Premjero potvarkis, kuriuo Teisėsaugos pareigūnų federacijos pirmininkė atleista iš visuomeninės konsultantės pareigų, įsigaliojo pirmadienį.

„Tiesiog atsisakyta jos pagalbos visuomeniniais pagrindais, nes pritrūkome iniciatyvos siekiant sutarimo tarp profesinių sąjungų ir Vyriausybės“, – BNS pranešė premjero patarėja viešųjų ryšių klausimais Evelina Butkutė-Lazdauskienė.

Apie pokytį premjeras neinformavo nei pačios L.Soščekienės, nei ją delegavusių Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos.

„Per dvejus metus labai aiškiai pajutau, koks premjero požiūris į profesines sąjungas. Socialdemokratų vadovas, vaizduojantis rūpestį darbo žmonėmis, taip ir nerado laiko su manimi susitikti“, – antradienį BNS sakė pareigūnų profsąjungos atstovė.

L.Soščekienės teigimu, bendravimas vyko tik per Vyriausybės vadovo patarėjus, nors ji ne kartą mėgino susitikti su tiesiogiai.

„Deja, dažnai jausdavau, kad tiek mano, tiek man perduodami kitų profesinių sąjungų pasiūlymai premjero tiesiog nepasiekdavo. Negi padaręs pareigybę premjeras nutarė, kad to ir užteks? Čia kas buvo – duoklė profesinėms sąjungoms? Ar vieša deklaracija tautai ir ES biurokratams, kad va, pas mus matomi visi. Realybė visiškai kita – A.Butkevičius net nepasivargino apsimesti, kad jam įdomu, ką galvoja ir ką siūlo profesinės sąjungos”, – pareiškė L.Soščekienė.

„Man tai primena vaikų žaidimus smėlio dėžėj. (...) Aš manau, kad tiesiog premjerui yra visiškai neįdomi profesinių sąjungų pozicija ir nors mes tikėjomės, kad bus visiškai kitaip, bet susidaro toks įspūdis, kad vienintelis premjeras žino, kas yra geriausia Lietuvos žmonėms. (...) Taigi, susidaro įspūdis, kad mes Lietuvoj turime naują mesiją, tikiuosi, kad mums nereikės 40 metų ir mes greičiau būsime atvesti į tą pažadėtąją žemę su tokiu vadovavimu“, – BNS sakė buvusi konsultantė.

Profesinių sąjungų veiklos klausimams patarėją premjerui delegavo Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija. Jos pirmininkas Artūras Černiauskas pripažįsta, kad premjeras elgiasi ne tik nepagarbiai, bet ir baugščiai.

„Tyliai, be informavimo paleidžia savo sprendimą. Taip darbdaviai elgėsi prieš 20 metų. (...) Premjere, jūs taip rodote pavyzdį darbdaviams? Ar dabar, buldozeriu prastūmus naująjį Darbo kodeksą, iš kurio išmesti beveik visi Trišalės tarybos susitarimai, taip galės elgtis bet kuris darbdavys?” – svarstė A.Černiauskas.

L.Soščekienė A.Butkevičių konsultavo nuo 2014 metų rugpjūčio 13 dienos.