Tyrimo metu bus siekiama išsiaiškinti Vilniaus miesto tautinių mažumų mokyklos moksleivių dalyvavimo Rusijoje rengiamose sukarintose stovyklose „Sojuz“ aplinkybes.

Sostinės meras Artūras ZuokasŽinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“ priminė, kad ir Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto bei Personalo departamentas savo ruožtu buvo pavesta atlikti faktinių aplinkybių tyrimą:

„Aš asmeniškai taip pat nutariau išsiaiškinti visas aplinkybes. Turėjau galimybių susitikti su visais mokiniais, kurie važiavo ir į Odesą, ir į Kirgiziją. Taip pat susitikau su mokinių tėvais, su istorijos mokytojais, kurie, kaip grupės vadovai, lydėjo mokinius į tas stovyklas. Buvau susitikęs su mokyklų vadovais, kalbėjau su Švietimo ir mokslo ministerijos specialistais bei su VSD vadovu G. Grina“.

Anot Vilniaus mero, tyrimas jau yra baigtas ir esą galima drąsiai teigti, kad kai kurių politikų išankstinės nuomonės nepasitvirtino:

„Moksleiviai tikrai nėra kažkuo kalti. Jie važiavo į stovyklas, netgi nežinodami tų stovyklų pobūdžio. O atsakomybės klausimas bet kuriuo atveju iškyla. Ir čia jau Personalo departamentas svarstys galimą įvertinimą, skiriant nuobaudą. Šiuo atveju, tai, matyt, būtų įspėjimas ar papeikimas mokyklų vadovams. Savo ruožtu, jie turėtų įvertinti ir minėtus mokytojus. Nes būtent mokytojai, kurie lydėjo vaikus ir kurie nusprendė priimti tokį kvietimą, turėjo įvertinti visas aplinkybes.

Mano giliu įsitikinimu, tokių kelionių, ypač į Kirgiziją, neturėjo būti. Be abejonės, kvietimai ir pačios stovyklos, aišku yra susijusios su tam tikra propaganda ir su tam tikromis intencijomis, kurios turėjo būti tinkamai įvertintos. Šiandien su tuo sutinka ir patys mokytojai, ir tų mokyklų vadovai. Prieš išvyką, deja, buvo vertinama tik viena aplinkybė – nemokama ir įdomi kelionė į tolimą ir egzotišką šalį“.

A. Zuokas drauge teigė, kad viso šito skandalo nebūtų buvę, mokiniai nebūtų išvažiavę į tas stovyklas, jeigu VSD būtų atlikęs elementarų prevencinį veiksmą:

„VSD vadovas G. Grina žiniasklaidai yra sakęs, kad apie tokius kvietimus buvo žinoma seniai. Kas trukdė kažkam iš VSD pareigūnų paskambinti man, kaip miesto vadovui, administracijos direktoriui ir paprašyti atkreipti dėmesį į tokių pakvietimų turinį? Vienas skambutis būtų išsprendęs visas problemas“, – kalbėjo Vilniaus meras.

Laida „Atviras pokalbis“ transliuojama antradieniais - penktadieniais 9.10 val.