyriausybės reikalas yra šią problemą kuo greičiau išspręsti. Anot pašnekovo, Neringos gyventojai dėl tokios politikos yra pasmerkti. Iš jų atimama teisė užsidirbti ir normaliai gyventi. Būdamas Vyriausybės galva A.Brazauskas sakė, jog šį klausimą išspręstų kuo greičiausiai.

Pakalbėti apie politiką A.Brazauskas neatsisako net per atostogas. Paklaustas, ką mano apie artėjančius rinkimus, LŽ pašnekovas sunkiai atsiduso ir ištarė: "ėmonės privalo eiti balsuoti ir išsirinkti savo valdžią. Anot A.Brazausko, jei tauta numos į rinkimus ranka, tai valdžią, kaip ir 1996 m., vėl išsirinks mažuma. O dauguma, nepatenkinta mažumos išrinkta valdžia, ir vėl ją kritikuos, tik naudos iš to maža. "Tai yra žalinga, - mano A. Brazauskas, - tad esu įsitikinęs, kad kuo daugiau žmonių eis į rinkimus, tuo didesnė galimybė išsirinkti tinkamą valdžią".

Prezidentas mano, kad šiuo metu padėtis Lietuvoje yra bloga. "Tragiška, kai Lietuvos Vyriausybe pasitiki vos 20 proc. šalies gyventojų", - įsitikinęs pašnekovas.

Prijaučiantis socialdemokratinėms pažiūroms A.Brazauskas mano, kad ir Lietuvai turėtų tikti tokia politinė pakraipa. "Socialdemokratai valdo pusę Europos, - sakė pašnekovas. - Tai vienintelis kelias eiti į didžiausią progresą išsilavinimo srityje". Anot A.Brazausko, Lietuva gali pakilti iš duobės tik siekdama išsilavinimo ir aukštos kvalifikacijos.

"Apmaudu, kad mes tampame kažkokiais aborigenais, - pyktelėjo svečias. - Pažiūrėkite, kiek šalyje yra daug norinčių mokytis, kokie didžiuliai konkursai, o daugelio norinčiųjų studijuoti tėvai neturi galimybių už mokslą mokėti. Užteks eksperimentuoti su tom neapgalvotom ir neaprobuotom švietimo reformom..."