Vienas iš Rusijos opozicijos lyderių ir Rusijos respublikonų partijos – Liaudies laisvės partijos pirmininkas Borisas Nemcovas pažymėjo, kad rusų pusė iš savo draugų europiečių norėtų, kad jie nepalaikytų dabartinio režimo. B. Nemcovas pajuokavo, kad „pinigų, kuriais mums padėtų, (Lietuva – DELFI past.) neturi“, jiems reikalinga kitokio pobūdžio pagalba.

„Rusijoje – represijos, o dvejopi Europos standartai pasireiškia tuo, jog kalbant apie 11 politinių kalinių Baltarusijoje, imamasi sankcijų, skelbiami juodieji sąrašai, į kuriuos įtraukiamas ir Aleksandras Lukašenka, o Rusijoje politinių kalinių skaičius auga kiekvieną savaitę tiesiog jūsų akyse. Ką Europa padarė, kad sustabdytų šį smagratį, išskyrus nieko neįpareigojančias Europos Parlamento rezoliucijas? Kas daroma konkrečiai, ar teks sulaukti, kada pradės funkcionuoti „gulagai“?“, - kalbėjo opozicijos lyderis.

Rusijoje opozicijos politikai pasisako prieš sankcijas valstybėms, bet opozicija kovoja už sankcijas „banditams, vagims ir žudikams“, pažymėjo politikas.

„Būsiu pirmasis, pasisakęs prieš sankcijas Magnitskio byloje, jeigu Rusijoje įvyks teismas, kurio nėra. Jeigu jis įvyks, pirmasis nuvyksiu į Vašingtoną ir Briuselį, kad jis būtų atšauktas. Kalbant apie vizas, mes esame už tai, kad vizos būtų atšauktos, bet tik paprastiems piliečiams. Tai, ką jus Briuselyje darote vizų banditams ir vagims atžvilgiu, tik stiprina režimą. Jeigu jiems išduodate vizas, tai jie neturės normalaus intereso kovoti už tai, kad būtų panaikintos vizos eiliniams piliečiams. Mes, normalūs Rusijos žmonės, niekada nesulaukime bevizio režimo. Reikia kalbėti atvirkščiai: pirmiausia suteikite vizas Rusijos liaudžiai, o tuomet panaikinsime vizas ir jums“, - tvirtino B. Nemcovas.

Jis pridūrė, kad jei Ukraina ir Baltarusija taps demokratinėmis valstybėmis, Rusija taip pat turės daugiau šansų tapti demokratiška.

„Manau, kad Europos, Ukrainos ir Baltarusijos vektorius reikia ne atskirti, bet sujungti. Ne Europos, kuri lankstosi Vladimirui Putinui, nosiai kalbėti apie partnerystę su Rusija. Tačiau silpnadvasiška pozicija yra pavojinga“, - pažymėjo B. Nemcovas.

Jam pritarė konservatorius, buvęs Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis, pripažinęs, kad Briuselis „dažnai žaidžia žaidimus, atsiduodančius dvejopais standartais“.

„Kremliaus atžvilgiu regime tam tikras principines nuolaidas. Jeigu kalbame apie bevizį režimą Rusijai, tai kodėl dabar pasiektas susitarimas dėl to, kad turintiems tarnybinius pasus, t.y. asmenims, sudarantiems sistemos stuburą, vizų nereikės? Tai didelė dovanėlė sistemai, įrodanti, kad sistemos viduje galima patogiai gyventi ir nekreipti dėmesio į tokius reikalus kaip Magnitskio byla. Kieno pusėje yra Briuselis – akivaizdu. Kita vertus, tai kelia tam tikrą pesimizmą“, - kalbėjo buvęs Lietuvos užsienio reikalų ministras.