A. Zuokas Liberalų ir centro sąjungai vadovavo nuo 2003 m. iki 2010 m., kai sukūrė atskirą judėjimą „Taip“. Jo vadovavimo laikotarpiu nuo partijos atskilo ir susikūrė Liberalų sąjūdis, kuris, skirtingai nei LiCS, šiuo metu yra parlamentinė partija.

„Šiandien vakare turime valdybos posėdį, kuriame aptarinėsime įvairius susijungimo aspektus. Bet taip, iš tikrųjų mes tą klausimą svarstysime, galbūt bus teigiamas atsakymas“, - sakė dabartinis liberalcentristų pirmininkas Artūras Melianas.

M. Jastramskis: traukinys jau seniai nuvažiavo

Liberalų ir centro sąjungos bei A. Zuoko politinio judėjimo „Taip" svarstymai jungtis yra pavėluoti, o tolimesnis liberalių jėgų vienijimasis jungiantis su Liberalų sąjūdžiu - sunkiai tikėtinas, vertina Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Mažvydas Jastramskis.

Žinias apie liberalcentristų ir judėjimo „Taip" planus susijungti politologas įvertino kaip signalą, jog „jie netiki, kad atskirai galėtų turėti realių politinių šansų".

„Įdomu tai, kad jungiasi dvi jėgos, kurių viena prieš tai pabėgo iš kitos. Manau, kad anksčiau buvo galvojama, kad jei jau bus nauja partija, nepaisant to, kad esi buvęs kitose partijose daug metų, iš karto rinkėjams turėtum būti labiau patrauklus. Tai nepasiteisino. Matoma, kad atskirai nieko neišeina", - sakė M. Jastramskis.

Vis dėlto, politologo vertinimu, iniciatyva susijungti jau yra pavėluota, nes šias politines jėgas jau yra nukonkuravęs Liberalų sąjūdis.

„Šitie EP rinkimai parodys, ar jie dar kažkiek turi galimybių. Sprendžiant iš to, kas savivaldybėse vyksta, tai jau paskutinius pora metų yra didelė migracija iš LiCS į Liberalų sąjūdį. A. Zuokas džiaugiasi, kad šiuose rinkimuose jie gavo 3 kartus daugiau balsų nei Seimo rinkimuose, lyg tai jie atsigauna ir turi perspektyvą, bet aš nemanau. Vilniuje jie turi šansų savivaldos rinkimuose kaip regioninė jėga, bet Lietuvos mastu jau yra pavėluota", - sakė M. Jastramskis.

Politologo vertinimu, ryški A. Zuoko asmenybė neišgelbės situacijos. „Tai yra tik viena asmenybė, po to yra pilkuma. Jie neturi ką pasiūlyti žmonėms, ir tai parodė praėjusieji Seimo rinkimai. Antras dalykas - A. Zuokas turi nemažą šleifą - tiek politinio perėjimo, tiek skandalų. Apklausose jis yra vienas iš prasčiausiai vertinamų politinių lyderių Lietuvoje. Vilniuje tam tikri sprendimai daliai žmonių imponuoja, bet visur kitur Lietuvoje didesnių šansų nėra", - sakė M. Jastramskis.

Politologas nemano, kad yra tikėtinas dar tolimesnis vienijimasis su Liberalų sąjūdžiu, nes pastarasis to nenori.

„Tiek liberalcentristai, tiek A. Zuokas norėjo ir norėtų į Liberalų sąjūdį, bet problema, kad Liberalų sąjūdis jų, kaip partijos, nenori. Tai yra tokia pusiau oficiali Liberalų sąjūdžio politika paskutinius porą metų, kad, jei atskiri skyriai, žmonės pas juos ateis, jie priims, bet paskelbti apie dviejų organizacijų jungimąsi jie nenori. Liberalų sąjūdis mato, kad jie vienaip ar kitaip laimi šitą žaidimą, tai kam jiems jungtis, jei ir taip pas juos žmonės eina", - minėdamas Klaipėdos pavyzdį sakė M. Jastramskis.

Liberalcentristai paskutiniuosiuose Seimo rinkimuose patyrė pralaimėjimą surinkę 2,06 proc. balsų. A. Zuokas prezidento rinkimuose taip pat aplenkė tik vieną varžovą surinkęs 5,22 pro. balsų.

A. Zuoko įkurtas judėjimas „Taip“ parlamento rinkimuose sulaukė tik 1,76 proc. balsų.