Kaip BNS patvirtino A. Kubilius, jis tokį pasiūlymą telefonu antradienio vakarą gavo iš buvusio Gruzijos prezidento Michailo Saakašvilio, kuris ir yra vasarį įsteigtos Tarptautinės patarėjų tarybos reformoms (angl. International Advisory Council on Reforms) vadovas.

„Jis man paskambino, pasakė man, kas gali būti toje taryboje iš kitų žinomų Europos politikų, ir aš sutikau“, - BNS sakė A. Kubilius.

Pasak jo, M. Saakašvilis įvardijo ir keletą kitų potencialių patarėjų, su kuriais deramasi ar jau suderėta dėl darbo. Tai - buvęs Švedijos premjeras ir ilgametis užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas, Europos Parlamento (EP) Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Elmaras Brokas, buvęs EP viceprezidentas Jacekas Saryuszas Wojsky, buvęs Slovakijos premjeras Mykulašas Dzurinda, taip pat garsus švedų ekonomistas Andersas Aslundas, patarinėjęs ekonomikos klausimais buvusiam Ukrainos prezidentui Leonidui Kučmai ir Latvijos premjerui Valdžiui Dombrovskiui.

A. Kubilius sakė, kad minėta patarėjų taryba greičiausiai dirbs daugiau neformaliai, tačiau turėtų kartkartėmis rinktis Ukrainoje.

„Ukrainoje dirba nemažai lietuvių - nuo mūsų buvusio ūkio viceministro Adomo Audicko iki Nerijaus Udrėno, buvusio prezidentės patarėjo ir buvusio eurokomisaro Algirdo Šemetos, dirba nemažai gruzinų atsakingose pareigose. Mūsų darbas būtų iš tikrųjų ne toks, kaip jų, dirbančių vietoje, bet sukaupus tokios savo patirties būnant Vyriausybių vadovais ar dirbant kitose pareigose daugiau patarti Ukrainos Vyriausybei, kaip reformas įgyvendinti ir kartu būti tų reformų programos advokatais Vakaruose“, - BNS sakė A. Kubilius.

Anot jo, svarbiausios reformos Ukrainos vis dar laukia ekonomikos, valdymo, kovos su korupcija bei teisėsaugos srityse ir tai esą yra ne mažiau svarbu, nei kovoti fronte su Rusijos remiamais separatistais Ukrainos rytuose.

M. Saakašvilis tarybos vadovu paskirtas vasario mėnesį, kada patarėjų komanda galėtų pradėti dirbti, A.Kubilius sakė kol kas nežinantis.

Šiuo metu be minėtų Lietuvos atstovų, Ukrainos Vyriausybėje dirba ir šios šalies bei Lietuvos pilietybę turintis ekonomikos ministras Aivaras Abromavičius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1818)