2014 ir 2015 metais Saugumo Taryboje dirbsianti Lietuva didelį dėmesį skirs moterų ir vaikų teisėms, teigė premjeras sekmadienį išplatintame pranešime spaudai.

"Dalyvaudama JT ST darbe, Lietuva vadovausis Jungtinių Tautų Chartijos principais ir vertybėmis – sieksime taikaus konfliktų sprendimo ir plačiausio galimo konsensuso, Skatinsime Saugumo Tarybos skaidrumą ir atvirumą, didelį dėmesį skirsime moterų ir vaikų teisėms, ypač karinių konfliktų zonose“, – teigė A.Butkevičius.

Lietuvos premjeras su Ban Ki-moonu Vilniuje susitiko šeštadienio vakarą. Sekmadienį Jungtinių Tautų lankysis Kaune, kur jam bus įteiktos Vytauto Didžiojo universiteto garbės daktaro vardo regalijos.

A.Butkevčius generaliniam sekretoriui taip pat pristatė atsinaujinančių išteklių energetikos politiką Lietuvoje, kalbėjosi apie taikos palaikymo operacijas ir humanitarinę pagalbą.

Lietuvos premjeras teigė, kad tragedija Filipinuose, kur taifūnas pražudė tūkstančius žmonių, "taps išbandymu tarptautinei bendruomenės gebėjimui greitai reaguoti ir palengvinti nelaimę išgyvenusių žmonių kančias“.

Lietuva Jungtinių Tautų nare tapo 1991 metais, pasibaigus sovietų okupacijai. Spalio mėnesį šalis 2014–2015 metams buvo išrinkta į Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą.