Žiniasklaida skelbė, kas šiame sąraše yra septynių lietuvių pavardės.

„Aš manau, kad vyksta tam tikras toliau karas, tik dabar iš kitos pusės. Karas toks propagandinis gal daugiau pavadinčiau, informacinis, ir vertinu neigiamai. Aš manau, tai nepalengvina dvišalių santykių arba tiesiog sprendimų, kurie yra priimami tarp Europos Sąjungos ir Rusijos. Aš manau, tai neduoda pliusų pasitikėjimo požiūriu“, - pirmadienį žurnalistams sakė A. Butkevičius.

Rusijos sudarytame sąraše, kurį paviešino žiniasklaida, bet kuris nėra paskelbtas oficialiai, figūruoja 89 ES politikai. Jame įrašyti buvęs valstybės vadovas Vytautas Landsbergis, buvęs premjeras Andrius Kubilius, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas „darbietis“ Artūras Paulauskas, buvęs Valstybės saugumo departamento vadovas Gediminas Grina.

„Juodajame sąraše“ taip pat įrašyti europarlamentaras liberalas Petras Auštrevičius, Lietuvos radijo ir televizijos komisijos pirmininkas Edmundas Vaitekūnas bei prezidentės patarėja užsienio politikos klausimais Jovita Neliupšienė.

Rusijos sąraše atsidūręs A. Kubilius: jaučiuosi įvertintas

Rusijos pareigūnams parengus sąrašą Europos Sąjungos piliečių, kuriems draudžiama atvykti į Rusijos teritoriją, sąraše atsidūręs buvęs premjeras, konservatorius A. Kubilius „Žinių radijui“ pirmadienį sakė, kad į sąrašą papuolusių žmonių veiklą Rusija vertina ypatingai.

„Jaučiuosi įvertintas, jei taip linksmai kalbant. Antras dalykas, tas sąrašas ne taip vadinamas – juoduoju. Čia yra sąrašas žmonių, kurių veiklą Rusija vertina ypatingai. Trečias dalykas – tikrai nė kiek dėl to neišgyvenu“, - laidoje „Žvilgsnis“ sakė A. Kubilius.

Rusijos valdžia jam jau keletą kartų neišdavė vizų vykti į Rusiją, vertindama, anot A. Kubiliaus, jo ir partijos veiklą kritiškai ir neigiamai.

Rytų Europos studijų centro vyresnysis analitikas Marius Laurinavičius „Žinių radijui“ sakė, kad šis sąrašas yra keistas ir iracionalus.

„Pavyzdžiui, buvęs Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas, kuris, beje, pastaruoju metu nuėjo dirbti Rusijos oligarchams, į sąrašą neįtrauktas, o jo žmona, kuri yra Europos Parlamento narė, yra įtraukta. Daugybė keistų dalykų yra tame sąraše“, - kalbėjo jis.

M. Laurinavičius sako nemėginantis sąraše įžvelgti daug logikos ar sistemos.

„Aš manyčiau, kad tai yra daugiau į vidų nukreiptas Rusijos keršto įrankis, tai daryta atsižvelgiant į tai, kokie Rusijos pareigūnai atsidūrė ES ir JAV sudarytuose sąrašuose. Manau, kad tai yra tiesiog dar vienas iracionalus pykčio protrūkis“, - kalbėjo jis.

Visą laidos „Žvilgsnis“ įrašą klausykite čia.