A. Butkevičius Seime atsakinėjo į aštuonių opozicijos parlamentarų iš anksto pateiktus klausimus dėl aplinkos ministro Kęstučio Trečioko liudijimo Seimo Antikorupcijos komisijai. Parlamentarai klausė, ar A. Butkevičius pripažįsta K. Trečioko melą, kada šis sakė nesulaukęs Druskininkų mero Ričardo Malinausko skambučio dėl Vyriausybės nutarimo, nors paviešintos pokalbių išklotinės parodė, kad tokių skambučio būta.

A. Butkevičiaus teigimu, ar K. Trečiokas melavo Antikorupcijos komisijai, gali nuspręsti tik prokuroras. Premjeras priminė, kad ikiteisminis tyrimas dėl to buvo nutrauktas.

Atsakydamas į klausimą, kaip politiškai vertina „tokį akivaizdų ministro melą Seimo Antikorupcinei komisijai“, A. Butkevičius dar kartą pabrėžė neturįs teisės spręsti apie ministro pasisakymus, nes nesąs ikiteisminį tyrimą atliekantis prokuroras.

„Apskritai manau, kad šis klausimas politiškai ir pijariškai yra jau subliuškęs, nes ir prokuratūra, ir Vyriausioji tarnybinės etikos komisija neįžvelgė nusikaltimo. Bandymai dar kartą kelti tuos pačius klausimus jau atrodo desperatiški“, – kalbėjo A. Butkevičius.

Savo ruožtu premjeras politiškai siūlė vertinti konservatorių pažadus visuomenei, jų neįgyvendinimą, melą ir „reikaliukų tvarkymą“.

„Kaip jūs vertinate melą dėl Visagino atominės elektrinės projekto konservatorių valdymo metu, kada buvo sutarta su kaimynais, nors jokio susitarimo dėl įgyvendinimo nebuvo. Per tą laiką viešinimui iššvaistyti milijonai mokesčių mokėtojų lėšų“, – rėžė A. Butkevičius. Jo teigimu, 2009-2012 m. įsigyta teisinių, konsultacinių, viešųjų ryšių ir mokymų paslaugų už apie 252 mln. Lt.

A. Butkevičius konservatoriams priminė „mailiaus“ ir Vito Matuzo bylas, Austėjos Landsbergienės mokyklą bei kitas nuodėmes.

Perspėjo dėl baimės valstybėje

A. Butkevičius Seime aiškino, kad skandalą sukėlęs Vyriausybės nutarimas dėl kurortinių zonų naikinimo buvo suderintas su 42 institucijomis ir į Vyriausybės darbotvarkę įtrauktas rugpjūčio 23 dieną. Premjeras kalbėjo apie valstybės demokratinių ir teisinių pamatų silpnėjimą. Jo aiškinimu, ikiteisminis tyrimas pradėtas lapkričio mėnesį, taigi teisėsaugos institucijos, matydamos galimas grėsmes dėl teisės aktų priėmimo, rengimo, apie tai turėjo informuoti prezidentą, Seimo pirmininką ir premjerą.

„Šios mintys man visai neseniai buvo išsakytos kai kurių prokurorų Generalinėje prokuratūroje, bet Lietuvoje matome, kad specialiai buvo ieškoma tam tikrų dalykų, kaip būtų galima pradėti kompromituoti Vyriausybę arba tiesiog tam tikrais teisės aktais prisidengiant sukurti tam tikrą politinę bylą. Aš to nebijau pasakyti šiandien stovėdamas šioje tribūnoje“, – sakė ministras pirmininkas.

Pasak A. Butkevičiaus, ikiteisminis tyrimas subliuško, bet jį kaip pilietį ir Lietuvos žmogų jaudina kitas dalykas: „Lietuvoje psichologinis klimatas pasidarė nebesveikas, Lietuvos žmonės pradėjo gyventi baimėje“.

Premjeras pasakojo neseniai perskaitęs vieno amerikiečių profesoriaus knygą apie baimę. Pasak profesoriaus, kurį citavo A. Butkevičius, baimė – pats blogiausias dalykas ir to reikia labiausiai bijoti. „Šis politinis psichologinis klimatas, kuris susiformavo Lietuvoje ir toliau formuojasi baimės pagrindu, turėtų būti sustabdytas, tiesiog būtų su juo kovojama, didžiausi instrumentai yra suteikti politikams, parlamentarams vykdant įvairiausių institucijų parlamentinę kontrolę“, – sakė A. Butkevičius.

A. Butkevičius apgailestauja, kad dabar daugelis valstybės tarnautojų, ruošdami teisės aktus, dėl baimės nori nusišalinti nuo bet kokios atsakomybės.