Šią savaitę lankydamas tarnybą Afganistane atliekančius karius, Lietuvos kariuomenės vadas susitiko su NATO Mokymo misijos vadu generolu leitenantu Wiliamsu B. Caldwellu ir aptarė Lietuvos indėlį į Afganistano saugumo pajėgų rengimą.

"Šiuo metu Lietuvos kariuomenės instruktoriai ir kariai moko Afganistano policininkus ir oro pajėgų pilotus. Specialiųjų operacijų pajėgų kariai Afganistano pietuose taip pat moko vietos policininkus. Mūsų kariai keičiasi patirtimi su Afganistano kariuomenės kariais, dislokuotais Goro provincijoje. Taigi Lietuvos karių indėlis į vietos saugumo pajėgų rengimą yra būtinas ir svarbus - tą pripažįsta ne tik tarptautinių pajėgų vadovybė, bet ir vietos valdžios atstovai", - sakė gen. mjr. A. Pocius.

NATO Mokymo misijos vadas V. B. Koldvelas, pristatydamas šios misijos veiklą, užduotis ir pažangą, padėkojo Lietuvos kariuomenės vadui už atsakingą požiūrį į Afganistano saugumo pajėgų rengimą ir sakė, kad instruktorių poreikis nuolatos auga.

Lietuvos kariuomenės vadas Kandaharo provincijoje susitiko ir su Oro ekspedicinės patariamosios grupės 738 (AEAG-738) vadu JAV pulkininku Mikeu Outlaw. Su šia grupe Kandaharo oro uoste nuo šių metų vasario pradžios koordinuoja savo veiklą Lietuvos skirta Oro pajėgų mokymo grupė.

"Mūsų karių darbu mokymo pajėgų vadovybė yra patenkinta. Orlaiviai be parengtų skrydžiui įgulų - neskraidys. Neužtenka vien pilotuoti orlaivį, reikia mokėti jį remontuoti, prižiūrėti, žinoti skrydžio procedūras, planuoti operacijas.

Mūsų nusiųsti instruktoriai sėkmingai moko kolegas iš Afganistano būti atsakingais profesionaliais orlaivių naudotojais ir šeimininkais. Mane patikino, kad Lietuvos instruktorių atvykimas du kartus padidino 738-osios Oro ekspedicinės patariamosios grupės mokymo pajėgumus, manau, tai yra tikrai vertinga parama Afganistano pilotams", - sakė Lietuvos kariuomenės vadas A. Pocius.

Nuo praėjusių metų lapkričio mėnesio Afganistano Goro provincijoje veikia Lietuvos vadovaujama tarptautinė Policijos operacinė mokymo ir sąveikos grupė, kuri padeda ruošti Goro policijos pareigūnus, o Provincijos atkūrimo grupės kariai keičiasi patirtimi su Afganistano nacionalinės armijos kariais. Afganistano pietuose dislokuoti Lietuvos specialiųjų operacijų eskadrono kariai taip pat prisideda rengiant Afganistano policijos kovinę kuopą, su kuria vykdo ir kitas užduotis.

Lietuvos vadovaujama Oro pajėgų mokymo grupė koordinuoja savo veiklą su JAV vadovaujama 738-ąja Oro ekspedicine patariamąja grupe ir rengia afganistaniečių sraigtasparnių pilotus ir jų techninės priežiūros specialistus.