Tokį politiko kreipimąsi paskatino tai, kad įregistruotoje praėjusių metų Vyriausybės veiklos ataskaitoje nėra atsiskaitoma už praėjusios Vyriausybės veiklos rezultatus, o tik pateikiamas šalies padėties įvertinimas 2016 m. pabaigoje. Pasak A. Kubiliaus, ataskaitoje nėra pakankamai išryškinama, kurie rodikliai kelia didžiausią susirūpinimą, kurios sritys reikalauja daugiausia dėmesio ir kokie numatomi Vyriausybės prioritetiniai darbai siekiant kuo skubiau panaikinti atsilikimą.

"Vyriausybės prievolė - pristatyti visuomenei aiškius savo veiklos prioritetus ir planuojamus pasiekti svarbiausius rezultatus tam, kad visuomenė galėtų racionaliai diskutuoti, reikalauti Vyriausybės po metų atsiskaityti už savo prioritetinių įsipareigojimų įgyvendinimą ir racionaliai vertinti Vyriausybės veiklą", - komentavo A. Kubilius.

Jo teigimu, Seimo statutas įpareigoja Vyriausybę ne tik pateikti Seimui metinę ataskaitą, bet joje taip pat aptarti artimiausio laikotarpio Vyriausybės veiklos prioritetus.

A. Kubilius kviečia Vyriausybę dar iki ataskaitos pristatymo Seime pateikti Seimui svarstyti prioritetinius šių metų darbus bei numatomus pažangos rodiklių pokyčius, kurie aiškiai parodytų Vyriausybės įsipareigojimą pagerinti padėtį ir įgyvendinti neatidėliotinas priemones.

Po šv. Velykų Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis ketina pateikti Seimui jo vadovaujamos Vyriausybės 2016 metų veiklos ataskaitą.

Šis klausimas įtrauktas į preliminarų balandžio 18 d. Seimo plenarinių posėdžių darbotvarkės projektą.

Kaip numato Seimo statutas, kiekvienais metais Vyriausybė privalo pateikti savo metinę veiklos ataskaitą, kurioje turi būti aptarti ir artimiausio laikotarpio Vyriausybės veiklos prioritetai.

Vyriausybės veiklos ataskaitą pateikia Ministras Pirmininkas, kuris pateikimo metu atsako į Seimo narių klausimus. Klausimai užduodami tokia pat tvarka kaip Vyriausybės valandos metu.

Vyriausybės ataskaitos pateikimo metu Seimo posėdyje dalyvauja ir visi ministrai, kurie Seimo narių pageidavimu taip pat atsako į klausimus.

Po Vyriausybės ataskaitos pateikimo ją svarsto Seimo komitetai, rengiama speciali Seimo diskusija, kurios pabaigoje Seimas gali priimti rezoliuciją. Diskusijoje pirmieji kalba Seimo opozicijos lyderis ir opozicinių frakcijų atstovai.

Pernai tuometis Premjeras Algirdas Butkevičius Vyriausybės veiklos ataskaitą Seimui pateikė balandžio 21 d.