Nusikaltimų skaičius didėja

Dažnai padidėjęs nusikalstamumas siejamas su tam tikrais metų laikais – rudeniu ir žiema, nes tuo metu anksčiau pradeda temti, gatvėse sumažėja žmonių ir nusikaltėliams tampa daug paprasčiau užpulti nieko neįtariančius gatvės praeivius. Tačiau didesnę nei 25 metų patirtį savigynos kovos sistemose sukaupęs Wing Tsun Kung Fu Baltijos šalių regiono vadovas Linas Gudonavičius teigia, kad užpuolimai neturi vieno modelio, kuriam paklūsta visi nusikaltėliai, todėl kritinei situacijai reikia būti pasiruošus visada.

„Mokydamas savigynos, matau, kad mokiniai kreipiasi visus metus. Nėra taip, kad užpuolimai vykdomi tik žiemą, o vasarą tampa visiškai saugu. Kiekvienas metų laikas turi savo ypatumus. Žiemą anksčiau temsta, šalta, todėl ir žmonių gatvėse mažiau. Vasarą – ilgiau šviesu, tačiau ir žmonės daug daugiau laiko praleidžia lauke, gamtoje, kur pasitaiko visokių situacijų. Taip pat reikia žiūrėti ir į bendrą nusikalstamumo padėtį. Remiantis Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2012 m. buvo įvykdyta 53 262 nusikaltimai miestuose. Tai 2667 nusikaltimai tenkantys 100 tūkst. gyventojų. 2013 metais šie skaičiai paaugo iki 54 830, tai būtų 2767 nusikaltimai 100 tūkst. gyventojų. Matome, kad skaičiai auga, todėl svarbu, kad žmonės savo saugumu pradėtų rūpintis iš anksto, o ne tuomet, kai nutinka nelaimė“, - pataria L. Gudonavičius.

Pasak kovos menų specialisto, pirmiausia reikia stengtis visomis įmanomomis priemonėmis išvengti akistatos su agresoriais: rinktis gerai apšviestą kelią, vengti nepažįstamų žmonių, nesipuošti labai prabangiais papuošalais, jei vykstate į nesaugų rajoną.

„Kinų išmintis sako: „Išvengta kova – laimėta kova.“ Tuo visada vadovaujuosi aš ir mokau savo mokinius. Išeidami iš namų įvertinkite, kur eisite ir su kuo. Ar eisite žinomu maršrutu, ar jis gerai apšviestas. Nesileiskite provokuojami. Taip pat žmogui būtina sportuoti. Aš nekalbu tik apie kovos menus, bet koks sportas keičia žmogaus kondiciją, gerina reakciją, tvirtina raumenis. Sportuojantys žmonės savimi labiau pasitiki, atsiranda kitas žvilgsnis, tiesi eisena. Visa tai mato ir užpuolikas, kuris dažniausiai renkasi kur kas silpnesnius už save. Matydamas pasitikintį savimi žmogų, jis gerai pagalvos, ar verta jam taip smarkiai rizikuoti“, - sako Wing Tsun kovos menų mokytojas.

5 patarimai, kaip apsiginti

Visgi, kartais situacija susiklosto taip, kad negalima išvengti susidūrimo su užpuoliku, ir tenka grumtis net dėl savo gyvybės. Tada belieka imtis būtinosios ginties. Štai savigynos specialistų išskirti vieni iš pavojingiausių taškų, kuriuos turėtų įsiminti kiekvienas, norėdamas neutralizuoti užpuoliką.

1. Tarpukojis. Pats pavojingiausias taškas tiek vyrams, tiek ir moterims. Žinoma, visada svarbiausia įvertinti situaciją, tačiau, esant galimybei, smūgiuokite į tarpukojį. Šį smūgį nesudėtinga atlikti tiek keliu, jei esate arti užpuoliko, tiek pėdos pirštų galais, jei esate šiek tiek toliau. Jeigu reikia, galima naudoti ir staigų smūgį ranka. Šie smūgiai tikrai sukels didelį skausmą, o jūs tuo tarpu galėsite pabėgti ir iškviesti policijos pareigūnus.

2. Ausys. Antras pasirinkimas turėtų būti ausys, nes toks smūgis yra ganėtinai nesudėtingas, tačiau labai efektyvus. Smūgiuojant delnu į ausį, sutrinka žmogaus vestibiuliarinis aparatas, užpuolikas išvedamas iš pusiausvyros. Spaudžiamas oras į vidinę ausies dalį žeidžia būgnelį, sutrikdo klausą, tuo metu yra patiriamas labai didelis spaudimas ir skausmas ausyse. Šiuo smūgiu galima stipriai sutrikdyti sveikatą. Tai labai pavojingas smūgis.

3. Nosis. Šis smūgis atsiduria trečioje pozicijoje dėl vienos priežasties – daugelis užpuolikų yra jau patyrę šį smūgį, todėl refleksiškai jo vengia. Taip pat, jei nosis jau buvo sulaužyta ir yra pašalinta jos pertvara, smūgio efektyvumas sumažėja. Visgi, jei užpuoliko nosis nėra lūžusi ir pataikysite į ją tiksliai, tada iškart sureaguos jo kūnas – pradės bėgti kraujas, ašaroti akys, kris žmogaus kondicija. Tokioje būsenoje agresorius negalės lengvai reaguoti į kitus jūsų veiksmus ir jūs galėsite suduoti dar kelius smūgius į kitus pavojingus taškus bei išsikviesti pagalbą.

4. Gerklė ir saulės rezginys. Ketvirtoje vietoje galima išskirti du labai pavojingus, tačiau jau sudėtingesnius smūgius. Labai pavojingas taškas yra saulės rezginys. Tačiau į jį yra labai sudėtinga pataikyti, ypač šaltuoju metų laiku, kai žmonės būna šiltai ir storai apsirengę, todėl šis smūgis praranda savo efektyvumą. Smūgis į gerklę žiemą yra efektyvesnis. Jį galima atlikti iš kelių pozicijų. Sudavus tokį smūgį, žmogui sutrinka kvėpavimas, jis gali net prarasti sąmonę.

5. Akys. Techniškai - tai vienas sudėtingiausių smūgių, kurį atlikti tikrai nepaprasta. Šis smūgis turi būti atliekamas pirštų galais. Svarbu pataikyti tiksliai. Jei tai pavyko – užpuolikas patirs didžiulę paniką ir nežmonišką skausmą.
Nepamirškite, kad visada būtina atsižvelgti į esamą situaciją. Kartais galima spirti į tarpukojį ir smūgiuoti į nosį, kitoje situacijoje – smūgiuoti į ausį, o tada į tarpukojį. Tačiau, jei turite galimybę pasišalinti iki kovos veiksmų – taip ir darykite, nes jūsų gyvybė yra brangiausias turtas.