Savo metiniame pranešime D. Grybauskaitė aršiai sukritikavo Vyriausybę, atkreipdama dėmesį į reformų nebuvimą, socialinę atskirtį, trypčiojimą vietoje, žmonių gyvenimo negerėjimą.

„Aš neišgirdau prezidentės ataskaitos šį kartą, tik išgirdau kritiką Vyriausybės atžvilgiu, ir aš tai vertinu kaip pranešimą, padarytą prieš artėjančius rinkimus, kad kuo labiau sukritikuoti Vyriausybę ir kad visuomenė patikėtų tam tikra netiesa, kuri čia buvo atskleista, ir rinkimuose neigiamai rinkėjai vertintų valdančiąją daugumą“, – žurnalistams Seime prezidentės metinį pranešimą komentavo A. Butkevičius.

Toliau jis vardijo Vyriausybės pasiekimus. „Šalies ekonomikos augimas – vienas sparčiausių Baltijos šalyse, tikriausiai gal nepateikė patarėjai informacijos, kad bendrasis vidaus produktas pirmajame ketvirtyje augo 2,5 proc., yra aukštesnis nei Estijoje ir Latvijoje“, – kalbėjo A. Butkevičius.

Pasak A. Butkevičiaus, Europos Komisija nepaprastai sėkmingu pripažino Lietuvos susidorojimą su išoriniais iššūkiais valdant ekonominę krizę dėl Rusijos pritaikytų sankcijų. „Kitaip negaliu vertinti šios ataskaitos ar pranešimo kaip priešrinkiminis. Tam tikras niuansas dėl to, kad Vijūnėlės dvaras ir vėl buvo paminėtas, kur teisininkų aiškiai yra pasakyta, kad viskas subliuško ir tai netiesa“, – piktinosi A. Butkevičius.

Premjeras sakė, kad prezidentė pamiršo Vyriausybės veiklą suvaldant ir sumažinant elektros ir dujų kainas. Jis taip pat atmetė šalies vadovės kritiką dėl ekspertų samdymo, darbo grupių kūrimo – esą jų reikia, kad nereikėtų ekspertų samdyti iš šalies.

Reaguodamas į kritiką dėl socialinės atskirties, premjeras aiškino, kad ji padidėjo sumažinus pensijas ir darbo užmokestį. Čia, jo nuomone, kaltę reikia priimti buvusiai Vyriausybei. A. Butkevičius atkreipė dėmesį, kad jo vadovaujama Vyriausybė keletą kartą didino minimalią mėnesinę algą, vidutinis darbo užmokestis sparčiai auga, nedarbas sumažėjo dukart.

Tačiau A. Butkevičius pripažino nepadarytus darbus: lėtas reformas švietime ir sveikatos apsaugoje.

„Nomenklatūra yra mažinama, turbūt nepaneigsite, kad tik ši Vyriausybė sumažino 1200 valstybės tarnautojų ir kad ateinančiais metais vėl numatyta mažinti darbo užmokesčio fondą 5 proc.”, – klausiamas apie D. Grybauskaitės pranešime įvardintas „nomenklatūrines priklausomybes“, kalbėjo S. Butkevičius, nomenklatūros sąvoką greičiausiai supainiojęs su biurokratijos.