„Skandalų kūrimo dirbtuvė, į kurias vis labiau įtraukiamos ir teisėsaugos institucijos, ir tos kuriamos situacijos bei insinuacijos šiandien tampa atvirais rinkimės kovos įrankiais. Kas teisinėje valstybėje, mano manymu, būtų tikrai neįmanoma arba tiesiog kartais galima drąsiai pasakyti, kad juntama tam tikra režisieriaus ranka“, – dėstė A. Butkevičius.

Premjero teigimu, pastaruoju priešrinkiminiu metu labai aiškiai matoma besiformuojanti dvigubų standartų sistema. Pasak A. Butkevičiaus, „prezidentė atvirai įsijungė į rinkiminę kovą, taiko labai aukštus moralinius vertinimo kriterijus visiems aplinkiniams, tik ne sau ir ne savo aplinkos žmonėms“.

A. Butkevičiaus tvirtinimu, ji vienašališkai sprendžia, „kas ne prie ko“ ir kas turi prisiimti atsakomybę.

A. Butkevičius prisiminė priekaištus krašto apsaugos ministrui Juozui Olekui dėl kariuomenės viešųjų pirkimų. Jis klausė, kas gali paneigti, kad kažkas iš darbuotojų jam galėjo „pakišti kiaulę“. Juoba, sakė A. Butkevičius, ministras tai pastebėjo ir perdavė Generalinei prokuratūrai, o dabar paverstas atpirkimo ožiu.

Tačiau, sakė jis, baisiausia, kad patys partiečiai prie to prisideda duodami interviu, kritikuodami, reikalaudami. Jis greičiausiai turėjo omenyje partiečius Gediminą Kirkilą ir Bronių Bradauską, reikalavusius J. Oleko atsistatydinimo.

Čia pat A. Butkevičius prisiminė ekspremjerą Andrių Kubilių ir Lietuvos pralaimėtą bylą Stokholmo arbitraže. Bylinėjimasis su Rusijos dujų koncernu „Gazprom“ Stokholmo arbitraže dėl maždaug 1,4 mlrd. eurų permokos už dujas Lietuvai per ketverius metus kainavo apie 9 mln. eurų.

A. Butkevičius ragino pakelti rankas tų, kurie šia tema rengė spaudos konferencijas, kurie kvietėsi atsakingus žmones į frakciją pasiaiškinti, parašė apie tai straipsnius. Po šio prašymo salėje įsivyravo mirtina tyla.

A. Butkevičius pasisakė ir apie prezidentės vetuotą Darbo kodeksą. Pasak jo, nė viena politinė jėga nesiėmė paruošti tokio didelio įstatymų paketo, tačiau dėl išsakytų skirtingų nuomonių apie kodeksą visuomenėje susiformavo labai neigiama nuomonė.

Socdemų vadovas taip pat perspėjo vienmandatininkus, kad jiems gal pakenkti partijos atžvilgiu išsakoma kritika. Jis apgailestavo, kad per žiniasklaidą sunku pateikti tai, kas pozityvaus kadencijos metu buvo padaryta. A. Butkevičius partiečius taip pat kritikavo dėl vangumo socialiniuose tinkluose.

D. Grybauskaitė viską žinojo?

Išėjęs iš frakcijos posėdžio A. Butkevičius žurnalistams aiškino nesuprantantis, kas Lietuvoje vyksta. „Aš suprantu taip: ponas Olekas, krašto apsaugos ministras, pats pagavo tuos darbuotojus, kurie piktnaudžiavo viešųjų pirkimų taisyklių rengimu, arba tiesiog tie žmonės, kurie galimai norėjo pasipelnyt, užsidirbt, jis atidavė Generalinei prokuratūrai tuos žmones, ir dabar jį reikia nuteist, nubaust?“, – stebėjosi A. Butkevičius, nežinantis, kodėl reikalaujama J. Oleko atsistatydinimo.

Pasak A. Butkevičiaus, prieš rinkimus kova stiprėja, nes nekrenta socialdemokratų reitingai. „Aš pradedu nebesuprasti psichologinio klimato, susiformavusio mūsų Lietuvoje. Ir kai kada nesuprantu, kaip žmonės, užimantys atsakingas pareigas, tuo manipuliuoja.

Aš turiu informacijos, kad krašto apsaugos ministras skambino Respublikos prezidentei, apie tą įvykį ją informavo, ji išėjusi davė interviu lyg būtų su juo nekalbėjusi“, – stebėjosi A. Butkevičius, pareiškęs, kad palaiko ir palaikys J. Oleką.

Barė už B. Obamos įžeidimą, gyrė už šokį

Partiečius auklėjo ir rinkimų štabo vadovas Algirdas Sysas.

„Paskutinis skandalas su vienos didelės valstybės prezidentu neatlaiko jokios kritikos. Todėl aš visose auditorijose sakau – jei reikia prie kokio nors gyvulio priklijuoti galvą, klijuokit mano, aš suprasiu, bet neklijuokit kitos valstybės vadovo, nes tai blogai baigiasi visiems“, – partiečius, ant beždžionės priklijavusius Baracko Obamos veidą, kritikavo A. Sysas.

Vėliau partija už tokį netaktą B. Obamos viešai atsiprašė.

Algirdas Sysas
A. Sysas prisiminė ir žurnalisto Andriaus Tapino eksperimentą, kada šis kvietė filmuoti per Rugsėjo 1 mokyklose politikų išsakomus pažadus.

„Turėčiau pasidžiaugti Artūru (Skardžiumi - DELFI), kurio peržiūrų, mačiau, 85 tūkst. Visos mūsų programos, kartu sudėtos, pakeltos kubu ir dar padaugintos iš dešimt, nesulaukė tiek, kiek sulaukė vienas įdėtas A. Tapino videoklipas. Vėlgi, ar tai gerai, ar blogai, bet šiuo atveju toks gyvenimas – galvokim, ką šnekam, visi turime mobilius telefonus, fotokamerus, visa tai tampa ne tik Lietuvos, bet ir viso pasaulio nuosavybe“, – kalbėjo A. Sysas.

A. Tapinas savo feisbuko paskyroje pasidalijo įrašu, kuriame socdemas A. Skardžius šoka su moksleiviais.

Penktadienio socialdemokratų posėdis buvo paskutinis prieš Seimo rinkimus. Seimo rinkimai vyks spalio 9 dieną.