Savaitraštis negaili kritikos pagrindiniam šio statinio autoriui ir rėmėjui - Lenkijos organizacijai "Wspolnota polska", kuri, nepaisydama Lenkijos URM, buvusio Lenkijos ambasadoriaus Lietuvoje Jano Widackio, Lietuvos Seimo nario Arturo Plokšto ir kitų kritikos, namų statybai skyrė 5 milijonus JAV dolerių.

Savaitraštis taip pat pastebi, kad "lenkų organizacijos Lietuvoje taip yra tarpusavyje susikivirčiję, kad jų sukėlimas po vienu stogu pranašauja visų blogiausius lenkų tarpusavio santykius Lietuvoje".

Savaitraštis kritikuoja ir patį Lenkų namų statybos sumanymą. Ironizuodamas jis pastebi, kad "parama Vilniaus lenkams taip protingai sugalvota, jog siekiama juos atitverti nuo visuomenės, (...) uždaryti tautiniame gete".

Savaitraščio nuomone, "Wspolnota polska" formuoja lenko - "tėvų tikėjimo" sargybinio ir "lenkiškų tautinių tradicijų" gynėjo įvaizdį. Tam tikslui tarnauja Lenkų namai Vilniuje - lenkiškumo sala lietuviškoje jūroje.

Savaitraštis primena, jog namų išlaikymas per metus kainuos apie 100 tūkstančių JAV dolerių, tačiau, nors iki jų atidarymo liko vos pora mėnesių, nežinoma, kas bus jų šeimininkas.

"Vilniuje kalbama, jog pirmieji į juos įsikels lenkų universitetas ir Stanislawo Moniuszkos kultūros centras, kurie tokių pinigų tikrai neturi ir laukia, jog šeimininko vaidmens imsis "Wspolnota polska", o tai reikš, jog prie jau išmestų beveik 7 milijonų JAV dolerių kasmet reikės pridėti dar 100 tūkstančių žaliųjų", baigia straipsnį Lenkijos savaitraštis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją