„Žinote, man sudėtinga kažkaip aiškinti dėl ko R. Paksas atlieka vieną ar kitą veiksmą. Labiau galėčiau kalbėti apie tai, kodėl aš atlieku vieną ar kitą veiksmą. Galiu ir pakomentuoti, kas slepiasi už mano pasakytos kritikos. Toks valdybos sprendimas, visiems yra labiau negu akivaizdu, reiškia tai, kad partija „Tvarka ir teisingumas“ artėjančiuose prezidento rinkimuose neturės savo kandidato“, – tikino A. Mazuronis.

Pone Mazuroni, ar nepakeitėte savo nuomonės? Neatsiprašėte partijos pirmininko, kad suabejojote jo teisumu?

Negirdėjau, kad už savo nuomonės turėjimą bet kurioje politinėje partijoje reikėtų atsiprašinėti. Jokių būdu ne. Tikiuosi, kad turėsiu puikią progą argumentuoti savo pasisakymą, nes, manau, kad argumentų mano pusėje yra be galo daug. Aš kaip maniau, taip ir manau, kad valdybos priimtas sprendimas partijai, kaip politiniam dariniui, siekiančiam aktyviai dalyvauti ne tik Prezidento ar Europos Parlamento rinkimuose, bet apskritai šalies politiniame gyvenime, yra absoliučiai nenaudingas.

Žinomi teisininkai, Konstitucijos specialistai juokiasi iš R. Pakso bravūros. O kuo jūs aiškinate jo laužimąsi pro užrakintas duris?

Žinote, man sudėtinga kažkaip aiškinti dėl ko R. Paksas atlieka vieną ar kitą veiksmą. Labiau galėčiau kalbėti apie tai, kodėl aš atlieku vieną ar kitą veiksmą. Galiu ir pakomentuoti, kas slepiasi už mano pasakytos kritikos. Toks valdybos sprendimas, visiems yra labiau negu akivaizdu, reiškia tai, kad partija „Tvarka ir teisingumas“ artėjančiuose prezidento rinkimuose neturės savo kandidato. Tai aišku net be teisininkų komentarų. Pasakysiu dar daugiau – reitinguose antrą ar trečią vietą nuolat užimanti partija, parlamentinė, valdančiąją koaliciją sudaranti partija, manau, privalo dalyvauti visuose šalyje vykstančiuose rinkimuose. Todėl aš manau, kad savo kandidato neturėjimas artėjančiuose prezidento rinkimuose reiškia ne ką kitą, kaip savo turimų balsų, savo elektorato, politinio kapitalo išbarstymą ar atidavimą kitoms politinėms partijos ir politinėms jėgoms. Gerai jeigu, pavyzdžiui, dalis mūsų rinkėjų nueis ir balsuos už Dalią Grybauskaitę, bet jeigu jie balsuos už Artūrą Paulauską? Jis su R. Paksu turi šiokių tokių istorinių ryšių. Arba Artūrą Zuoką? Tai kur tada elementari politinė logika? Kur sveika nuovoka, kuri sako, kad mes turime konsoliduoti savo elektoratą? Kitas svarbus dalykas tai, kad artėjantys prezidento ir Europos parlamento rinkimai tikrai nebus paskutiniai. 2015 m. laukia nepaprastai svarbūs savivaldybių tarybų rinkimai. Šiai dienai mūsų partija turi virš 100 tarybos narių visoje Lietuvoje. Jeigu mes taip neatsakingai išbarstysime savo rinkėjus dabar, klausimas, ar sugebėsime juos vėl suvienyti savivaldybių rinkimuose. Gerai, jeigu EP rinkimuose laimėsi dvi vietas, bet partija – tai ne du žmonės.

Jūsų pareiškimas – pirmas toks iššūkis partijoje R. Paksui. Iki tol nieko panašaus neteko girdėti. Ko jūs pats siekiate? Ar tai nesibaigs jums išėjimu iš partijos?

Aš tikrai nesiruošiu išeiti iš partijos savo noru. Tikrai nemanau, kad būsiu išmestas už tą argumentuotą ir konstruktyvią kritiką, kurią išsakau, nepereidamas į vienokius ar kitokius asmeniškumus. Siekiu vieno paprasto dalyko – kad partija rūpintųsi visų partijos narių perspektyva ne pusei metų į priekį, o bent dešimtmečiui. Kad partija vystytųsi tiek kiekybine, tiek kokybine prasme. Geras pavyzdys – „Naujoji sąjunga“. Kuo ji baigė, kai pradėjo nedalyvauti rinkimuose kaip atskiras vienetas, o jungėsi į koalicinius sąrašus? Kur šiandien yra ši partija – visi puikiai žino. Manau, mes siekiame ne tokio tikslo.

Kalbėjausi su jūsų tėvu, kuris toli gražu nėra eilinis partijos narys. Jis sako, kad remia tai, ką jūs sakote, bet nutarė kol kas patylėti iki partijos kongreso. Suprantu, tai jau rimtas iššūkis R. Paksui?

Nenoriu kalbėti apie tėvo nuomonę ir svarstymus. Jaučiu palaikymą ir iš kitų partijos narių. Deja, jie šiandien dėl vienokių ar kitokių priežasčių galbūt nedrįsta ar nėra tiek ryžtingi, kad išsakytų savo nuomonę. Bet mano išsakyta pozicija nėra vien mano pozicija. Sulaukiau didelio paskatinimo nebijoti reikšti savo nuomonę. Į tai negalima nekreipti dėmesio.

Jūsų partijos kongresas kitą savaitę. Suprantu, jūs bandysite pakeisti sprendimą, tai padaryti bandys ir jūsų tėvas. O jeigu nepavyks, ar pakeisite partiją?

Jokiu būdu ne. Aš kategoriškai atmetu tą galimybę. Nesiruošiu palikti partijos savo noru.

Kas turėjo būti kandidatas prezidento rinkimuose?

Jeigu klausiate manęs, aš asmeniškai šiuose rinkimuose pasigendu gražių ir protingų moterų dalyvavimo. Mes savo partijoje turime daug gražių, protingų ir ryžtingų moterų – tiek Jolita Vaickienė, tiek Daiva Matonienė.

Pone Mazuroni, pacituosiu jus: „Gaila, kad vieno žmogaus fobijų įkaitais tampa visa partija.“ Kokias R. Pakso fobijas turite omenyje?

Mano nuomone, tokie R. Pakso sprendimai nėra atsiradę tik šiuose rinkimuose. Panašių tendencijų ar panašių ženklų aš mačiau ir per praėjusius Prezidento rinkimus. Tai – ir dviejų kandidatų iškėlimas sakant, kad vienas atsisakys. Bet jis vėliau neatsisako. Lyg ir du kandidatai iškelti, balsų išsibarstymas ir pan. Tokių dalykų buvo. Tie ženklai neramina. Tokiais strateginiais sprendimais, koks yra šis, aš pasigendu aiškios, konstruktyvios diskusijos. Pasigendu aiškios argumentacijos. Kai pasakoma, kad „ne aš išsikėliau, manęs valdyba priprašė“, tai nežinau... Manau, kad visi politiniai veikėjai turėtų būti iki galo sąžiningi, prieš savo partiečius – ypač.

Ar galiu jūsų pareiškimą ir tai, ką dabar sakote, interpretuoti taip: Mazuronis jaunesnysis garsiai, o Mazuronis vyresnysis tyliai sako R. Paksui, kad tai nėra jo partija?

Aš nesakau, kad tai – ne R. Pakso partija, sakau, kad partija – tai laisva valia suėjusių žmonių demokratinis institutas, kuris siekia aktyviai dalyvauti politinėje veikloje. Tikiu, kad į mano žodžius bus įsiklausyta, net jei kongrese bus priimtas toks sprendimas, koks priimtas.

Kai kuriems politikos stebėtojams, akivaizdu, kyla klausimas, ką jūs ir ypač jūsų tėvas veikia toje partijoje kartu su Petru Gražuliu ir kitais?

P. Gražulis yra atskiras klausimas, kuriuo aš irgi turi atskirą savo nuomonę. Bet tai jau atskiros laidos tema. Aš turbūt pasikartosiu ir pasakysiu, kad mūsų partijoje ir frakcijoje Seime yra nepaprastai daug puikių ir kompetentingų žmonių. Gebančių mąstyti, generuoti idėjas, kurti ir priimti sprendimus. Mano vienas iš viešo pasisakymo tikslų ir yra pralaužti ledus, parodyti tiems šauniems partijoms nariams, kad yra šviesa tunelio gale.

Panašu, kad tai baigsis partijos pakeitimu?

Aš partijos keitimą traktuoju kaip žmonos keitimą. Gali pas kitą pereiti, bet ar bus geriau – labai stipriai abejoju. Galbūt trumpalaikėje perspektyvoje – taip, bet ilgalaikėje, manau, kad gali būti dar blogiau. Todėl jei jau išsiskyrei kartą, tai geriau daugiau į tą patį nebebristi. Taip ir su partija: jei matai, kad partija nebetinka, tai geriau išvis palikti politinį gyvenimą, bet neiti į kitą partiją, lakstyti ar elgtis taip, kaip netolimoje istorinėje praeityje ne kartą elgėsi ne vienas ir ne du iškilūs politiniai veikėjai.

Tarp jų ir jūsų partijos pirmininkas.