„Šiandien išskirtinė diena – šiam siūlymui vienbalsiai pritarė visi miesto Tarybos nariai. Mes taip dažnai nemokame pasakyti „ačiū“ tiems, kurie savo gyvenime nuveikė labai daug gerų darbų. Ypač, tai yra politikai. Be abejo, būtų buvę geriau, jei tokią dieną Prezidentas būtų buvęs su mumis. Tačiau, manau, kad tai padaryti niekada nevėlu. Juolab, kai šiais metais minima jo mirties metinių 5-oji sukaktis. Ir neabejoju, kad A. M. Brazauskas yra būtent tas asmuo, kuris tikrai nusipelnė šių regalijų už nuveiktus darbus. Man teko garbė su juo dirbti ir aš didžiuojuosi, kad Lietuva turėjo vadovą, kuris sprendimų neskirstė pagal partijas ar, remdamasis kažkokiais kriterijais ar asmeniniais vertinimais.

Jam svarbiausia buvo Vilnius – Lietuvos sostinė, tai vienintelis išskirtas miestas Lietuvos konstitucijoje. Ir kaip niekas kitas suprato, kokia misija ir pareiga Vilniaus miestui yra skirta.

Jis visuomet buvo už tai, kad Vilnius atkurtų savo istoriją, turėtą nuo Didžiosios kunigaikštystės laikų. Vilnius turėjo būti regiono centru, pavyzdžiu daugeliui mūsų kaimynų. Todėl visų vilniečių vardu sakau „ačiū“. Šiandien turime 12-ka Vilniaus Garbės piliečių, tarp kurių – 2 užsienio šalių prezidentai – tai JAV prezidentas Ronaldas Wilsonas Reaganas ir Izraelio prezidentas Shimonas Peresas. Atėjo šiandien laikas pagerbti Lietuvos Prezidentą“, – sveikinimo kalboje sakė paskutines minutes Vilniaus mero poste skaičiuojantis Artūras Zuokas.

Vilniaus miesto savivaldybės Viešųjų ryšių skyrius praneša, kad iškilmingoje ceremonijoje dalyvavo ir Vilniaus miesto savivaldybei dėkojo Jo Ekscelencijos LR Prezidento giminės ir artimieji, bendražygis, Kovo 11-osios akto signataras Česlovas Juršėnas, kiti bičiuliai.

Po ceremonijos į Antakalnio kapines, kur palaidotas A.M. Brazauskas, buvo palydėti jaunuoliai – ant kapo jie nuvežė gėlių kompoziciją.

Svečiams giedojo Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“.

Už ypatingus nuopelnus Lietuvai ir Vilniaus miestui garbės piliečio vardas suteikiamas nuo 1996 m. Pirmuoju Vilniaus miesto garbės piliečiu tapo tuometis Islandijos užsienio reikalų ministras Jónas Baldvinas Hannibalssonas už paramą laisvės siekiančiai Lietuvai. Vilniaus miesto garbės piliečio vardas taip pat suteiktas JAV prezidentui Ronaldui Wilsonui Reaganui. Sostinės Garbės piliečiu tituluotas monsinjoras Kazimieras Vasiliauskas, dirigentas, muzikantas Mstislavas Rostropovičius, JAV Atstovų rūmų pirmininkas Hastertas Johnas Dennis, poetas, Nobelio premijos laureatas Česlovas Milošas, poetas Justinas Marcinkevičius, JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais 1977–1981 m. Zbigniewas Brzezińskis, profesorius, buvęs ilgametis Vilniaus universiteto rektorius Jonas Kubilius, Lietuvos poetas, publicistas, vertėjas, literatūros tyrinėtojas, profesorius Tomas Venclova, Izraelio karinis ir politinis veikėjas, Izraelio prezidentas Shimonas Peresas, architektas, aktyvus Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio dalyvis, iniciatyvinės grupės narys, Sąjūdžio tarybos narys, kultūrinio politinio fenomeno roko grupės „Antis“ įkūrėjas Algirdas Kaušpėdas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (297)