Idėją nufotografuoti verkiančius vyrus sumaniusios aktorė, televizijos laidų vedėja Beata Tiškevič-Hasanova ir fotografė, politikos mokslų studentė Neringa Rekašiūtė teigė, kad tiesiog norėjo parodyti kitokį požiūrį į šauktinių kariuomenę.

Jos pripažino nepalaikančios loterijos idėjos ir pasisakančios už profesionalų kariuomenę.

„Manau, kad yra daugiau būdų mylėti tėvynę“, – DELFI sakė B. Tiškevič-Hasanova.

Panašios nuomonės laikosi ir Laima Barbora Gerbutavičienė. Jos vyras minėtame projekte sudalyvavo teigdamas, kad į šauktinių kariuomenę neitų dėl šeimos. Tiesa, nors jo amžius atitinka šauktiniui keliamus reikalavimus, į šauktinių sąrašą įtrauktas ir tarnauti pakviestas jis nebuvo.

„Jeigu mane kviestų į kariuomenę, ieškočiau priežasties neiti, nes esame susituokę, mums viskas labai gerai sekasi, tad mano pozicija yra tokia tik dėl šeimos. Per daug esame sukūrę, kad būtų galima sugriauti“, – teigė jis.

Savo ruožtu L. B. Gerbutavičienė teigė savo vyrą visą visiškai palaikanti.

Reakcija kelia juoką

„Man juokinga, kaip visi sukilo. Turbūt ne visi suprato, ką tuo projektu buvo norima pasakyti. Aš manau, kad šis projektas – išraiška skubotiems politiniams sprendimams, o ne agitacija prieš šalį. Manau, kad daugeliui nereikėtų taip aštriai reaguoti.

Manau, kad mano vyras tikrai nėra, kaip dabar visi sako, myžnius ar kažkoks išdavikas. Tiesiog, manau, kad kiekvienas jaunas žmogus, vyras tai ar moteris, planuoja savo gyvenimą.

Jei šauktinių sistema būtų suplanuota, visi iš anksto žinotų, kad turės eiti tarnauti, pavyzdžiui, po mokyklos 3 mėnesius, vasarą, viskas būtų gerai, bet viską nuspręsti per kelis mėnesius, skelbti loteriją tikrai nėra teisinga“, – sakė ji.

Sprendimą grąžinti kariuomenę laiko skubotu ir neapgalvotu

Taip pat L. B. Gerbutavičienė tikino labai nusivylusi komentarais, kurie buvo rašomi po šio projekto paskelbimo.

„Man juokinga ir graudu, ką aš pamačiau, kokius komentarus. Kur mes gyvename?“, – stebėjosi ji.

L. B. Gerbutavičienė sakė pritarianti tam, kad sprendimas grąžinti šauktinių kariuomenę buvo skubotas ir neapgalvotas. Keistos jai atrodo ir priežastys, kodėl kai kurių jaunuolių į šauktinių kariuomenę nekviečia.

„Pavyzdžiui, kodėl talentai nėra kviečiami? Tai labai subjektyvu. Aš irgi galiu sakyti, kad mano vyras yra talentas“, – sakė ji.