Sekmadienį, Motinos dieną, socialdemokratai surengė suvažiavimą, kuriame aptarė politines aktualijas, svarstė rinkimų programą ir tvirtino kandidatų sąrašą Seimo rinkimams. Sąrašas pasipildė dviem pavardėmis iš Kauno mero Visvaldo Matijošaičio judėjimo „Vieningas Kaunas".

Pastaruoju metu visuomenės nuomonės apklausos socialdemokratų neglostė. Prie tradicinių Lietuvos socialdemokratų partijos konkurentų – Darbo partijos ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ – pastaruoju metu prisidėjo Ramūno Karbauskio vadovaujama Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, kalbanti apie tokius minkštosios politikos aspektus kaip alkoholizmas visuomenėje.

Tačiau socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius renkasi kitą rinkėjų pritraukimo kelią. Jis nekalba emocijomis, bet kantriai aiškina apie didėjančią minimalią algą ir augantį neapmokestinamųjų pajamų dydį, nepailsdamas pasakoja apie socialinio modelio priėmimą Seime, nors šio modelio nenori darbuotojų profsąjungos, o darbdaviai jau pradeda burnoti prieš Seime siūlomas pataisas.

Premjeras skaičiuoja, kad nuo nuo 2012 metų vidutinis darbo užmokestis pakilo 16 proc., o nedarbas priartėjo prie natūraliojo nedarbo lygio rodiklio.

Darbo biržos duomenimis, balandžio 1 d. registruota 160,8 tūkst. bedarbių, santykis su darbingo amžiaus gyventojais siekia 8,9 proc. Tačiau darbdaviai šiuo metu skundžiasi kvalifikuotos darbo jėgos trūkumu, tuo metu vidutinis darbo užmokestis Lietuvoje siekia 756 eurus iki mokesčių ir atsilieka nuo Latvijos ar juo labiau Estijos. Estijoje vidutinė bruto alga 1065 eurai, Latvijoje - 818 eurų.

Tai skatina emigraciją, bet neskatina reemigracijos, nors savo kalboje A. Butkevičius sakė, kad reemigracija ir socialinis teisingumas yra esminės partijos programinės nuostatos.

Tačiau premjeras sako, kad jo partija padarė viską, kad Lietuva augtų ir klestėtų. A. Butkevičiui šie metai yra rekordiniai: esą rekordiškai augo užsienio investicijos, žemdirbiai užaugino visų laikų rekordinį augalų derlių, rekordiškai augo keleivių pervežimas lėktuvais.

„Apie daugelį dalykų galime pasakyti – rekordiniai“, - sako A. Butkevičius.

Kokias klaidas regi? Tik PR

Vienintelės klaidos, kurias regi premjeras, tai viešųjų ryšių klaidos. Su tuo jis sieja ir mažėjančius socialdemokratų reitingus. Remiantis visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų agentūros „Vilmorus“ duomenimis, socdemų reitingai nuo kovo iki balandžio mėnesio smuko nuo 21,2 proc. iki 15,7 proc. Tai daugiau nei paklaidos ribos.

Mažėjo ir premjero A. Butkevičiaus populiarumas nuo 12,7 proc. iki 8,9 proc., kai klausiama, kurie visuomenės veikėjai geriausiai atstovauja žmonių interesams. Tos pačios apklausos duomenimis, palankiai premjerą vertina 47,1 proc. apklaustųjų, nepalankiai – 29,2 proc. Nors politikas vis dar yra vienas populiariausių visoje šalyje, tačiau kovo mėnesį palankiai jį vertinančių respondentų buvo 50,7 proc., nepalankiai – 25,5 proc.

„Artėjame prie svarbiausio metų politinio įvykio – Seimo rinkimų, iki kurių liko penki mėnesiai. Ar viską padarėme, kad būtume pasirengę rinkimų batalijoms? Nepadarėme. Tokią išvadą darau, vertindamas pastaraisiais metai susiklosčiusią padėtį viešųjų ryšių lauke. Dėl to patyrėme ir praradimų. Visi esame žmonės – sunku atlaikyti viešųjų ryšių atakų bangas. Bet išėjusiems neuždaryti keliai sugrįžti“, - sakė A. Butkevičius.

Primenama, kad socialdemokratų gretas po Vijūnėlės dvaro skandalo paliko Druskininkų meras Ričardas Malinauskas su beveik visu skyriumi. Vijūnėlės dvaro skandalas, kuriame R. Malinauskas dėjo didžiules pastangas norėdamas įteisinti vieno vietos verslininko būstą, tapo vienu svarbiausių smūgių socialdemokratams.

Nors teisėsaugos institucijos nerado nusikaltimo požymių, bet paviešintos pokalbių išklotinės atskleidė, kad R. Malinauskas, tarsi pats būtų premjeras, atkakliai siekė Vyriausybės nutarimo priėmimo, kuris vėliau teisme tapo papildomu motyvu įteisinti 600 kvadratinių metrų ploto dvarą. Po išklotinių paviešinimo ėmė kristi socialdemokratų reitingai.

Tačiau premjeras sako nedramatizuojantis situacijos, mat šiaip ar taip socialdemokratai vis dar išlieka populiariausia partija Lietuvoje, o pats A. Butkevičius – antras arba trečias populiariausias politikas. Bet jo susirūpinimą reitingų tendencijomis liudija aiškiai išsakytas noras ar net paliepimas, kad rinkimų kampanijoje dalyvautų visi socialdemokratai. Jo požiūriu, socialdemokratų laikysena dažnai būna vangi ir inertiška, nors esą yra, kuo pasigirti.

Tačiau eiliniai partijos nariai kaip tik nusivylę inertišku ir nemoderniu „centru", kuris nesugeba suorganizuoti patrauklios rinkimų kampanijos: metai iš metų tie patys ar panašūs lankstinukai bei kalendoriukai, nuotraukos iš nykių Seimo narių vizitų rajonų mokyklose ar sporto varžybose. Ne vienas socialdemokratas pastebi, kad A. Butkevičius pats net nesinaudoja socialiniais tinklais, už jį tai daro patarėjai, nors didžioji dauguma pasaulio lyderių patys išlieka interaktyvūs ir patys bendrauja su rinkėjais per „Facebook" ar „Twitter".

Taigi susiklostė neeilinė situacija, kai paprasti partijos nariai piktinasi lyderiais, o lyderiai - eiliniais partijos nariais. A. Butkevičius sekmadienį vardijo, kiek ministrų, merų, Seimo narių turi socialdemokratai, tačiau viešumoje - vis tos pačios kelių socialdemokratų pavardės.

„Negi kiti neturi nuomonės ar stokoja drąsos išdėstyti savo poziciją?" - stebėjosi A. Butkevičius.

Jis pareiškė labai daug besitikintis iš jaunų socialdemokratų, nors kandidatų sąraše daugiamandatėje apygardoje pirmose 40 vietų įtraukti vos 6 jauni veidai: Juras Požela, Ramūnas Burokas, Justas Pankauskas, Darius Petrošius, Marius Skarupskas, Arūnas Dudėnas.

Už keturiasdešimtuko ribų atsidūrė Gintautas Paluckas, Domas Petrulis, Linas Jonauskas.

„Daug tikiuosi iš jaunųjų socialdemokratų. Mūsų rinkimų sąrašas atnaujintas jaunais veidais. Manau, kad kitų rinkimų į Seimą sąraše jų bus dar daugiau. Eidami šiuo keliu užtikriname sklandžią kartų kaitą ir ugdome partijos rezervą. Norėtume, kad jaunieji socialdemokratai būtų drąsesni viešojoje erdvėje, atviruose disputuose ir nevengtų prisistatyti partijos nariais. Lietuva turi pamatyti, kad socialdemokratų gretose yra daug kūrybingo jaunimo", - svarstė A. Butkevičius.

Kovos prieš interneto trolius

Socialiniais tinklais nesinaudojantis premjeras norėjo, kad jaunieji socdemai atremtų agresyvią oponentų retoriką sąmoju, sugėdintų patyčių autorius.

„Juk norime kurti saugią, be patyčių Lietuvą – tam inicijuojamos net atskiros kampanijos. Panaudokite ironijos ir sveiko sąmojaus ginklus prieš interneto trolius", - aiškino A. Butkevičius.

DELFI primena, kad viena aktyviausių socialinių tinklų vartotojų yra socialdemokratė Birutė Vėsaitė, tačiau ši politikė vis tampa pašaipų objektu. Pavyzdžiui, dalyvaudama Kaune vykusiame bėgime politikė nebėgo visos trasos, bet palaukė nuošalesnėje vietoje ir vėliau atbėgo prie finišo tiesiosios su kitais bėgikais. Politikė taip pat yra netyčia paskelbusi esą apie bankrutuojančią „Norfos" parduotuvę.

A. Butkevičius sako, kad dabar viskas bus kitaip: Centrinis rinkimų štabas nepadarys visko už kandidatus ir partijos skyrius, nors pats pažadėjo aktyviai viską kontroliuoti. Politikas reikalavo užmiršti vidinius nesutarimus. Pasak jo, pagrindinis partijos tikslas - turėti ne mažiau mandatų Seime nei dabar: tai yra, ne mažiau nei 39 vietos.

Socialdemokratų lyderis sako, kad nesėkmės atveju rinkimuose jis veikiausiai praras pirmininko postą partijoje. Nesėkmė socialdemokratams būtų atsidūrimas opozicijoje.

„Tokia yra partijos pirmininko dalia: jeigu rinkimai nepavyks, tai, savaime suprantama, kad demokratinėje šalyje su partijos pirmininko pareigomis reikėtų atsisveikinti", - teigia A. Butkevičius.

Beje, premjeras savo kalboje pademonstravo ir žodžių darybos žinias. Socialdemokratai vienas kitą vadina bičiuliais: sakoma „bičiuli Algirdai", „bičiuli Gediminai". A. Butkevičius pareiškė, kad šis terminas reiškia žmonių ir bičių bendrumą.

„Analogijų kitose kalbose neturinti lietuviško žodžio „bičiulis“ kilmė rodo bičių ir žmonių elgesio bendrumą. Būkime tokie organizuoti, atkaklūs ir vieningi, kokios yra bičių šeimos. Šeima yra stiprybės, jėgos ir gyvybės šaltinis", - reziumavo A. Butkevičius.

Socialdemokratai sekmadienį patvirtino kandidatų sąrašus vienmandatėse apygardose ir daugiamandatėje apygardoje. Sąrašą papildė dvi pavardės iš V. Matijošaičio judėjimo „Vieningas Kaunas": Jonas Audėjaitis ir Rasa Šnapštienė.

Socialdemokratų sąrašas daugiamandatėje apygardoje:

1. Algirdas Butkevičius (premjeras)
2. Algirdas Sysas (Seimo narys)
3. Rasa Budbergytė (Europos Audito Rūmų narė)
4. Juozas Olekas (krašto apsaugos ministras)
5. Raminta Popovienė (Seimo narė)
6. Gediminas Kirkilas (Seimo narys)
7. Irena Šiaulienė (Seimo narė)
8. Juras Požela (sveikatos apsaugos ministras)
9. Auksė Kontrimienė (premjero patarėja)
10. Julius Sabatauskas (Seimo narys)
11. Ramūnas Burokas (LSDJS pirmininkas)
12. Edvardas Žakaris (Seimo narys)
13. Kristina Miškinienė (Seimo narė)
14. Benediktas Juodka (Seimo narys)
15. Milda Petrauskienė (Seimo narė)
16. Algimantas Salamakinas (Seimo narys)
17. Juozas Bernatonis (teisingumo ministras)
18. Birutė Vėsaitė (Seimo narė)
19. Justas Pankauskas (premjero patarėjas)
20. Orinta Leiputė (Seimo narė)
21. Albinas Mitrulevičius (Seimo narys)
22. Rimantė Šalaševičiūtė (Seimo narė)
23. Artūras Skardžius (Seimo narys)
24. Darius Petrošius (Seimo narys)
25. Marija Aušrinė Pavilionienė (Seimo narė)
26. Bronius Pauža (Seimo narys)
27. Rimantas Sinkevičius (susisiekimo ministras)
28. Alma Monkauskaitė (Seimo narė)
29. Giedrė Purvaneckienė (Seimo narė)
30. Bronius Bradauskas (Seimo narys)
31. Rimantas Benetis (kardiochirurgas)
32. Marius Skarupskas (ūkio viceministras)
33. Edmundas Jonyla (Seimo narys)
34. Linas Linkevičius (užsienio reikalų ministras)
35. Irena Macijauskienė (Mažeikių tarybos narė)
36. Lilija Petraitienė (Klaipėdos miesto tarybos narė)
37. Arūnas Dudėnas (Seimo narys)
38. Andrius Palionis (Seimo narys)
39. Diana Kaupaitienė (Raseinių tarybos narė)
40. Renata Drulienė (A. Stulginskio mokyklos centro vedėja)
41. Gintautas Paluckas (Vilniaus vicemeras)
42. Rimantas Vaitkus (Vyriausybės kanclerio pavaduotojas)
43. Mindaugas Bastys (Seimo narys)
44. Laima Nagienė (Mažeikių savivaldybės tarybos narė)
45. Modesta Petrauskaitė (Seimo nario padėjėja)

Socialdemokratų kandidatai vienmandatėse apygardose:

1. Naujamiesčio - Faustas Latėnas
2. Senamiesčio - Marija Aušrinė Pavilionienė
3. Antakalnio - Juras Požela
4. Žirmūnų - Marius Skarupskas
5. Fabijoniškių – Gintautas Paluckas
6. Šeškinės - Algirdas Sysas
7. Justiniškių - Gediminas Kirkilas
8. Karoliniškių - Juozas Bernatonis
9. Lazdynų - Julius Pagojus
10. Naujosios Vilnios - Eduardas Šablinskas
11. Verkių - Rasa Budbergytė
12. Panerių - Elvinas Jankevičius
13. Šilainių - Birutė Vėsaitė
14. Aleksoto-Vilijampolės - Jonas Audėjaitis
15. Centro-Žaliakalnio - Dainius Pavalkis
16. Kalniečių - Orinta Leiputė
17. Dainavos - Rasa Šnapštienė
18. Petrašiūnų - Darius Razmislevičius
19. Panemunės - Linas Linkevičius
20. Danės - Dainius Budrys
21. Baltijos - Irena Šiaulienė
22. Marių - Lilija Petraitienė
23. Pajūrio - Benediktas Petrauskas
24. Aušros - Edvardas Žakaris
25. Saulės - Arvydas Mockus
26. Nevėžio - Egidijus Gaidamavičius
27. Vakarinė - Donatas Degenis
28. Aukštaitijos - Domas Petrulis
29. Marijampolės - Albinas Mitrulevičius
30. Alytaus - Julius Sabatauskas
31. Gargždų - Benediktas Juodka
32. Šilutės - Artūras Skardžius
33. Pietų Žemaitijos – Albinas Ežerskis
34. Tauragės - Darius Petrošius
35. Plungės - Rimantas Vaitkus
36. Palangos-Kretingos - Antanas Vinkus
37. Kuršo – Jonas Talmantas
38. Mažeikių - Irena Macijauskienė
39. Akmenės-Mažeikių – Tomas Martinaitis
40. Telšių- Rimantė Šalaševičiūtė
41. Kelmės-Šiaulių – Alma Monkauskaitė
42. Raseinių-Kėdainių – Edmundas Jonyla
43. Kėdainių - Justas Pankauskas
44. Radviliškio - Algimantas Salamakinas
45. Kuršėnų-Dainų - Gintautas Sitnikas
46. Žiemgalos – Vaida Aleknavičienė
47. Pasvalio-Pakruojo - Saulius Margis
48. Biržų-Kupiškio - Aleksandras Zeltinis
49. Anykščių-Panevėžio – Auksė Kontrimienė
50. Sėlos – Vytautas Saulis
51. Utenos - Milda Petrauskienė
52. Zarasų-Visagino - Algirdas Raslanas
53. Nalšios – Lina Kujalytė
54. Molėtų-Širvintų - Linas Jonauskas
55. Nemenčinės – Zdislavas Skvarciany
56. Šalčininkų-Vilniaus - Sergejus Tichomirovas
57. Medininkų - Algis Vaitkevičius
58. Trakų-Vievio - Vytautas Zalieckas
59. Kaišiadorių-Elektrėnų - Marius Muižinikas
60. Jonavos - Rimantas Sinkevičius
61. Ukmergės - Arūnas Dudėnas
62. Jurbarko-Pagėgių - Bronius Pauža
63. Sūduvos – Juozas Olekas
64. Zanavykų – Mindaugas Bastys
65. Raudondvario – Raminta Popovienė
66. Garliavos – Antanas Nesteckis
67. Prienų-Birštono - Andrius Palionis
68. Vilkaviškio - Algirdas Butkevičius
69. Dzūkijos - Vydas Baravykas
70. Varėnos-Trakų – Vidas Mikalauskas
71. Lazdijų-Druskininkų - Kristina Miškinienė