Abu partijos lyderiai partiečių buvo apskųsti etikos sargams už tai, kad esą nusižengė „visuomenėje pripažintiems etikos ir moralės principams bei LSDP statutui“.

Daliai partiečių užkliuvo, kad A. Butkevičius buvo žadėjęs nedalyvauti koalicijos formavime su valstiečiais žaliaisiais, tačiau vėliau persigalvojo, dalyvavo derybinėje grupėje ir jai netgi vadovavo.

Taip pat A. Butkevius ir I. Šiaulienė apskųsti, kad, nepaisydami derybinės grupės sprendimo, persigalvojo ir išsiderėjo ne Socialinės apsaugos ir darbo, o Ūkio ministeriją. Tą, teigiama kreipimesi, A. Butkevičius ir I. Šiaulienė padarė be kitų derybininkų žinios ir pritarimo.

A. Butkevičių apskundė apie 10 partijos Vilniaus skyriaus narių: Giedrė Purvaneckienė, Vytis Ledas, Romas Turonis, Jurgis Jurkevičius, Povilas Pinelis ir kiti.

A. Butkevičius: pareiškimas melagingas

Pats A. Butkevičius ginasi nesavivaliavęs.

„Galiu pasakyt, kad aš nesavivaliavau, nei ponia I. Šiaulienė atskiro sprendimo nepriėmė, dėl to, kad ir mūsų kolegos dalyvavo derybų grupėje ir derybos vyko jiems dalyvaujant. Ir aš nežinau, kodėl gimė toks pareiškimas, melagingas pareiškimas. Dėl to, kad jie turėjo teisę išsakyti savo nuomonę, nes valstiečių ir žaliųjų sąjungos derybinės grupės atstovai aiškiai paklausė – ar jūs sutinkate su pasiūlytomis ministerijomis, ir niekas neprieštaravo“, – šeštadienį į DELFI klausimą atsakė A. Butkevičius.

Derybų eiga buvo organizuota „ne visai tinkamai“

LSDP Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Donatas Augulis po užsitęsusio posėdžio žurnalistams sakė, kad sprendimas dėl A. Butkevičiaus ir I. Šiaulienės nepriimtas.

„Į klausimo svarstymą pakviestas partijos pirmininkas A. Butkevičius, pirmininko pavaduotojai I. Šiaulienė ir Algirdas Sysas, komisija mano, kad iš tikrųjų pasiruošimas deryboms ir derybų eiga buvo organizuota ne visai tinkamai, tačiau apie galimus procedūrinius ar statuto pažeidimus bus sprendžiama po to, kai prezidiume, valdyboje, ar partijos tarybos bus išnagrinėta keturių derybinės grupės narių – Palionio, Palucko, Sabatausko ir Syso – atskiroji nuomonė, kuria jie pareiškė nesutinkantys su derybinėmis pozicijomis“, – aiškino D. Augulis.

Dėl šios priežasties komisija šeštadienį negalėjo priimti galutinio sprendimo.

Kaip jau skelbta, lapkričio 9 d. visa socialdemokratų derybinė grupė, išskyrus A. Butkevičių ir frakcijos seniūnę I. Šiaulienę, partijos tarybai, prezidiumui bei valdybai pareiškė atskirąją nuomonę dėl koalicijos susitarimo sąlygų, nepritardami sprendimui atsisakyti vadovauti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai. Atskirąją nuomonę pasirašė Andrius Palionis, Julius Sabatauskas, A. Sysas ir Gintautas Paluckas.

A. Butkevičiaus įpėdinis bus renkamas kitaip

Šeštadienį posėdžiavusi LSDP taryba patvirtino partijos pirmininko rinkimų tvarką. Tai bus pirmas kartas, kada socdemai pirmininką rinks tiesiogiai. Iki šiol pirmininkai būdavo renkami suvažiavimuose, pirmininką rinkdavo delegatai.

Pagal naują tvarką, skyriuose pirmininką rinks visi partijos nariai. Balsavimas bus slaptas ir vyks tris dienas – ketvirtadienį, penktadienį ir šeštadienį.

Į partijos pirmininkus gali būti keliami nariai, turintys ne mačiau kaip trejus metus nepertraukiamo partinio stažo.

Preliminariai manoma, kad rinkimai galėtų vykti kitų metų balandį.

LSDP narys Julius Sabatauskas DELFI sakė, kad kandidatai į pirmininkus galės save kelti patys, taip pat sudaryta galimybė tą daryti partijos skyriams. Partijos pirmininku bus išrinktas asmuo, surinkęs daugiausiai balsų, tačiau ne mažiau nei trečdalį nuo visų balsavusių.

„Tikrai nedalyvausiu“, – tai, kad nesieks būti perrinktas partijos pirmininku, patikino A. Butkevičius.

DELFI primena, kad socialdemokratai Seimo rinkimuose iškovojo 17 mandatų ir pripažino pralaimėję rinkimus. Socialdemokratai valdančiąją koaliciją sudarė ir Vyriausybę suformavo su rinkimus laimėjusia Valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Lapkričio 4 d. A. Butkevičius pareiškė, kad traukiasi iš partijos pirmininko posto ir derybinės grupės su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga dėl koalicijos, bet partijos taryba jo pareiškimą atmetė.