"Nacionalinio saugumo iššūkių dabar yra tikrai daug. Po 20 metų jie yra kitokie, bet ne mažiau svarbūs. Rusijos noras valdyti Baltijos šalis kitomis priemonėmis yra pakankamai stiprus", - Lietuvos Sąjūdžio 13-ojo suvažiavimo metu sakė parlamentaras.

"Netiesioginė įtaka, noras, kad Baltijos šalys kaip nors būtų išskirtos iš bendro NATO šalių ir Europos Sąjungos konteksto yra labai stiprus ir dirbama iš tikrųjų visais frontais", - tvirtino Seimo narys.

Pasak NSGK pirmininko, Rusijos karinis aktyvumas Baltijos jūroje didėja.

"Tie nuogąstavimai, kuriuos išsakė Lietuva savo laiku kalbėdama apie tai, kad "Nord Stream" (dujotiekis - BNS) padidins Rusijos karinį aktyvumą Baltijos jūroje, yra realybė. Jau realybė, tas karinis aktyvumas palei trasą jau yra ženklus", - sakė konservatorius.

Jis taip pat pripažino, kad Lietuva turi pakankamai gynybos problemų. A.Anušauskas minėjo specialiųjų tarnybų kontrolės problemas, kurios buvo nustatytos atliekant parlamentinius tyrimas.

"Tyrimų metu buvo atskleista buvo atskleista daug svarbių dalykų: tai manipuliavimas galimybėmis, vidaus kontrolė stoka, iniciatyvos, ginant viešąjį interesą prokuratūrose stoka. Buvo simuliuojama ir kova su terorizmu", - sakė konservatorius.

"Po didelėmis kalbomis apie didžiules galimybes slepiamas tarnybų neįgalumas, techninis atsilikimas, menkas operacijų finansavimas ir daug kitų dalykų, kurie mažina Lietuvos galimybes turėti veiksnias slaptąsias tarnybas, kurios vykdytų ne politinius užsakymus, ne kokių nors korumpuotų verslininkų užsakymus, bet gintų Lietuvos valstybės interesus", - kalbėjo A.Anušauskas.

Pasak jo, ribotos Valstybės saugumo departamento lėšos buvo naudojamos nesant parlamentinės kontrolės. Todėl esą specialiųjų tarnybų kontrolė yra didinama.

Anot NSGK vadovo, Lietuvoje taip pat yra gausiai manipuliuojama informacija.

"Lietuvoje veikia reali cenzūra (...) Išorinio atvirumo, rašymo apie viską dūmu uždanga slepia manipuliavimą informacija, informacijos slėpimą. Aš galėčiau paminėti temų, kurios niekada nerado ir neras vietos mūsų viešojoje erdvėje. Tam yra pačios įvairiausios priežastys. Jos dažniausiai susijusios su korupcinėmis įtakomis. Žinoma, yra ir kitų valstybių įtakos", - teigė A.Anušauskas.