„Prezidentės pranešime įžvelgiau svarbų punktą – pritarimą, kad darbo santykių srityje reikalingi pokyčiai, kad reikia lankstesnių darbo santykių, realios, o ne „popierinės“ darbuotojo apsaugos, kas padidintų gyventojų užimtumą. Tad tikiuosi aiškaus palaikymo svarstant naują socialinio modelio projektą tuomet, kai jis bus išlydėtas iš Vyriausybės“, - ketvirtadienį po prezidentės metinio pranešimo pareiškė premjeras.

Vyriausybės išplatintame pranešime A. Butkevičius pabrėžė, kad svarstant socialinį modelį svarbi vieša diskusija.

„Kad nepasiklystume, kaip prezidentė sakė, socialinio modelio labirintuose, dirba specialistai, socialinio modelio parengti projektai yra koreguojami ir bus svarstomi artimiausiu metu. Buldozeriu jo niekas nestumia, atvirkščiai – vieša diskusija vyko porą mėnesių, atsižvelgta į argumentus, bet turime eiti į priekį, jei norime kažko pasiekti. Trišalei tarybai nebus uždarytos durys ir bus galima teikti pasiūlymus projektų paketui Seime. Yra ir kitas svarbus aspektas – nepasiklysti šio projekto vertinimų labirintuose, nenueiti populizmo keliu. Turime realiai vertindami situaciją siekti socialinės sistemos pertvarkos įgyvendinimo bendromis pastangomis“, – sako Vyriausybės vadovas.

Prezidentė metiniame pranešime tvirtino, kad dideliu ekonomikos stabdžiu tapo nelanksti darbo rinka, o Vyriausybė turi iš mokslininkų pasiūlytų priemonių atsirinkti ir įgyvendinti bent kelias reikšmingiausias darbo santykiams liberalizuoti.

Kartu ji pabrėžė, kad „darbo rinkai būtini sprendimai negali būti palaidoti socialinio modelio labirintuose“.

„Vyriausybė privalo iš mokslininkų pasiūlytų priemonių atsirinkti ir įgyvendinti bent kelias reikšmingiausias darbo santykiams liberalizuoti, bet tai būtina daryti, kaip ir daro visa Europa, tariantis su visais socialiniais partneriais. Čia buldozerio metodas netinka“, - sakė prezidentė.

A. Butkevičius taip pat pažadėjo siekti, kad Europos Sąjungos lėšų panaudojimas atneštų didžiausią grąžą. Taip jis komentavo prezidentė kritiką dėl netoliaregiškumo panaudojant europines lėšas.

„Suprantame savo pareigą garantuoti vadybinę pagalbą investicijoms Lietuvoje. Keliame ne tik lėšų panaudojimo skaidrumo ir operatyvumo klausimą, bet ir būsimos naudos – konkrečios ekonominės grąžos klausimą. Su Finansų ministerija yra suderintos visos priemonės, kurių įgyvendinimas numatytas 2015 metais. Dirbama atsakingai, ruošiamasi projektams kitiems metams, ir tikrai sieksime, kad svarbiems projektams panaudoję europines lėšas gautume didžiausią grąžą“, – pažymėjo premjeras.

D. Grybauskaitė savo ruožtu ketvirtadienį Seime skaitydama šeštąjį metinį pranešimą teigė, kad „žiūrėdami pro pirštus pražiūrime milijonus Europos Sąjungos paramos“. Pasak jos, yra išmontuotas Alytaus sniego kalnas, neveikiantis Kupiškio krizių centras, milžiniškos sporto arenos, reikalaujančios didelių išlaikymo sąnaudų, stovi kaip paminklai netoliaregiškumui.

„Tačiau išvadų nedarome. Mokslo ir verslo slėnyje Švietimo ministerijos finansuoti lazeriai, kainavę dešimtis milijonų, panaudojami vos 12 proc., o Ūkio ministerija vėl planuoja panašias investicijas“, - kalbėjo D. Grybauskaitė.

Prezidentės teigimu, skirstant 2014–2020 metų Europos Sąjungos paramą reikia orientuotis į iniciatyvas, kurios padeda spręsti žmonėms rūpimas problemas, į projektus, kuriančius darbo vietas, o ne papildomą infrastruktūros išlaikymo naštą valstybės biudžetui.